Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős?

Mindennapi vásárlóként érezzük, ahogy a termékek árai folyamatosan kúsznak felfelé. A forint árfolyama az utóbbi fél évben drasztikusan gyengült mind az euróhoz, mind a dollárhoz, mind pedig a régiós valutákhoz képest. Az árfolyamot alakítani egy kis nyitott országban, olyanban, mint Magyarország, nehéz. Vegyük végig, milyen hatással van a mindennapi életünkre a forint gyengülése.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Gyulai Krisztina, közgazdász, az INCON-Logistic Kft. alapító-ügyvezetője, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

Globalizációs környezetben élünk, ami azt jelenti, hogy nyitott országként a boltok polcain szinte minden ország terméke fellelhető. Nem forintban kereskedő világgazdaságról beszélve az árfolyam nagy hatással van a mindennapi termékek beszerzésénél, illetve a határokon túlnyúló szolgáltatások beszerzésénél is.

Gyulai Krisztina

Hánykolódva a globalizáció tengerén

Rengeteg termékimport érkezik Távol-Keletről, ahol kifejezetten dollárban kereskednek, illetve az unióból is sok termék jön, ahonnan pedig euróban szerezzük be a termékek zömét. Az eurós beszerzéseknél, a dollár-beszerzéseknél, de a más fizetőeszközön beszerzett termékeknél is jelentős, körülbelül 15-20 százalékos az árfolyamgyengülés az elmúlt fél évhez viszonyítva. Ez természetesen a termékek áraiban megjelenik.

Az árfolyamot alakítani egy olyan kis nyitott országban, mint Magyarország, nehéz. A forint nem világpénz, a tőkebefektetők könnyebben meg tudják „támadni”, azaz adott körülmények esetén a forint ellen spekulatív támadást indíthatnak. Ha úgy érzik, hogy a magyarországi gazdasági vagy befektetési környezet romlik, és nem éri meg befektetni, akkor elvonják a forintbefektetéseiket. A piacon ez azt jelenti, hogy forintot fognak értékesíteni más deviza ellenében, ami a forint iránti keresletet csökkenti, így a forint árfolyama esni fog.

Magyarországon jelen pillanatban a jegybank kamatemeléssel próbálkozik. A hétköznapi ember számára ez figyelmeztető kell, hogy legyen, hiszen nagyon sok háztartásnak vannak hitelei. A hitelek – különösen, ha kamatai nem rögzítettek – a most már akár heti jellegű jegybanki kamatemelések hatására drágábbá válnak, a hitel törlesztőrészletei növekednek. Tehát nem elég, hogy gyengül a forint vásárlóereje, hanem az árfolyam hatásaként a növekvő kamatkörnyezetben a hiteltörlesztésünk is növekedni fog.

(Ár)sapkával árral szemben?

Jelen körülmények között jó, ha egy család megtervezi a háztartáson belüli költségvetését. Meghatározza, hogy az adott évben a nyaralásra mennyi forintot tud költeni (hiszen Magyarországon az emberek nagy része forintban kapja a fizetését). De a tervezéskori forint összeg napról napra egyre kevesebb eurót, dollárt ér. Mit tehet ilyenkor? Elmegy például tíz nap helyett hét napra, mert azt még ki tudja fizetni. Könnyen előfordulhat, hogy holnap a forint árfolyama tíz forinttal gyengül az euróhoz képest, és mire elkezdődik a nyaralás, már semmit nem mer venni, mert nincs rá keret…

Hazánkban is sok családnak van autója, amit tankolni kell. Az üzemanyag világpiaci ára sem forintban képződik, hanem dollárban van meghatározva. Így aki nem hatósági áron tankol, az napról napra, a forint gyengülésével párhuzamosan szintén többet fizet, pláne külföldön.

Véleményvezér

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo