Bitcoin banditák: milyen új fenyegetéseket hoz 2021?

2021-ben a pénzügyi kiberbűnözők gyakoribb célpontja lesz a Bitcoin, míg más kiberbűnözők a fokozottabb adatvédelem érdekében tranzit kriptovalutákra állnak át az áldozatoktól való pénzköveteléskor.

Mindezek tetejében a zsarolások még elterjedtebbek lesznek, legyen szó akár DDoS, akár zsarolóvírusos támadásról, mely utóbbi végrehajtói összevontan alkalmazott fejlett exploitokkal veszik célba áldozataikat. Ezek a Kaspersky főbb előrejelzései a fenyegetési környezet pénzügyi szektorban várható változásaival kapcsolatban.

A pénzügyi kiberfenyegetések a legveszélyesebb fenyegetések közé tartoznak, mivel közvetlen hatással vannak az áldozatok anyagi helyzetére, legyen szó akár magánszemélyekről, akár szervezetekről. A 2020-ban lezajlott drasztikus változások elkerülhetetlenül hatottak a pénzügyi támadók működésére is. Bár az életünk és a munkánk szokásos menetét felborító változások nem minden taktikára, technikára és eljárásra voltak befolyással, mégsem szabad alábecsülni a hatásukat. A Kaspersky kutatói megvizsgálták a 2020-as év történéseit, és ezek alapján előrejelzést készítettek a pénzügyi fenyegetési környezet 2021-ben várható fontosabb fejleményeiről, ezzel is segítve a szervezeteket, hogy jobban felkészülhessenek ezekre az új fenyegetésekre. Ezek a legfontosabb előrejelzések:

  • A MageCart-támadások, vagy más néven a JS-lefölözéses vagy JS-adatlopásos támadások (a fizetési kártyák adatainak az e-kereskedelmi platformoktól való ellopására használt módszer) a szerveroldalra költöznek át. Az adatok tanúsága szerint napról napra egyre kevesebb támadó alkalmaz JavaScriptet használó kliensoldali támadásokat. A Kaspersky kutatóinak várakozásai szerint a támadások jövőre a szerveroldalra költöznek át.
  • Átmeneti valuták. Ezzel egy időben a Bitcoin számlák figyelését, anonimitásának megszüntetését és megszerzését lehetővé tévő speciális technikai eszközök váltást idéznek elő a kiberbűnözők pénzkövetelésre használt módszereiben. Várhatóan más, fokozott adatvédelmet biztosító valutákat (pl. Monero) használnak majd első átmeneti valutaként, és a pénzt később másik valutára, például Bitcoinra váltják át a nyomok elfedése érdekében.
  • Feljövőben a zsarolás. Az idei sikeres működésüknek és a nagy sajtóvisszhangnak köszönhetően a célzott zsarolóvírusos támadások mögött álló támadók szisztematikusan növelték az összegeket, amelyeket az áldozatoknak azért kellett kifizetniük, hogy az ellopott adataik ne kerüljenek nyilvánosságra. A Kaspersky kutatói most arra számítanak, hogy még nagyobb növekedés várható a pénzszerzési célú zsarolásos támadási kísérletek számában. Azok a szervezetek kerülnek a célkeresztbe, amelyeket fájón érinthet egy adatvesztés és az azt követő megterhelő helyreállítási folyamat – ezeket a szervezeteket több kiberbűnöző veszi majd célba zsarolóvírusos vagy DDoS támadással, vagy akár mindkettővel.
  • A zsarolóvírussal támadó csoportok nulladik napi exploitokat használnak. Ezen felül a zsarolóvírussal támadó csoportok, akik a sikeres 2020-as támadások következtében pénzt halmoztak fel, nulladik napi exploitokat (vagyis a fejlesztők által még fel nem fedezett sérülékenységeket), valamint n-edik napi exploitokat kezdenek majd használni a támadásaik bővítése és hatékonyságának növelése érdekében. Bár az exploitvásárlás drága mulatság, egyes támadóknak olyan nagy összegeket sikerült kizsarolniuk az áldozataiktól, hogy bőven van pénzük egy ilyen jellegű beruházásra.
  • Egyre vonzóbb lesz a Bitcoin-lopás, ahogy a világjárvány számos nemzetet taszít szegénységbe. A gazdaságok összeomlása és a helyi valuták romlása következtében egyre több ember vághat bele a kiberbűnözésbe, ami több esetet eredményezhet. A Kaspersky kutatóinak várakozásai szerint a helyi valuták gyengesége miatt többen próbálkozhatnak majd Bitcoint követelő csalásokkal és Bitcoin-lopással, lévén ez a legelterjedtebb kriptovaluta.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo