hirdetés

Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős?

Mindennapi vásárlóként érezzük, ahogy a termékek árai folyamatosan kúsznak felfelé. A forint árfolyama az utóbbi fél évben drasztikusan gyengült mind az euróhoz, mind a dollárhoz, mind pedig a régiós valutákhoz képest. Az árfolyamot alakítani egy kis nyitott országban, olyanban, mint Magyarország, nehéz. Vegyük végig, milyen hatással van a mindennapi életünkre a forint gyengülése.
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az INCON-Logistic Kft. alapító-ügyvezetője, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

Globalizációs környezetben élünk, ami azt jelenti, hogy nyitott országként a boltok polcain szinte minden ország terméke fellelhető. Nem forintban kereskedő világgazdaságról beszélve az árfolyam nagy hatással van a mindennapi termékek beszerzésénél, illetve a határokon túlnyúló szolgáltatások beszerzésénél is.

Gyulai Krisztina

Hánykolódva a globalizáció tengerén

Rengeteg termékimport érkezik Távol-Keletről, ahol kifejezetten dollárban kereskednek, illetve az unióból is sok termék jön, ahonnan pedig euróban szerezzük be a termékek zömét. Az eurós beszerzéseknél, a dollár-beszerzéseknél, de a más fizetőeszközön beszerzett termékeknél is jelentős, körülbelül 15-20 százalékos az árfolyamgyengülés az elmúlt fél évhez viszonyítva. Ez természetesen a termékek áraiban megjelenik.

Az árfolyamot alakítani egy olyan kis nyitott országban, mint Magyarország, nehéz. A forint nem világpénz, a tőkebefektetők könnyebben meg tudják „támadni”, azaz adott körülmények esetén a forint ellen spekulatív támadást indíthatnak. Ha úgy érzik, hogy a magyarországi gazdasági vagy befektetési környezet romlik, és nem éri meg befektetni, akkor elvonják a forintbefektetéseiket. A piacon ez azt jelenti, hogy forintot fognak értékesíteni más deviza ellenében, ami a forint iránti keresletet csökkenti, így a forint árfolyama esni fog.

Magyarországon jelen pillanatban a jegybank kamatemeléssel próbálkozik. A hétköznapi ember számára ez figyelmeztető kell, hogy legyen, hiszen nagyon sok háztartásnak vannak hitelei. A hitelek – különösen, ha kamatai nem rögzítettek – a most már akár heti jellegű jegybanki kamatemelések hatására drágábbá válnak, a hitel törlesztőrészletei növekednek. Tehát nem elég, hogy gyengül a forint vásárlóereje, hanem az árfolyam hatásaként a növekvő kamatkörnyezetben a hiteltörlesztésünk is növekedni fog.

(Ár)sapkával árral szemben?

Jelen körülmények között jó, ha egy család megtervezi a háztartáson belüli költségvetését. Meghatározza, hogy az adott évben a nyaralásra mennyi forintot tud költeni (hiszen Magyarországon az emberek nagy része forintban kapja a fizetését). De a tervezéskori forint összeg napról napra egyre kevesebb eurót, dollárt ér. Mit tehet ilyenkor? Elmegy például tíz nap helyett hét napra, mert azt még ki tudja fizetni. Könnyen előfordulhat, hogy holnap a forint árfolyama tíz forinttal gyengül az euróhoz képest, és mire elkezdődik a nyaralás, már semmit nem mer venni, mert nincs rá keret…

Hazánkban is sok családnak van autója, amit tankolni kell. Az üzemanyag világpiaci ára sem forintban képződik, hanem dollárban van meghatározva. Így aki nem hatósági áron tankol, az napról napra, a forint gyengülésével párhuzamosan szintén többet fizet, pláne külföldön.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo