A siker nem cél, hanem életforma

Ha találkozunk egy sikeres vezetővel, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, igazán szerencsés csillagzat alatt született és mindent tálcán kínált számára az élet. Az esetek nagy részében azonban a valóság nem is állhatna ennél távolabb.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legtöbben nem beleszülettek ebbe a sikerbe, hanem alulról építkezve, téglánként építve jutottak a sikeres világba, ahol nem álltak meg, hanem tovább folytatták az utat. Nem azt mondjuk, hogy a siker soha nem könnyű, sőt azt sem, hogy ez az út nehezebb, mint amilyennek látszik. Mindkettő igaz lehet, de az a valóság, hogy a siker egy soha véget nem érő folyamat. Nem cél, hanem életforma – mondja Steve Tobak, aki tanácsadóként sok száz magas beosztásba lévő vezetővel dolgozott az évek folyamán, így igen sok tapasztalattal rendelkezik e téren.

Kép:Fotolia

Az igazán sikeres emberek soha nem kelnek fel úgy,hogy ébredés után, hogy "Oké, megcsináltam ". Nem dőlnek hátra tétlenül és élvezik amit addig elértek. Legalábbis nagyon kevesen vannak ilyenek. A sikeres üzleti vezetők általában soha nem hagyják abba a munkát. Mindig újabb kihívást keresnek-

Tényleg megváltoztatja a személyiséget a vezetői szerep?
Felmérések szerint a rossz vezetők aránya a világon nagyon magas lehet. Elegendő megkérdeznünk a munkahelyet váltott ismerőseinket, hogy miért tettek így, ötből négyen valószínűleg azt felelik, hogy a vezetőik miatt. Mi az, ami valójában a gyenge szereplést okozza, miért van az, hogy az állásinterjúk során tökéletesen teljesítő leendő vezetőnek nagy jövőt jósolnak, majd pár hónap alatt mégis kudarcot vall?
A sikeresség összetevői többek között a személyes termelékenység, a szokások, az inspiráció, az érzelmi intelligencia, illetve a pozitív gondolkodás. Vannak olyanok, akik egész életükben csinálják, amiről mindenki más csak álmodik, ez az, amiről a siker valóban szól: megtapasztalják a csapásokat. És ez az egyik valódi oka annak, hogy sikeresek.  Mert bár nehéz körülményeket teremtett számukra az élet, ez arra sarkallta őket, hogy küzdjenek. Mert bennük ez által fejlődik a versenyszellem és kitartás. Ez az igazi tréning. (A félelmeink is sokat segíthetnek, hogy előrébb jussunk.)

A legtöbb felső vezető folyamatosan bizonyítani szeretne, az örökös elégedetlenség sarkallja őket egyre előrébb, egyre nagyobb teljesítményre. Nincs egy cél, mindig újabb cél van napirenden. Mivel általában a munka megszállottjai. De lássuk be, a nagy sikertörténetek főszereplői - Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Larry Page - nem csak szenvedélyesen szeretik a munkájukat; ők megszállottjai is. Ezért annyira fegyelmezettek és koncentráltak. Abban a hitben élnek, hogy különlegesek és különlegeset tudnak létrehozni. A szakértő kiemeli, egy dolog, amit észrevett, ami az összes nagy koponyában közös, hogy tényleg azt hiszik, ők igazán különlegesek. De nem a "jobb vagyok, mint te" módon.  Egyszerűen csak a saját szabályaik szerint játszanak. Ezért gyakran megvalósítják, amire mások azt mondják, nem lehet megtenni. Gondolkodásunk tehát lehet egy önbeteljesítő jóslat. A sikeres üzleti vezetők egytől egyig bíznak az ösztöneikben, és még a nagy döntéseket is bátran hozzák meg.

Ha a siker az egyetlen célunk, Steve Tobak szerint kicsi az esélye, hogy elérjük. Ha azonban azt csináljuk, amit szeretünk, kitartóak vagyunk, és ösztönösek, akkor a sikerek sorozata garantált.

A cikk ezen írás alapján készült.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo