Időzített bombaként ketyeg a dollár a devizapiacon

2018. április 21. szombat - 16:09 / piacesprofit.hu
  •    

Tíz évvel a globális pénzügyi válság kezdete után egyre többen keresik azt az eszközt, amely leválthatja az amerikai dollárt a világ vezető tartalékdeviza-szerepéről – olvasható a Saxo Bank második negyedéves kitekintésében.

Mint azt cikkünk előző részében megírtuk, a Saxo Bank vezető elemzőinek véleménye szerint egyre nőnek a kockázati tényezők a világgazdaságban. Ennek egyik eleme, hogy mind hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint az amerikai dollár helyett más pénzügyi eszközt kellene a világ vezető tartalékdevizájának szerepére választani. Donald Trump elnök költségvetési fegyelmezetlensége is komoly muníciót ad azoknak, akik szeretnék ezt a váltást. Ha ez a gazdaságpolitikai folytatódik, akkor erős marad a nyomás a dolláron, így tovább gyengülhet a vásárlóereje, és meggyengülhet a tartalékdeviza-szerepe. De az igazi veszély abban rejlik, hogy milyen út vezethet a dollár eddigi szerepének megváltozásához.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel
Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.

„2018 hátralévő részében és az azutáni időszakban a megítélésem szerint egyre közelebb kerülünk egy új korszak kezdetéhez, amelyben az USA dollár már nem azt a szerepet tölti be a világgazdaságban, mit eddig. A pénzügyi világ egy újabb, a dollárhoz köthető likviditási válságot élhet meg, ha pánik tör ki, vagy fordulat áll be a globális hitelciklusban. Egy új tartalékeszköznek kell lennie a rendszer központjában – vannak, akik egy SDR (Special Drawing Right – Különleges Lehívási Jog) mellett érvelnek, de felmerült egy aranyfedezetű SDR vagy hasonló eszköz is. Máskülönben egy új dollárválság hatalmas súllyal nehezedne a pénzügyi rendszerre, és koordinált válasz nélkül megnő az államcsődök kockázata, de bekövetkezhet az árfolyamok példátlan volatilitása is, és új tartalékeszköz nélkül káosz törhet ki a globális pénzügyi rendszerben. A kérdés az, hogy a világ vezető gazdasági erői képesek lesznek-e kivédeni az elkerülhetetlennek látszó dollárválságot azáltal, hogy újra konfigurálják a pénzügyi világrendszert, és hogy ehhez hogyan nyerik meg a politikai vezetőket” – vélekedett John Hardy, a Saxo Bank devizapiaci vezetője.

szupermen dollár jellel

Kép:Freepik

Részvények: ellentmondásos kilátások

A részvények több szempontból is nyomás alatt vannak, kezdve a kereskedelmi háború lehetőségétől a csalódást keltő makrogazdasági adatokon át a technológiai szektor szabályozásáig. Kötelező az óvatosság egy ilyen környezetben, és különösen aktuális a portfóliók diverzifikációja és a defenzív taktika. A Saxo Bank úgy gondolja, hogy a második negyedévben a fundamentumok és a kilátások nincsenek összhangban.

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője szerint a befektetők nagy figyelmet szentelnek a vámháború esélyének és a nem túl kedvező makrogazdasági adatoknak, és ez beárnyékolja a most induló jelentési szezont. Azt javasoljuk a befektetőknek, hogy növeljék meg a defenzív szektorok (pl. egészségügy, alapvető fogyasztási javak) súlyát a portfóliójukban, de ugyanez javasolt a kamatszintre érzékeny szektorokra is, mint például az infrastrukturális szolgáltatások vagy a telekommunikáció, mivel a kamatemelési várakozások meggyengülhetnek a második negyedévben.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború
Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború – különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja – az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

Árupiac – A befektetők továbbra is az aranyban keresik a menedéket

Az elmúlt hetek világpolitikai eseményeinek komoly hatása volt az árupiacra. De amíg a nyersolaj és az arany profitált ebből, addig az ipari fémek megszenvedték a gazdasági növekedési kilátások romlását. Az agrárszektorban pedig az időjárás diktált.  „Az árupiac erősen kezdett 2018-ban, de aztán nyomás alá került a kereskedelmi feszültségek miatt, amelyek nem tettek jót az addigra már amúgy is meggyengült növekedési kilátásoknak. Az inflációs várakozások is gyengültek, így erről az oldalról sem kapott támogatást az árupiac” – vélte Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője.

A szakember szerint a geopolitikai kockázatok, így Oroszország és a Nyugat szembenállása Szíriában, Irán ellentéte Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal, viszont támaszt teremtettek a nyersolajnak és egy bizonyos mértékig az aranynak. Ezen okból ez a két eszköz azon kevesek közé tartozik, amelyek pozitív tartományban vannak az év kezdete óta.

„Ha azt vesszük, hogy a globális növekedés és az infláció nem feltétlenül fognak a várakozásoknak megfelelően alakulni, akkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni a nem ciklikus mezőgazdasági szektorra, amely évek óta alulteljesít a többi eszközosztályhoz képest.”

Kriptodevizák – új ciklus következik?

A múlt évi exponenciális növekedés után az idei év elején a kriptodevizák látványosan padlót fogtak. A helyzet továbbra is ellentmondásos, főleg, ha a várhatóan egyre több szabályozási korlátot, vagy a közösségi médiában való promóció tiltását nézzük.  Jack Pouncey, kriptodeviza-elemző szerint amennyiben lesz egy jelentős tőkekivonás a részvénypiacról, akkor ezzel együtt tőkebeáramlásra számíthatunk azokban az eszközosztályokban, amelyek kevéssé korrelálnak a részvényekkel, vagy amelyek a tradicionális pénzügyi rendszeren kívül vannak, és ezek alapján a kriptodevizák potenciálisan jó befektetési célpontok. „A szabályozások, köztük a befektetővédelmi előírások, akár elő is segíthetik az intézményi befektetők megjelenését a kriptodevizák piacán, így akár pozitív negyedév is várhat a Bitcoinra és társaira.”