A forint a helyén van

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Gyengülésnek indult a forint a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után, amelynek keretében több év után először szigorított a kamatfeltételeken. Március közepén még 313-314 forintnál járt az euró, ezen a héten azonban veszített az értékéből, csütörtök délelőtt már 320 forint közelében járt az árfolyam.

Kép: Pixabay

Mit vártak? Az MNB kedden az egynapos betét kamatát 10 bázisponttal megemelte és bejelentette, hogy szűkíti a likviditást a piacon. Összességében a két intézkedés mérsékelt monetáris szigorítást jelent. „Lényegében ezt a lépést vártuk az MNB-től, a döntés előtt az volt inkább a kérdés, hogy a likviditásszűkítést és az egynapos betét kamatának emelését egy vagy két lépésben jelentik-e be. Ugyanakkor a devizapiaci reakciók arra utalnak, hogy a befektetők egy szigorítási ciklus kezdetének bejelentésére számítottak. Ezért ment fel az euró árfolyama 320 forintra” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank egyben közölte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben rendszeres lesz a kamatdöntések után tájékoztató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MNB vezetése a jövőben várható intézkedéseket az eddiginél részletesebben szeretné megindokolni, ezzel pedig lehetőséget ad arra is, hogy szükség esetén éljen a szóbeli intervenció lehetőségével.

A szóbeli intervenció pedig azt jelenti, hogy a jegybankárok üzenetet küldenek a piacnak. Ilyen

Mibe fektessünk, ha megint beüt a válság?
Bár a 2008-as pénzügyi válság sokkolta a világgazdaságot, számos olyan tényről indított el őszinte kommunikációt, mint például a pénzügyi válságok ciklikus bekövetkezésének törvényszerűsége. Több elemző is egyetért abban, hogy fennáll egy újabb pénzügyi krízis veszélye, amikor fontos biztonságban tudnunk a befektetéseinket.
szóbeli intervencióként lehet értékelni a keddi döntéshez fűzött MNB-s kommentárt is, amely szerint most szigorítottak, de egyszeri döntés és nincs szó egy cikluskezdetéről. Majd a kommentár megjelenése után indult a gyengébb tartomány felé a forint.

A monetáris politikában várható kilátásokról Németh Dávid elmondta: A Magyar Nemzeti Bank továbbra is kettős problémával áll szemben. Egyrészt a fejlett piaci környezetet meghatározó két jegybank, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is későbbre ígéri a szigorítást a kedvezőtlenebbé vált gazdasági helyzet miatt. Ez továbbra is lehetővé teszi a laza magyarországi monetáris feltételek fenntartását, ugyanakkor a magyarországi infláció felgyorsult, ami viszont ellene szól. Inflációs kockázatok pedig továbbra is fennállnak, mivel a bérek emelkedő pályán vannak, a lakossági fogyasztás pedig tempósan bővül.

A szakember szerint áprilisban és májusban nem várható lépés a szigorítás felé, a mostani kilátások alapján júniusban várható újabb fejlemény. Akkor jelenik meg ugyanis a jegybanki stáb által készített, következő inflációs jelentés, amelynek megállapításai kulcsfontosságúak lesznek. A mostani bizonytalan környezetben ugyanis az aktuális adatok fogják meghatározni a monetáris politikai intézkedéseket.

Helyén van A forintra visszatérve Németh Dávid elmondta: „A keddi jegybanki döntés utáni gyengüléssel a forint árfolyama a helyére került, a mostani gazdasági környezet ugyanis 318-323 forintos euróárfolyamot indokol.”

Rövid távon komolyabb gyengüléssel egyelőre nem kell számolni, de a monetáris politikának számolnia kell a nemzetközi kockázatokkal. Például azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök esetleges protekcionista, autógyártókat érintő lépései felfogathatják az autópiacot. Ezek érinthetik a jelentős amerikai exportot bonyolító német márkákat, ezen keresztül pedig a magyarországi gyárakat. A forint számára ez rossz hír lenne, ami gyengülést eredményezhet.

Véleményvezér

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo