hirdetés

A forint a helyén van

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.
hirdetés

Gyengülésnek indult a forint a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után, amelynek keretében több év után először szigorított a kamatfeltételeken. Március közepén még 313-314 forintnál járt az euró, ezen a héten azonban veszített az értékéből, csütörtök délelőtt már 320 forint közelében járt az árfolyam.

Kép: Pixabay

Mit vártak? Az MNB kedden az egynapos betét kamatát 10 bázisponttal megemelte és bejelentette, hogy szűkíti a likviditást a piacon. Összességében a két intézkedés mérsékelt monetáris szigorítást jelent. „Lényegében ezt a lépést vártuk az MNB-től, a döntés előtt az volt inkább a kérdés, hogy a likviditásszűkítést és az egynapos betét kamatának emelését egy vagy két lépésben jelentik-e be. Ugyanakkor a devizapiaci reakciók arra utalnak, hogy a befektetők egy szigorítási ciklus kezdetének bejelentésére számítottak. Ezért ment fel az euró árfolyama 320 forintra” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank egyben közölte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben rendszeres lesz a kamatdöntések után tájékoztató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MNB vezetése a jövőben várható intézkedéseket az eddiginél részletesebben szeretné megindokolni, ezzel pedig lehetőséget ad arra is, hogy szükség esetén éljen a szóbeli intervenció lehetőségével.

A szóbeli intervenció pedig azt jelenti, hogy a jegybankárok üzenetet küldenek a piacnak. Ilyen

Mibe fektessünk, ha megint beüt a válság?
Bár a 2008-as pénzügyi válság sokkolta a világgazdaságot, számos olyan tényről indított el őszinte kommunikációt, mint például a pénzügyi válságok ciklikus bekövetkezésének törvényszerűsége. Több elemző is egyetért abban, hogy fennáll egy újabb pénzügyi krízis veszélye, amikor fontos biztonságban tudnunk a befektetéseinket.
szóbeli intervencióként lehet értékelni a keddi döntéshez fűzött MNB-s kommentárt is, amely szerint most szigorítottak, de egyszeri döntés és nincs szó egy cikluskezdetéről. Majd a kommentár megjelenése után indult a gyengébb tartomány felé a forint.

A monetáris politikában várható kilátásokról Németh Dávid elmondta: A Magyar Nemzeti Bank továbbra is kettős problémával áll szemben. Egyrészt a fejlett piaci környezetet meghatározó két jegybank, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is későbbre ígéri a szigorítást a kedvezőtlenebbé vált gazdasági helyzet miatt. Ez továbbra is lehetővé teszi a laza magyarországi monetáris feltételek fenntartását, ugyanakkor a magyarországi infláció felgyorsult, ami viszont ellene szól. Inflációs kockázatok pedig továbbra is fennállnak, mivel a bérek emelkedő pályán vannak, a lakossági fogyasztás pedig tempósan bővül.

A szakember szerint áprilisban és májusban nem várható lépés a szigorítás felé, a mostani kilátások alapján júniusban várható újabb fejlemény. Akkor jelenik meg ugyanis a jegybanki stáb által készített, következő inflációs jelentés, amelynek megállapításai kulcsfontosságúak lesznek. A mostani bizonytalan környezetben ugyanis az aktuális adatok fogják meghatározni a monetáris politikai intézkedéseket.

Helyén van A forintra visszatérve Németh Dávid elmondta: „A keddi jegybanki döntés utáni gyengüléssel a forint árfolyama a helyére került, a mostani gazdasági környezet ugyanis 318-323 forintos euróárfolyamot indokol.”

Rövid távon komolyabb gyengüléssel egyelőre nem kell számolni, de a monetáris politikának számolnia kell a nemzetközi kockázatokkal. Például azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök esetleges protekcionista, autógyártókat érintő lépései felfogathatják az autópiacot. Ezek érinthetik a jelentős amerikai exportot bonyolító német márkákat, ezen keresztül pedig a magyarországi gyárakat. A forint számára ez rossz hír lenne, ami gyengülést eredményezhet.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo