Kkv-k az árfolyamkockázatok kivédéséről

A hazai kis-és középvállalatok 46%-a semmilyen módon nem védekezik az árfolyamkockázatokkal szemben, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások használatát. Ez derült az egyik nemzetközi átutalási intézmény friss kutatásából. A szolgáltatásokat igénybe vevők mintegy harmada ugyanakkor azért döntött a biztosítás mellett, mert saját bőrén tapasztalta meg a pénzügyi veszteséget.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közép-Európa egyik átutalási intézménye, az AKCENTA CZ által a közelmúltban folytatott kutatás célja a Magyarországon működő, export- és/vagy importtevékenységet végző kis- és középvállalatok árfolyamkockázatokkal kapcsolatos tapasztalatainak, az ehhez kapcsolódó kockázatok kivédési lehetőségeinek a feltérképezése volt.

Kép: AKCENTA

Több mint 200 olyan Magyarországon működő kis- és középvállalkozás vezetőit, pénzügyi vezetőit, felelős döntéshozóit kérdezték meg, mely vállalkozások importőri és/vagy exportőri tevékenységet folytatnak, illetve devizautalásokat is végrehajtanak. A megkeresett vállalatok között jellemzően élelmiszer és mezőgazdasági termelésben érdekelt cégek (16,4%), építőipari és építőanyagok gyártásával, forgalmazásával (15,9%) illetve vegyipar és kozmetikumok terén foglalkozó (11,4%) cégeket kérdeztek meg, de a működési területek szerteágazóak voltak.

A tudatos fogyasztás, ezen belül is a sokat hangoztatott pénzügyi tudatosság ellenére a megkérdezettek 46,3%-a semmilyen formában nem védekezik az árfolyamkockázatból adódó veszteségek ellen, sőt, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások alkalmazását. A cégvezetők közel fele (49%) szerint csak egy bizonyos mértékig korlátozható az árfolyamkockázat (49% állítja ezt). Kevesen vannak azok (mindössze 12%), akik szerint az ilyen jellegű kockázatok szinte teljesen megszüntethetőek.

Bitcoin: a jövő befektetése, vagy a jövő bukása?
Az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy létezik, de aki már hallott róla, annak sem nagyon van fogalma, milyen elvek alapján működik a rendszer. Ennek ellenére sokan esküsznek rá, hogy ilyen jó befektetést rég nem láttak, s persze már a csalók is megjelentek. Mi is az a kriptovaluta?
„Az árfolyamkockázatokból adódó veszteség ugyanakkor egy valós probléma, és akár komoly pénzügyi károkat is okozhat az adott vállalatnak.” – mondta Garbár István, az AKCENTA CZ magyarországi üzleti vezetője. A különböző pénzügyi intézmények több olyan megoldást is kínálnak ügyfeleiknek, amelyekkel ezek a kockázatok mérsékelhetőek vagy akár meg is szüntethetőek. A kutatásban részt vevő vállalatok körében a legnépszerűbb a szolgáltatás az elmúlt évben a határidős „forward” ügylet, ezt követi a deviza önálló adásvétele kedvező árfolyam esetén. Többen hazai devizában számláznak a veszteség elkerülése érdekében, vagy a költségek és bevételek azonos devizában történő vezetését alkalmazzák. Aki igénybe vett valamilyen formában biztosítást, az jellemzően banki szolgáltatás felé fordult.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo