Kitalálnád, melyek a karbonsemleges világcégek?

Van köztük bank, szoftvermárka, internetóriás, csomagküldő. Európában több a zöld előírás, ami a vállalatokat környezettudatos működésre kötelezi, Amerikában kevesebb. De az üzleti szféra élvonalában a zöldülés szinte magától értetődően fontos.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EcoAct Group a korábbi jelentéseiben a francia, az angol és a spanyol tőzsde élvonalát (CAC 40, FTSE 100, IBEX 35), a legnagyobb cégeket elemezte környezettudatosság szempontjából. Összesen 79 kritériumot vizsgált, és ezek szerint osztályozta az óriáscégeket. Új vizsgálatában a Dow Jonex Index 30 topvállalatát vette górcső alá.

E cégek ökológiai teljesítménye és szerepvállalása éles kontrasztban áll a Trump-adminisztráció környezetvédelem-ellenes, Obama zöld törvényeit lefaragó politikájával. A világ közvéleménye iránt elszámolással tartozó, nagy tőzsdei cégek ma már nem engedhetik meg maguknak, hogy ne vegyék fontosnak a környezetkímélő üzletvitel kialakítását.

A világ legnagyobb és legnyereségesebb vállalatairól van szó. Miért fontos nekik a környezetbarát működés? Mert meg vannak győződve róla, hogy ezzel versenyelőnyt szereznek mind megtakarításban (energiatakarékosság, alapanyagpazarlás kiiktatása, erőforrások optimalizálása stb.), mind a fogyasztói megítélésben (a társadalomtudatos renomé márkahűséget eredményezhet). Azok az országok, ahol nincsenek szigorú környezetvédelmi követelmények a cégekkel szemben, ott a cégek nem válnak  „klímarezilienssé”, vagyis kevésbé motiváltak arra, hogy adaptálódjanak, és felkészüljenek a klímaváltozás üzletvitelükre gyakorolt káros hatásaira, és azokat kivédjék.

Kép: PublicDomainPictures

Karbonsemleges multik

Jelenleg viszonylag kevés óriáscég van, mely karbonsemleges. Az EcoAct Group a tőzsdei élvonalban csak kettőt nevez meg: az egyik a Goldman Sachs, a másik a Microsoft. Ugyanakkor egy gyors Google-keresés elárulja, hogy több más vállalat állítja ugyanezt magáról: a UPS csomagküldő, a Scandinavian Airline, az Avis autókölcsönző mind karbonsemleges, 2007 óta a Google, 2012 óta a Marks & Spencer is az.

A vásárlók azonosulnak a társadalomtudatos márkákkal
Ha két kényelmet és minőséget nyújtó cég közül kell választani, az fog győzni, amelyik valamilyen pluszt tud felmutatni az éthoszában, az üzletpolitikájában: lehetőleg társadalmi elkötelezettséget és szerepvállalást. Ilyenek a B vállalatok, melyek világjobbító, etikus értékrendjével versenyelőnyre tesznek szert. A munkaerő megtartásában is erősek ezek a cégek.
Mindkettő természetesen károsítja a környezetet, és kivesz az ökoszisztémákból erőforrásokat, különben nem tudna működni, szennyezésüket azonban ellentételezik karbonsemlegesítő kreditek vásárlásával (amik zöld projekteket finanszíroznak), továbbá nagymértékben hagyatkoznak a megújuló energiák használatára a fosszilis energiahordozók helyett.

Íme a legfontosabb megállapítások a Dow 30 vizsgálatból:

  • A Microsoft, az Intel és a Johnson & Johnson bizonyultak a legzöldebb vállalatoknak a Dow 30-mezőnyben.
  • A Dow 30-ban szereplő IT- és telkomcégek 83 százaléka bekerült a legzöldebb top 10-be is, ami azt jelenti, hogy e két szektorban előrehaladott a megújuló energiák használata.
  • A Microsoft küldetése "erőt adni minden embernek és szervezetnek a bolygón, hogy többet tudjon elérni", s e misszióba illeszkedve kínál mesterséges intelligenciát a környezetvédelemre, használ energiatakarékos szerverközpontokat és okos technológiai megoldásokat a vízhiány kezelésére.
  • Üzleti tevékenysége zöldítésével a Microsoft évente 9,5 megatonna szén-dioxid kibocsátásának veszi elejét; 10 millió kilogramm elektronikai eszközt hasznosít újra, mely egyébként a hulladéktelepen végezné.
  • A Dow 30-cégek 70 százalékának van terve arra, hogy a klímakockázatokat kezelje.
  • A Dow 30-vállalatok vezérigazgatóinak fele tett nyilatkozatot arról, hogy cégével részt vesz a klímavédelemben.
  • Angliában és Franciaországban az amerikainál szigorúbb törvényi előírások vonatkoznak arra, hogy a cégeknek jelenteniük kell légszennyezésüket a részvényesek felé. Itt a vállalatok 100 százaléka jelenti első és másodfokú emisszióját (vagyis a beszállítókét is), 80 százalék közlései pedig kiterjednek a harmadfokú kibocsátásra is (a beszállítók beszállítói).
  • Az EcoAct Group vezetője meglepőnek találta, hogy a Dow 30-mezőnyben csak a cégek 27 százaléka tűzte ki konkrét célnak, hogy 100 százalékban átáll a megújuló energiákra, pedig többségük már használ megújulókat.
  • A tőzsdei élmezőnyök korábbi vizsgálataihoz képest a Dow 30 körén belül a legnagyobb azon cégek aránya, melyek javadalmazzák a munkatársaikat, ha segítenek elérni a kitűzött környezettudatos vállalásokat: 37 százalék nyújt valamiféle ösztönző eszközöket ezért, 30 százalék pedig pénzbeli jutalmat oszt szét a felsővezetés szintjén.
Körforgásos gazdaság: ez lesz a fenntarthatóság fősodra
Az üzleti szféra zöldülése eddig elsősorban az üvegházgázemisszió csökkentésére irányult. Az új korszellem azonban már a legkülönfélébb szennyező anyagok környezetbe bocsátásának megelőzésére irányul. Hogyan lehet úgy termelni és fogyasztani, hogy a cégek, városok és kormányok megoldják a minden keletkező hulladék újrafeldolgozását?

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo