Miért jó a kata? 5 érv ellene, 5 mellette

Vállalkozás indításán töröd a fejed? Az adózás bonyolultsága sokakat elriaszt ettől a tervtől. A néhány éve bevezetett KATA (kisvállalatok tételes adózása) sok szempontból egyszerűbbé tette a dolgokat. Szakértők segítenek átlátni, hogy miért éri meg – és miért nem.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Induló vállalkozásoknak igazán jó döntés lehet a KATA, ez a forma tökéletesen megfelel arra, hogy kipróbáljuk magunkat vállalkozóként – mondják az Arkconsulting Kft. szakértői a Budapest Lab portálon.
Kinek való?
Elsősorban azoknak ajánlott ez az adózási forma, akik kevés költséggel dolgoznak, mert a KATA-ban nincsen költségelszámolás. Ilyenek például a szellemi tevékenységet folytatók vagy szolgáltatók.

Például:

 • tanácsadók: szervezetfejlesztő, coach, mérnök, gazdasági tanácsadó
 • kreatíviparban tevékenykedők: újságírók, fotósok, grafikusok, ékszerkészítők, keramikusok, művészek
 • valamilyen oktatási tevékenységet végzők: nyelvoktatók, személyi edzők

  Kép: Pexels

A KATA 5 legnagyobb előnye
 1. Havi fix összegű adózás: főállás esetén havi 50 ezer forint, míg mellékállásban havi 25 ezer forint az adó. Mellékállásról beszélünk, ha például aktív nappalis hallgatói jogviszony mellett próbálkozunk meg azzal, hogy milyen is lehet a vállalkozók élete, így egyetemi tanulmányaink során már bontogathatjuk is a szárnyainkat kedvezményes adóteher fizetése mellett.
 2. Viszonylag sok adónemet kivált: a havi befizetési kötelezettség mellett csupán az iparűzési adóval kell számolnunk, ami a KATA-soknak biztosított kedvezmény miatt szintén egyszerűen kalkulálható. Évente fixen 50 ezer forintot kell fizetnünk az önkormányzatnak.
 3. Egyszerű adminisztráció: ha tisztában vagyunk a fizetési és a bevallási határidőkkel, akkor az adó fizetésén túl csak egy bevételi nyilvántartást szükséges vezetni – ez igazán nem nevezhető túl sok adminisztrációnak.
A felhők között – adóoptimalizálás online szolgáltatásokban
A digitális gazdaságban érdekelt vállalkozásoknak valós üzleti kockázatot jelent, a bizonytalan – és gyakran változó szabályozási környezet. Vannak azonban olyan országok, ahol a szabályozás kifejezetten támogatja az online vállalkozások helyben történő bejegyzését és működtetését.
A vállalkozás elindítása sem bonyolult, nincs másra szükség, csak Ügyfélkapura, és költségekkel sem kell számolnunk, a folyamat teljesen ingyenes. Azon sem kell sokat gondolkodni, hogy mi lesz, ha később változik valami az életünkben, hiszen az adatok változtatására éppúgy ingyenesen, egyszerűen, ügyvéd segítsége nélkül van lehetőségünk, mint a vállalkozás esetleges szüneteltetésére vagy megszüntetésére. Mindezt megtehetjük egyszerűen, online.
 1. Év közben is választható, és bármikor ki is lehet lépni belőle: ha újonnan induló vállalkozásról van szó, akkor a működés megkezdésének napjától a választott forma szerint adózik a cég. Ha már működő vállalkozás jelentkezik be a KATA alá, akkor a következő naptári hónaptól alkalmazhatja a szabályokat.
 2. Értékhatár túllépése esetén sem törlik a KATA-s státuszt: a KATA adózás a 2018-as szabályok szerint évi 12 millió forintos bevételi határig választható, de ennek túllépése esetén sem törlik a KATA adózásból a vállalkozást. Mindössze az e fölötti bevételre fizetendő a 40 százalékos plusz adó, ilyenkor érdemes számolni, hogy még így is megéri-e az adózási forma.
A KATA 5 buktatója
 1. Egyszerűsége csak belföldi partnerek esetén, alanyi adómentes státuszban látható: a KATA adózás azon vállalkozások számára nyújt jó megoldást,
  Tüdőszűrésből is lehet adóellenőrzés
  A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek a NAV szerint – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A menedzserszűrésnek is hívott szolgáltatás ugyanis csak bizonyos esetekben tekinthető a privát egészségbiztosítások szerves részének.
  amelyek belföldi értékesítéssel foglalkoznak. Külföldi partner esetén már nem járhatunk el alanyi adómentes minőségünkben, így áfabevallás készítése szükséges minden olyan hónapban, amikor külföldi partnernek számlázunk, vagy fogadunk be számlát. Ilyenkor mindenképp érdemes adótanácsadóval konzultálni!
 2. Viszonylag kis összegre biztosít a megfizetett adó: 2018-ban az 50 ezer forintos adó megfizetésével a kisadózók ellátási alapja 94 400 forint, ha a magasabb összegű 75 ezer forintos adót fizetitek, akkor az ellátások számításának az alapja 158 400 forintra emelkedik.
 3. A partnerek számára nagyon figyelni kell: fontos figyelni rá, hogy a KATA-s adózó bevételének maximum 50 százaléka származzon egy partnertől, más esetben felmerülhet a bújtatott foglalkoztatás gyanúja.
 4. Bizonyos feltételek teljesülése esetén jelentési kötelezettség az adóhatósághoz: Abban az esetben, ha 1 millió forintot meghaladó bevételed származik egy partnertől, jelentési kötelezettséged van neked is és a partnerednek is az adóhatóság részére.
 5. Adótartozás esetén törlik a KATA-s státuszt, és két évig nem választható újra: nagyon szigorú viszont a szabály az esetleges adótartozás esetén. Ha a KATA-s adózó tartozása év végével meghaladja a 100 000 forintot, a vállalkozó nemcsak kiesik a kedvező adózási körből, de két évig vissza sem kerülhet oda.
+ 3 extra tipp!
 1. Az ügyfélkapud megnyitása kb. 10 percet vesz igénybe, a hozzád legközelebbi okmányirodában vagy kormányablakban. És csak a személyidre és lakcímkártyádra lesz szükség hozzá.
 2. Alakíts ki egy havi rutint, amikor elkészíted a bevételi nyilvántartásodat, és elintézed a fizetendő dolgaidat, így biztosan nem marad ki semmilyen lépés!
 3. Használj online számlázóprogramot! Ezzel leegyszerűsíted a számlakiállítással járó procedúrát.

Véleményvezér

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo