Bitcoin banditák: milyen új fenyegetéseket hoz 2021?

2021-ben a pénzügyi kiberbűnözők gyakoribb célpontja lesz a Bitcoin, míg más kiberbűnözők a fokozottabb adatvédelem érdekében tranzit kriptovalutákra állnak át az áldozatoktól való pénzköveteléskor.

Mindezek tetejében a zsarolások még elterjedtebbek lesznek, legyen szó akár DDoS, akár zsarolóvírusos támadásról, mely utóbbi végrehajtói összevontan alkalmazott fejlett exploitokkal veszik célba áldozataikat. Ezek a Kaspersky főbb előrejelzései a fenyegetési környezet pénzügyi szektorban várható változásaival kapcsolatban.

A pénzügyi kiberfenyegetések a legveszélyesebb fenyegetések közé tartoznak, mivel közvetlen hatással vannak az áldozatok anyagi helyzetére, legyen szó akár magánszemélyekről, akár szervezetekről. A 2020-ban lezajlott drasztikus változások elkerülhetetlenül hatottak a pénzügyi támadók működésére is. Bár az életünk és a munkánk szokásos menetét felborító változások nem minden taktikára, technikára és eljárásra voltak befolyással, mégsem szabad alábecsülni a hatásukat. A Kaspersky kutatói megvizsgálták a 2020-as év történéseit, és ezek alapján előrejelzést készítettek a pénzügyi fenyegetési környezet 2021-ben várható fontosabb fejleményeiről, ezzel is segítve a szervezeteket, hogy jobban felkészülhessenek ezekre az új fenyegetésekre. Ezek a legfontosabb előrejelzések:

  • A MageCart-támadások, vagy más néven a JS-lefölözéses vagy JS-adatlopásos támadások (a fizetési kártyák adatainak az e-kereskedelmi platformoktól való ellopására használt módszer) a szerveroldalra költöznek át. Az adatok tanúsága szerint napról napra egyre kevesebb támadó alkalmaz JavaScriptet használó kliensoldali támadásokat. A Kaspersky kutatóinak várakozásai szerint a támadások jövőre a szerveroldalra költöznek át.
  • Átmeneti valuták. Ezzel egy időben a Bitcoin számlák figyelését, anonimitásának megszüntetését és megszerzését lehetővé tévő speciális technikai eszközök váltást idéznek elő a kiberbűnözők pénzkövetelésre használt módszereiben. Várhatóan más, fokozott adatvédelmet biztosító valutákat (pl. Monero) használnak majd első átmeneti valutaként, és a pénzt később másik valutára, például Bitcoinra váltják át a nyomok elfedése érdekében.
  • Feljövőben a zsarolás. Az idei sikeres működésüknek és a nagy sajtóvisszhangnak köszönhetően a célzott zsarolóvírusos támadások mögött álló támadók szisztematikusan növelték az összegeket, amelyeket az áldozatoknak azért kellett kifizetniük, hogy az ellopott adataik ne kerüljenek nyilvánosságra. A Kaspersky kutatói most arra számítanak, hogy még nagyobb növekedés várható a pénzszerzési célú zsarolásos támadási kísérletek számában. Azok a szervezetek kerülnek a célkeresztbe, amelyeket fájón érinthet egy adatvesztés és az azt követő megterhelő helyreállítási folyamat – ezeket a szervezeteket több kiberbűnöző veszi majd célba zsarolóvírusos vagy DDoS támadással, vagy akár mindkettővel.
  • A zsarolóvírussal támadó csoportok nulladik napi exploitokat használnak. Ezen felül a zsarolóvírussal támadó csoportok, akik a sikeres 2020-as támadások következtében pénzt halmoztak fel, nulladik napi exploitokat (vagyis a fejlesztők által még fel nem fedezett sérülékenységeket), valamint n-edik napi exploitokat kezdenek majd használni a támadásaik bővítése és hatékonyságának növelése érdekében. Bár az exploitvásárlás drága mulatság, egyes támadóknak olyan nagy összegeket sikerült kizsarolniuk az áldozataiktól, hogy bőven van pénzük egy ilyen jellegű beruházásra.
  • Egyre vonzóbb lesz a Bitcoin-lopás, ahogy a világjárvány számos nemzetet taszít szegénységbe. A gazdaságok összeomlása és a helyi valuták romlása következtében egyre több ember vághat bele a kiberbűnözésbe, ami több esetet eredményezhet. A Kaspersky kutatóinak várakozásai szerint a helyi valuták gyengesége miatt többen próbálkozhatnak majd Bitcoint követelő csalásokkal és Bitcoin-lopással, lévén ez a legelterjedtebb kriptovaluta.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo