hirdetés

Nagyot szakított, aki bitcoinba fektetett

A bitcoin értéke több mint a duplájára ugrott 2016 folyamán. E digitális valutának azonban hátulütője is van: gyakran erősen ingadozik az árfolyama.
hirdetés

Kép: Fotolia

Immár ez a második esztendő, amikor a bitcoin értéknövekedése túllépte a hagyományos valutákét. Az évet 400 dollár körül nyitotta a digitális pénznem, aztán rögtön esett az árfolyama, majd kisebb-nagyobb ingadozásokkal ismét felfelé ment, júniusban magasra hágott, majd újra élesen lehanyatlott, hogy aztán újra felfelé menjen, s az év végét 968,23 dolláron zárta.

A bitcoin értéke tehát 126,2 százalékkal növekedett.

Jogi gondok a virtuális pénzzel
A bitcoint a legtöbben csak egy kibocsátó nélküli virtuális pénzzel azonosítják, megfeledkezve arról, hogy az alapul fekvő technológia lényegében egy peer-to-peer fizetési rendszer is, amit ma már számos helyen alkalmaznak a fizetések lebonyolításához. A bitcoin azonban nemcsak technológiai szinten hozott forradalmi változásokat, hanem sajátos jellegéből fakadóan a polgári jog alapvető kategóriáit is feszegeti.
Ehhez képest mit produkáltak a legnagyobb valuták (százalék)?
 • Amerikai dollár: 21,9
 • Orosz rubel: 17,8
 • Kanadai dollár: 3
 • Japán jen: 2,8
Csökkenés (százalék):
 • Ausztrál dollár: –1,1
 • Svájci frank: –1,7
 • Euró: –3,2
 • Kínai jüan: –6,5
 • Angol font: –16,3
 • Mexikói peso: –17
 • Argentin peso: –18,6
 • Nigériai naira: –36,8
2017 első napjaiban is folytatódott a bitcoin hódítása: árfolyama átlépte a bűvös 1000 dolláros szintet. De nem törvényszerű, hogy a bitcoin viszi el a pálmát 2017-ben is. A digitális pénz (cryptocurrency) 2014-ben már elnyerte a legrosszabbul teljesítő pénznem címét. Előtte 2013-ban azonban a legjobbként teljesített. Hogy ismét az első helyen végezzen, ahhoz legalább 30 százalékos felértékelődésre kell szert tennie. Vagyis 2017. utolsó napján legalább 1300 dollárnál kell állnia az árfolyamának.
Senki pénze, ami mindenkié
Kormányoktól és nemzeti bankoktól teljesen függetlenül nőtte ki magát felkapott globális fizetőeszközzé a virtuális érme. A jelenség az internet és az online önszerveződés hatalmára hívja fel a figyelmet, és egyúttal a politikai elit, valamint a 2008-ban megrendült bankrendszer iránti bizalmatlanságra is. Vajon a bitcoin-lufi egyszerűen kipukkad, vagy egy mélyrehatóbb átalakulás kezdetét jelzi?
hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo