hirdetés

Egy dologtól tényleg retteg a davosi elit

Teljesen mindegy, hogy a világvállalatok felsővezetése mit gondol a klímaváltozásról és annak emberi eredetéről, mert a szélsőséges időjárástól mindenképpen sérül a céges ellátási lánc, és a fennakadások megnyirbálják a profitot. 2019 nagy üzleti kockázata lesz a klímaváltozás.
hirdetés

A Világgazdasági Fórum (WEF) résztvevői körében végzett  felmérésben a szélsőséges időjárást, a klímaváltozás által okozott népvándorlást és a természeti katasztrófákat is megjelölték, mint 2019 várható legnagyobb kockázati tényezőit, melyek árthatnak az üzletvitelnek.

Nincs minden veszve, de nem árt az óvatosság
Az üzleti vezetők közel 30%-a úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami hatszorosa az előző évi 5%-nak – ez a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja. Ez az egyik fő megállapítása a PwC több mint 1 300 vezérigazgató bevonásával készített 22. globális felmérésének.
Sok vállalatvezető ma már nagyobb veszélyforrásnak tekinti az éghajlatváltozást, mint a kibertámadásokat, a pénzpiacok instabilitását vagy a geopolitikai bonyodalmakat.
  • 2018-ban a természeti katasztrófák 160 milliárd dollárnyi kárt okoztak, jelentette a Munich Re viszontbiztosító.
  • 2019-re vonatkozó előrejelzésében a Control Risks tanácsadó cég azt jósolta, hogy az idei károk meghaladják majd a tavalyit. A kárösszeg nemcsak az infrastruktúrák károsodásából fog eredni, hanem „a megszakított termelésből, forgalmazásból és értékesítésből és utazásból”, vagyis a bevételkiesésből, ami „az egekbe szökik” fogalmazott az elemzés.
A Pacific Gas and Electric bejelentette, hogy január 29-én csődöt jelent, mert a 2018 őszi kaliforniai tűzvész legalább 7 milliárd dolláros kárt okozott a cégnek, amit nem képes kigazdálkodni.

Kép: MTI

A kaliforniai erdőtüzek 86 ember halálát okozták és 14 ezer otthont tettek tönkre. Az egyik teória szerint a tűzvész akkor keletkezhetett, amikor a szóban forgó energiacég egyik áramvezetéke hozzáért a közeli fákhoz.

Már 2017-ben is megduplázódott a szélsőséges időjárás miatt a céges ellátási láncokat ért kár – derült ki a Marylandi Egyetem és a Resilinc szoftvercég közös jelentéséből. Ellátási láncba tartozik minden olyan cég, mely egy nagyvállalatnak beszállító, termel, forgalmaz, vagy éppen logisztikát bonyolít.

A károsító hatás már nemcsak a fejlődő országokat érinti, ahol a kiszervezett gyártás folyik. A Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok 2017-ben először avatták az USA-t a természeti katasztrófák által leginkább megtépázott régióvá.

Már a háttérhatalom sem a régi
Ma ültek össze a világ gazdasági, és politikai irányítói a svájci Davosban. A valamikor egységes „háttérhatalom” azonban most már olyannyira megosztott, hogy az gyakran az együttműködés rovására megy. És ez nagyobb probléma, mint gondolnánk, mert a korábbi gondokat nem sikerült megoldani, de egyre újabbak jönnek.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo