hirdetés

Közeleg a transzferár-nyilvántartás határideje

Május végéig az új szabályok szerint eleget kell tenni a transzferár-nyilvántartási kötelezettségnek. Ezt a régi rendszerben és a tavaly bevezetett új módon is el lehet készíteni.
hirdetés

A Saldo Adótanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy a kapcsolt vállalkozással rendelkező gazdasági társaságoknál a társasági adó bevallásakor figyelembe kell venni az ügyletekre alkalmazott árak és a szokásos piaci ár közötti eltérést is. Függetlenül attól, hogy az érintett társaság kötelezett-e transzferár-dokumentáció készítésére vagy sem.

Abban az esetben, amikor a vállalkozás transzferár-dokumentáció (nyilvántartás) készítésére is kötelezett, a tárgy adóévi dokumentációt a társasági adóbevallása benyújtásának időpontjáig el kell készítenie. Ezen határidő legkésőbbi időpontja, a naptári évvel egyező üzleti éves adózók esetében május 31-e.

Transzferár: még több adminisztráció
A napokban megjelent a transzferár-dokumentációs kötelezettségeket szabályozó új NGM rendelet, amely jelentős változásokat és többletadminisztrációt hoz a multinacionális cégcsoportokhoz tartozó hazai vállalkozások életében.
A tavaly megjelent NGM-rendelet újrakodifikálta a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartások szabályait. A rendeletben foglalt új nyilvántartási kötelezettséget először a 2018. adóévben kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell alkalmazni.

A 2017. évre vonatkozó transzferár-nyilvántartást még a 22/2009. (X.16.) PM rendeletben foglalt előírások szerint kell elkészíteni, de az átmeneti rendelkezés alapján az adózó dönthet úgy is, hogy már a 2017. évi nyilvántartását is az új transzferárrendelet szerint készíti el. Ettől az elkészítésre vonatkozó határidő nem változik.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo