Cégvezetés & irányítás cikkek


Ezekre figyeljen, ha munkavállalót keres!

Ezekre figyeljen, ha munkavállalót keres! 

Cégvezetőként mindenki szeretne megbízható, szorgalmas, precíz és motivált alkalmazottat. Amikor álláshirdetést adunk fel,azt gondoljuk tömegével jelentkeznek majd a meghirdetett pozícióra alkalmas jelöltek. Hamar kiderül, a valóság messze nem ilyen egyszerű. Néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk, mert az új munkatárs a munkaadónak is kockázat.
Alkalmaznák a cégek, ha lenne kit

Alkalmaznák a cégek, ha lenne kit 

A növekedési kilátások javulásának köszönhetően egyre több vállalat tervez jelentős létszámbővítést idén, azonban közel kétharmaduk amiatt aggódik, hogy nem fognak a pozíciók betöltéséhez szükséges szakértelemmel rendelkező jelentkezőket találni.
Nyári szabadság: miben dönt a munkáltató?

Nyári szabadság: miben dönt a munkáltató? 

Nyakunkon a kánikula és a strandszezon, kinek van kedve dolgozni? Legszívesebben az egész cég egyszerre menne nyaralni. De ahhoz, hogy szabadságra küldjük dolgozóinkat, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mit mond a jogszabály. Íme a legfontosabb előírások.
Tippek a túlterheltség csökkentésére

Tippek a túlterheltség csökkentésére 

Ez vezetőnek mindenre figyelnie kell - ez sajnos elengedhetetlen. De ha túlterheli magát, azzal semmire nem megy. Bárki bármit állít, senki nem képes több lovat megülni egyszerre. Szakértőnk ad néhány tippet, hogy utat mutasson a feladatok káoszában.
Hatékonyabb szeretne lenni? Álljon le a munkával!

Hatékonyabb szeretne lenni? Álljon le a munkával! 

Rengeteg ember kerül akarata ellenére a mókuskerékbe, amiből nem tud szabadulni. Rengeteg feladata van és mindnek készen kellene lennie tegnapra? Mást sem tesz, csak rohan, oltja a tüzet, pipálja ki a feladatokat a soha véget nem érő listán? Ha így érzi, lassítson és szervezze át az életét.
Mikor kell tárgyalni?

Mikor kell tárgyalni? 

Mikor érdemes egyáltalán tárgyalni? A tárgyalás már önmagában olyan helyzetet feltételez, amelyben mind a két fél akar valamit a másiktól. Az egyik eladni, a másik venni. Együttműködni. Ebben tehát egyetértés van, csak a feltételekről kell megegyezni.
Ettől lesz hatékony a munkaszervezés

Ettől lesz hatékony a munkaszervezés 

Abban mindenki egyetért, hogy a kézi irányítás, mint munkaszervezési elv régen nem működőképes. De mit válasszon helyette a vezető?
Ezt teszik a sikeres emberek péntek délután!

Ezt teszik a sikeres emberek péntek délután! 

Nem mindegy hogyan zárjuk a munkahetet, amit péntek délután teszünk, ugyanis nagyban kihat arra, milyen lesz a következő hetünk. Bemutatunk tíz dolgot, amit a sikeres vezetők megtesznek, mielőtt megkezdődik a hétvége.
Gyakornokkal dolgozni? Gondolja át még egyszer...

Gyakornokkal dolgozni? Gondolja át még egyszer... 

Itt a nyár, rengeteg diák igyekszik egy kis pénzt vagy szakmai gyakorlatot szerezni valamely cégnél. A válságban megszorult vállalkozások is örülnek az olcsó ideiglenes munkaerőnek, ám jobban végiggondolva nem mindig jó ötlet pár hónapra felvenni valakit.
Akinek kéne, nem kapja, aki adhatná, ül rajta

Akinek kéne, nem kapja, aki adhatná, ül rajta 

Miközben a vállalatok négyötöde stratégiai eszköznek tekinti a tudást, mindössze 37 százalékuk rendelkezik tudásmenedzsment-stratégiával. A tudás szervezeten belüli áramlását a pozícióféltés, az érdektelenség és a bizalom hiánya is hátráltatja.

Aknamező vagy aranybánya is lehet egy konferencia 

Egy-egy konferenciára nem csak az ismereteink bővítéséért látogatunk el, hanem kimondva, kimondatlanul azért, hogy jókat beszélgetve, üzleti szempontból is gyümölcsöző, új ismeretségeket köthessünk. Ugyanakkor - a regisztrációtól, a kávészüneteken át, az előadások alatti viselkedésig, az étkezéses alkalmakig – üzleti etikett tekintetében igazi aknamezőn járunk: Szinte megszámlálhatatlan illemszabályt kell és érdemes is betartanunk. Lássunk ezért most három balfogást, amelyeket érdemes elkerülnünk.

Ne a legjobbat keressük, hanem a legalkalmasabbat 

Miért kerülnek a céghez oda nem illő, a munkakör ellátására, a szervezetbe való beilleszkedésre kevésbé alkalmas, vagy motiválatlan emberek? A hiba nem csak a munkavállalóban lehet – hívja fel a figyelmet a HR Portál.

Öt tanács, hogyan legyen sikeres fiatalon! 

A hatékony vezetővé válás legfontosabb kritériuma, hogy az ember ne célként, hanem tanulási folyamatként élje meg, ahol a kötelező munkahelyi tapasztalatok keverednek az egyéni tapasztalatokkal.

Az eredményes tárgyalás hat titka 

Minden ember szinte napi rendszerességgel folytat tárgyalásokat, akkor is, ha a zöldségesnél alkudozik, akkor is, ha sok millió eurós üzletet köt. Rengeteg embernek ennek ellenére fogalma sincs, hogyan is kéne úgy tárgyalnia, hogy kielégítő eredményre jusson. Nekik adunk néhány jótanácsot.

A szerénység mint vezetői erény 

A globalizálódó piac méretei és komplexitása miatt ma már senki nem képes egymaga válaszokat adni. Éppen ezért a jó értelemben vett alázatnak egyre több szerepe van a munkahelyi kapcsolatokban: elvégezni a saját munkát, aztán átadni a helyet másnak, hogy ő is beletehesse a maga tudását - ez a készség egyre fontosabb a jól működő cégek számára.

Négy dolog, ami biztos zsákutcába viszi az üzletet  

A kezdő vállalkozások rengeteg hullámhegyet és -völgyet élnek át, ez teljesen természetes. Hibákat véteni emberi dolog, és a cégfejlődés része. A hibákból rengeteget lehet tanulni, az így születő új megoldások pedig segítenek elkerülni, hogy újra belelépjünk ugyanabba a gödörbe.

Tanuljon meg okosan dönteni! 

Mindennap rengeteg döntési helyzettel szembesülünk. Melyik cipőnket vegyük fel regget, ezt vagy azt csináljunk vacsorára, hova menjünk nyáron nyaralni. A cégvezetőknek teljesen természetes, hogy ennél is többször kell dönteniük: marketingstratégiákról, új alkalmazottakról, partnerségi kapcsolatokról, üzleti tervről és megannyi másról.

A saját "processzorunkat" is túlterheljük 

Azt mondják, a fejétől bűzlik a hal. Ennek megfelelően, ha a vállalkozásban nehézkesen, és nagyon lassan mennek a dolgok, akkor előbb-utóbb a vezetőhöz vezetnek a nyomok. Nézzük, miért.

A bizonytalanságból versenyelőny 

Napjaink sikeres vállalkozásai úgy alkalmazkodnak, hogy a maguk javára fordítják a gazdálkodási környezet állandó bizonytalanságait. A Reconcept blog olyan megközelítéseket mutat be, amellyel bátrabban tekinthetünk a nem várt fordulatok elé.

Tényleg kell a dress code? 

Sokan az öltözködési kódexet (dress code) úri huncutságnak tartják, ami a nagy cégekre jellemző. Érdemes pedig néha elgondolkodni azon is: vajon mi lehet az oka, hogy egy egész kódexet írnak arról, mit viseljen valaki egy cég képviseletében és mit ne.

10 hiba, amit sose kövessen el 

Új üzletbe kezdeni sosem egyszerű. A semmiből felépíteni egy vállalatot önmagában is kihívás, hát még olyan valakiknek, akiknek semmi, vagy csak nagyon kis tapasztalata van az üzleti életben. Bár minden eset más, vannak tipikus hibák, amelyekből minden iparágban érdemes tanulni.

A te céged ültetvény vagy őserdő? 

Sem az innovációval, sem a növekedéssel nincs probléma, mindenki elismeri mindkettő létjogosultságát. Mégis rengeteg cég veszíti el a két érték közül vagy az egyiket vagy a másikat. Miért? A megoldás a cégkultúrában keresendő.

A „régi motorosok” nélkül nem megy 

Állandóan változó környezetnek kell megfelelnie a cégeknek, de ezt az előnyükre fordíthatják. Viszont az alkalmazkodás nem jelenti a tapasztalatok feladását, a „régi motorosok” és az új generáció között meg kell teremteni a tudásátadás lehetőségét.

Ők a legfontosabbak a cége számára! 

Az elismert író, előadó és üzletember Jim Rohn egyszer azt mondta: "Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd." A vállalkozók azonban, akik a saját kezükkel építették fel a cégüket, hajlamosak alulbecsülni a munkatársak fontosságát a cégen belül.

Így állítsuk magunk mellé a volt főnökünket 

Ha úgy dönt, hogy saját vállalkozásba fog, az éppen elég kockázatot rejt magában úgy is, ha egyébként egy olyan területen marad, ahol már megvan a tudása, kapcsolatai és hitele. Az utóbbi szempontok miatt az utolsó munkáltatója kulcsfontosságú eszköz lehet a sikeréhez vezető úton – vagy épp áthatolhatatlan akadály.

Mit kezdjünk a visszatérő kollégával? 

Gyakori gond a cégeknél a hosszabb távollét – például szülési szabadság – után visszatérő munkavállalók kezelése. A jogi kérdéseken túl fontos munkaszervezési és emberi feladat is felmerül. Szakértőnk segít, hogy mit tegyen a vezető!

A feledékenység veszteség - de van megoldás 

Néha az ember nem találja a lakáskulcsát vagy elfelejt megírni egy fontos e-mailt - ez a legtöbbünkkel előfordul. Ha azonban az ilyen esetek nap, mint nap ismétlődnek, az nem csak rettenetesen frusztráló, de anyagi, erkölcsi károkat okoz.

Kilóg a lóláb, ha hamis a felelősség 

Visszaadni valamit a környezetünknek, a körülöttünk élőknek vagy egy értelmes ügyért csatarendbe állítani a kollégákat a céges kultúra egyik alapköve lehet - célt és értelmet ad a munkának és megerősíti a dolgozókat összetartó kötelékeket. Azonban felépíteni és fenntartani egy céget önmagában is kitölti a teljes munkaidőt, hatékonyan fenntartani mellette egy felelős társadalmi tevékenységet nagy kihívás, minden szempontból jobb tehát, ha az a cég működésének szerves része.

Több egészség - kevesebb költség 

Cégvezetőként nem csak az eszközök, az emberek amortizációjára is figyelmet kell fordítania. Az egészséges munkaerő nem csak jobban termel, de kevesebbe is kerül a cégének.

Kátyúba ragadt az élete? Segítünk kimászni! 

Kellemes élete van? Biztosnak tűnő állása van, kifizeti a számláit, egy kicsit még félre is tud tenni, a cég fizeti Ön után a járulékokat, mi baj lehet? Semmi, ha csak az nem, hogy mindezek visszatartják attól, hogy valóban az legyen, aki lehetne. Nem arra biztatunk senkit, hogy rúgjon fel mindent maga körül. Azt viszont állítjuk, hogy ha néhány apróságban változtatunk, egészen új világok tárulhatnak fel.

Mitől jó egy cégnév? 

Sok vállalkozó nagy lendülettel indul neki a cégalapításnak, de a cégnév választásnál sokan visszapattannak, mert kedvüket szegi a döntés gyötrő dilemmája. Miért olyan nehéz eldönteni, melyik név lehet a befutó? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a cégnév választásnál? A Piac&Profit szakértője segít!

A jövő cégének három pillére 

Vannak cégek, amelyek már nemcsak arra törekszenek, hogy a legjobbak legyenek a világon, hanem hogy a legjobbak legyenek a világnak. A profittal egyformán fontosnak tartják a közösség és a környezet érdekeit is. Amerika egyes államaiban külön jogi keret is segíti az úgynevezett benefit corporation-öket.

Nap mint nap meglopják és észre sem veszi? 

Ha valaki ellopja a pénztárcáját, hogy aztán a tartalma nélkül adja vissza, biztosan tolvajt kiált. Ha arra ér haza, hogy a lakás fenekestül felforgatva áll, és minden értékes hiányzik, minden bizonnyal a rendőröket hívja rablás miatt. De vajon miért nem veszi észre, ha valaki az idejét rabolja, ami az üzletben értékesebb minden aranyékszernél és hitelkártyánál?

Munkában, biztonságban 

Korántsem csak a veszélyes üzemekben dolgozók problémája a munkavédelem, és sokkal többről van szó annál, mintsem, hogy sisakot kell viselni egy építkezésen. A munkahelyi balesetek megelőzéséhez olyan banális apróságokra is figyelni kell, mint például, hogy ne legyen csúszós a padló. De a munkavédelem témakörébe tartozik a méltatlanul hanyagolt stressz kérdése is.

Tíz fontos jel, hogy valami nagyon nincs rendben 

A legjobb cégvezetők is képesek elsiklani olyan jelek felett, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a vállalat jövője veszélyben van, és sürgős lépéseket kell tenni a csőd elkerülése érdekében. Mutatunk tíz olyan tünetet, amik azt jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben.

Csak olyat ígérj, amit be tudsz tartani! 

„A túlélés nem a legerősebb, de nem is a legintelligensebb fajnak adatik meg, hanem annak, amelyik leginkább képes alkalmazkodni a változásokhoz.” Charles Darwin elméletét követte új márkája, a Myrla üzleti koncepciójának a kialakításakor az Aromax Zrt.

Hét dolog, amit soha ne mondjon a dolgozóinak 

Ha az ember menedzser, elég gyakran kell szembesülnie a dolgozói motiváció hiányával, az ellenállással egyes feladatokkal szemben és a problémás dolgozókkal. A nehéz eseteket nehéz kezelni, azokban ez még nem ok arra, hogy olyat mondjon, amit később csak megbánna.

Mindenkinek árt, mégis együtt élünk vele 

Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégse tudjuk pontosan, hogy mi is ez, és mennyire veszélyes. A stressz a mai munkahelyi élet egyik talán leggyakrabban használt szava, de kevesen gondolnak bele, hogy valójában mekkora károkat okoz nem csak a munkavállalóknak, hanem a cégeknek is. Pedig épp olyan fontos munkavédelmi kérdés a pszichoszociális egészség, mint a fizikai, vagy kémiai munkavédelem.

Öt érv, amiért minden vállalkozónak nyelvet kéne tanulnia 

A magyar emberek nagy többsége nem beszél az anyanyelvén kívül semmilyen nyelven, és a kormány sem egyértelműen áll a nyelvoktatás mögött. Ugyanakkor a mai versenyben egy vállalkozó szinte biztos, hogy lemarad, ha nem beszél semmilyen nyelven.

Így edzze az agyát, hogy ne kalandozzon el! 

Vállalkozóként rengeteg szálat kell egyszerre kézben tartania. Rettentő nehéz koncentráltnak maradni a munkavállalók, ügyfelek, e-mailek és telefonhívások vég nélküli áradata közepette. Ahhoz, hogy ki tudja zárni a zavaró hatásokat, meg kell tudnia, hol húzódnak az agya korlátai és keményen kell edzenie, hogy javuljon a koncentrálóképessége és hatékonysága.

Mivel legyünk tisztában, ha vállalkozást indítunk? 

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy mit szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, hogyan fogjuk megvalósítani.

A legegyszerűbb motivációs trükk 

Az ember sokszor kénytelen olyasmit is elvégezni, amihez semmi kedve, de mégis muszáj. Vezetőként ráadásul erre másokat is rá kell tudnunk venni. Van erre egy rém egyszerű megoldás!

11 dolog, ami nem hagyja majd aludni! 

Saját vállalkozást indítani izgalmas és ijesztő egyszerre. Folyamatosan kihívásokkal kell küzdenie, gyakran kell a saját korlátait átugrani. Ne csodálkozzon, ha nem tud nyugodtan aludni éjszaka.

A kirúgás művészete 

A "lassan alkalmazni, gyorsan kirúgni" elv embertelennek tűnhet, de ha megfontolás van mögötte, valószínűleg mindenki jobban jár így.

Amerikai álmot épített szemétből egy magyar srác 

A legmenőbb startupnak választott TerraCycle szemetet hasznosít újra, de úgy, ahogy még senki. A multicég vezetője egy magyar származású srác, Tom Szaky, aki sok mindent másképp gondol, mint a többség.

Így írjunk tökéletes álláshirdetést 

Látszólag könnyű álláshirdetést írni, ugyanis mindössze az elvárásokat és a cég által kínált előnyöket kell írásos formába önteni. A valóságban azonban az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. HR-szakemberektől gyűjtöttünk néhány megfigyelést és jó tanácsot.

5 eszköz a használhatóbb belső szabályozásért  

A minőségirányítás rendszerről gyakran a felesleges adminisztráció jut a legtöbb ember eszébe. Pedig ha jól működik, a cégnek is hasznára válik és a kollégák is örömmel használják majd. A Piac&Profit szakértője ad 5 tippet ehhez.

A rugalmas munkavégzés az innovációt is segíti 

Egyre több cég ismeri fel annak fontosságát, hogy alkalmazottai között legyenek innovatív gondolkodók is, akik ötleteikkel viszik előre a vállalat szekerét. A magyar vállalkozások csaknem fele szerint az innovációt a rugalmas munkavégzés is segíti.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Cégvezetés & irányítás téma
heti hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo