Egy dologtól tényleg retteg a davosi elit

Teljesen mindegy, hogy a világvállalatok felsővezetése mit gondol a klímaváltozásról és annak emberi eredetéről, mert a szélsőséges időjárástól mindenképpen sérül a céges ellátási lánc, és a fennakadások megnyirbálják a profitot. 2019 nagy üzleti kockázata lesz a klímaváltozás.

A Világgazdasági Fórum (WEF) résztvevői körében végzett  felmérésben a szélsőséges időjárást, a klímaváltozás által okozott népvándorlást és a természeti katasztrófákat is megjelölték, mint 2019 várható legnagyobb kockázati tényezőit, melyek árthatnak az üzletvitelnek.

Nincs minden veszve, de nem árt az óvatosság
Az üzleti vezetők közel 30%-a úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami hatszorosa az előző évi 5%-nak – ez a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja. Ez az egyik fő megállapítása a PwC több mint 1 300 vezérigazgató bevonásával készített 22. globális felmérésének.
Sok vállalatvezető ma már nagyobb veszélyforrásnak tekinti az éghajlatváltozást, mint a kibertámadásokat, a pénzpiacok instabilitását vagy a geopolitikai bonyodalmakat.
  • 2018-ban a természeti katasztrófák 160 milliárd dollárnyi kárt okoztak, jelentette a Munich Re viszontbiztosító.
  • 2019-re vonatkozó előrejelzésében a Control Risks tanácsadó cég azt jósolta, hogy az idei károk meghaladják majd a tavalyit. A kárösszeg nemcsak az infrastruktúrák károsodásából fog eredni, hanem „a megszakított termelésből, forgalmazásból és értékesítésből és utazásból”, vagyis a bevételkiesésből, ami „az egekbe szökik” fogalmazott az elemzés.
A Pacific Gas and Electric bejelentette, hogy január 29-én csődöt jelent, mert a 2018 őszi kaliforniai tűzvész legalább 7 milliárd dolláros kárt okozott a cégnek, amit nem képes kigazdálkodni.

Kép: MTI

A kaliforniai erdőtüzek 86 ember halálát okozták és 14 ezer otthont tettek tönkre. Az egyik teória szerint a tűzvész akkor keletkezhetett, amikor a szóban forgó energiacég egyik áramvezetéke hozzáért a közeli fákhoz.

Már 2017-ben is megduplázódott a szélsőséges időjárás miatt a céges ellátási láncokat ért kár – derült ki a Marylandi Egyetem és a Resilinc szoftvercég közös jelentéséből. Ellátási láncba tartozik minden olyan cég, mely egy nagyvállalatnak beszállító, termel, forgalmaz, vagy éppen logisztikát bonyolít.

A károsító hatás már nemcsak a fejlődő országokat érinti, ahol a kiszervezett gyártás folyik. A Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok 2017-ben először avatták az USA-t a természeti katasztrófák által leginkább megtépázott régióvá.

Már a háttérhatalom sem a régi
Ma ültek össze a világ gazdasági, és politikai irányítói a svájci Davosban. A valamikor egységes „háttérhatalom” azonban most már olyannyira megosztott, hogy az gyakran az együttműködés rovására megy. És ez nagyobb probléma, mint gondolnánk, mert a korábbi gondokat nem sikerült megoldani, de egyre újabbak jönnek.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo