hirdetés

A gyenge dollár jó az energiaszektornak

Az amerikai dollár látványos mélyrepülése klasszikusan a nyersanyag és energiaszektor, ezzel együtt pedig a feltörekvő piacok számára kedvező, amit a befektetőknek is érdemes kiaknázni – javasolja a K&H.  
hirdetés

„Nincs két éve, hogy az euró-amerikai dollár paritásról beszéltünk, amikor is a dollár 2016 végén elérte legerősebb szintjét, 1,05 körül járt az euróval szemben. Ez azonban nem kedvezett az USA versenyképességének, és Európa folyamatos gazdasági felzárkózásával együtt az amerikai deviza látványos gyengülésnek indult, tavaly év eleje óta pedig töretlenül gyengül, amit az amerikai és az eurózóna közötti hozamkülönbözet sem tud már fékezni. Ehhez jött hozzá Mario Draghi EKB elnök múlt heti nyilatkozata, miszerint az euró erősödése csak a javuló európai növekedés következménye, amivel gyakorlatilag azt üzeni, hogy az EKB nem fog tenni semmit az euró természetes felértékelődésének megállítása érdekében” – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Kép: K&H

Mit érdemes venni a dollár helyett?

„A dollár erősödése melletti és elleni érveket összevetve egyértelműen a gyengülés az erősebb, ami megmozgathatja a befektetők fantáziáját is: a gyengülő dollár klasszikusan a nyersanyag- és energiaszektornak kedvez, ezzel együtt a feltörekvő piacok számára is jó hír” - hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás. „A feltörekvő régiókban a gyenge dollár leginkább a magas dolláralapú államadóssággal rendelkező országokat húzhatja felfelé, továbbá a nyersanyagárak emelkedésén keresztül a nyersanyag-exportáló gazdaságok számára is kedvező. A nyersanyagok már megindult erősödését pedig jól mutatja, hogy év eleje óta az arany 3%-ot emelkedett, miközben a dollár hasonló mértékben gyengült” - emelte ki a befektetési szakember.

Az olajár robbanása húzhatja az inflációt
Többéves rekordot döntött a Brent olaj ára, elsősorban a nemzetközi konjunktúra miatt. A mostani kilátások szerint azonban nem lesz tartós a drágulás, így a magyar inflációra is csak átmeneti hatással lehet.
hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo