hirdetés

Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős?

Mindennapi vásárlóként érezzük, ahogy a termékek árai folyamatosan kúsznak felfelé. A forint árfolyama az utóbbi fél évben drasztikusan gyengült mind az euróhoz, mind a dollárhoz, mind pedig a régiós valutákhoz képest. Az árfolyamot alakítani egy kis nyitott országban, olyanban, mint Magyarország, nehéz. Vegyük végig, milyen hatással van a mindennapi életünkre a forint gyengülése.
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az INCON-Logistic Kft. alapító-ügyvezetője, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

Globalizációs környezetben élünk, ami azt jelenti, hogy nyitott országként a boltok polcain szinte minden ország terméke fellelhető. Nem forintban kereskedő világgazdaságról beszélve az árfolyam nagy hatással van a mindennapi termékek beszerzésénél, illetve a határokon túlnyúló szolgáltatások beszerzésénél is.

Gyulai Krisztina

Hánykolódva a globalizáció tengerén

Rengeteg termékimport érkezik Távol-Keletről, ahol kifejezetten dollárban kereskednek, illetve az unióból is sok termék jön, ahonnan pedig euróban szerezzük be a termékek zömét. Az eurós beszerzéseknél, a dollár-beszerzéseknél, de a más fizetőeszközön beszerzett termékeknél is jelentős, körülbelül 15-20 százalékos az árfolyamgyengülés az elmúlt fél évhez viszonyítva. Ez természetesen a termékek áraiban megjelenik.

Az árfolyamot alakítani egy olyan kis nyitott országban, mint Magyarország, nehéz. A forint nem világpénz, a tőkebefektetők könnyebben meg tudják „támadni”, azaz adott körülmények esetén a forint ellen spekulatív támadást indíthatnak. Ha úgy érzik, hogy a magyarországi gazdasági vagy befektetési környezet romlik, és nem éri meg befektetni, akkor elvonják a forintbefektetéseiket. A piacon ez azt jelenti, hogy forintot fognak értékesíteni más deviza ellenében, ami a forint iránti keresletet csökkenti, így a forint árfolyama esni fog.

Magyarországon jelen pillanatban a jegybank kamatemeléssel próbálkozik. A hétköznapi ember számára ez figyelmeztető kell, hogy legyen, hiszen nagyon sok háztartásnak vannak hitelei. A hitelek – különösen, ha kamatai nem rögzítettek – a most már akár heti jellegű jegybanki kamatemelések hatására drágábbá válnak, a hitel törlesztőrészletei növekednek. Tehát nem elég, hogy gyengül a forint vásárlóereje, hanem az árfolyam hatásaként a növekvő kamatkörnyezetben a hiteltörlesztésünk is növekedni fog.

(Ár)sapkával árral szemben?

Jelen körülmények között jó, ha egy család megtervezi a háztartáson belüli költségvetését. Meghatározza, hogy az adott évben a nyaralásra mennyi forintot tud költeni (hiszen Magyarországon az emberek nagy része forintban kapja a fizetését). De a tervezéskori forint összeg napról napra egyre kevesebb eurót, dollárt ér. Mit tehet ilyenkor? Elmegy például tíz nap helyett hét napra, mert azt még ki tudja fizetni. Könnyen előfordulhat, hogy holnap a forint árfolyama tíz forinttal gyengül az euróhoz képest, és mire elkezdődik a nyaralás, már semmit nem mer venni, mert nincs rá keret…

Hazánkban is sok családnak van autója, amit tankolni kell. Az üzemanyag világpiaci ára sem forintban képződik, hanem dollárban van meghatározva. Így aki nem hatósági áron tankol, az napról napra, a forint gyengülésével párhuzamosan szintén többet fizet, pláne külföldön.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo