Biztos, hogy jó úton jár?

Az életünk során gyakran leginkább csak sodródunk és tesszük, amiről úgy hisszük, hogy tennünk kell. Ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk legjobb utat, először is rá kéne jönnünk, mit is akartunk valójában.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kordai Csaba vagyok, a Vállalkoznék, de… Vállalkozás másodállásban című könyv szerzője. Most induló 12 részes cikksorozatomban igyekszem segítséget nyújtani mindazoknak, akik szeretnének, jobban és/vagy szabadabban élni, mind a mellett, hogy jó lenne egy kis plusz bevételre szert tenni. Saját tapasztalataimat fogom megosztani önnel, hogyan célszerű főállású munkahelyünk megtartása mellett, biztonságban felépíteni egy vállalkozást, ami később lehet fő tevékenységünk, de maradhat akár másodlagos pénzkereseti lehetőség.

Kezdjük az elején

Sokan vannak, akik nem is gondolják mennyire lényeges tényező felnőtt életében, hogy milyen volt gyerekként, kamaszként és abban a rövidebb-hosszabb periódusban, amíg felelősségteljes felnőtté vált. A legtöbb ember téved, amikor azt mondja, én nem vagyok alkalmas vállalkozást vezetni. A történelemben visszafele haladva, rájövünk, hogy régen sokkal többen vállalkoztak, ugyan is az ilyen mértékű alkalmazotti státusz az iparosodás és a tömegtermelés vívmánya. Manapság viszont megint kezd trend lenni mesterembereknek lenni és a kis manufaktúrák, családi vállalkozások is virágzanak. A lényeg a személyiségünkben rejtőzik. Ha ezt megértjük és elfogadjuk, akkor már tudjuk milyen irányba érdemes elindulni.

Kép:PP archív

Ássa elő emlékei mélyéről, hogy milyen is volt gyermeknek! Szerette a konfliktust, kiállt az igazáért? Inkább háttérben maradt a békesség kedvéért? Mit élvezett jobban: a csapatjátékokat vagy az egyéni megmérettetéseket? Netán egyiket sem, mert inkább az ünnepségeken szavalt vagy verset mondott? Esetleg a suli rádióját vezette, vagy cikkezett az iskolaújságban? Igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy valamilyen formában ott volt a keringésben, kivette belőle a részét. Most, felnőttként is ezt teszi? Vagy teljesen mást csinál, mint amit 8, 10 vagy 12 évesen szeretett volna? Ha mást, akkor letért az útról és mellékvágányon fut az élete. Miért mondom ezt? Mert gyerekként ösztönösen ráérzünk arra, hogy mi az, amiben jók vagyunk, és azt gyakoroljuk. Nem befolyásolnak társadalmi és gazdasági szempontok, nem akarunk megfelelni senkinek, csak jól akarjuk érezni magunkat.

Tinédzserként az ember, aktív, sok mindent csinál. Lépjen be emlékei birodalmába, és idézze fel, mi volt az, amit ebben a ciklusban évekig, folyamatosan csinált és örömét lelte benne! Ha ezen a gondolati síkon visszafelé halad, garantálom, hogy ugyanez a tevékenység visszanyúlik az általános iskolába is. Nem feltétlenül ugyanabban a formában, de biztos vagyok benne, hogy egy szálra lesz felfűzve mind a kettő.

10 jel, hogy vállalkozónak született
Egy jó vállalkozó nem feltétlenül azokról a tulajdonságairól ismerszik meg fiatalkorában, amit a nagy többség a legjobb vállalatvezéreknek tulajdonít. Sőt. Mutatunk tízet, ami számít.
Ezután talán elment főiskolára vagy egyetemre és ott próbálja bizonyítani, hogy helyes döntések sorozatát követi. Bekerül egy jó munkahelyre, ahol szépen, finoman formálják még egy kicsit és még örül is neki, hiszen a munkahely hozza meg ön számára a SIKERT, a MEGBECSÜLÉST és biztosítja a MEGÉLHETÉST. Ezzel csak egy apró bökkenő van. Az előbb leírt hármas fogat az, ami az embert az „általános jó”, a megelégedettség felé szállítja. Ha ezek együtt vannak, csak akkor halad eléggé hatékonyan és jó irányba a szekér. Vizsgálja meg, hogy jelen pillanatban melyik az, amelyik a három közül hiányzik az életéből! Ha a megélhetés, akkor nem jó szakmát vagy céget választott, ha a megbecsülés, akkor nem lelkiismeretesen végzi a munkáját, ha a siker, akkor pedig nem szereti, amit csinál, és ezeket mind látják mások is. Végeredmény minden esetben az, hogy nem azon a pályán mozog, ami önnek a legjobb és rendeltetve van!

Mi van a mélyben?

Ideje változtatni, de fontos, hogy maga miatt tegye, hogy akarjon változtatni és ne más valaki miatt, vagy azért mert itt olvasta. Akkor most tegye meg az első lépést azzal, hogy elvégzi az alábbi „gyakorlatot”. Keressen egy nyugodt helyet és órát az otthonában, amikor csak maga van, és nem zavarhatják meg. Kapcsolja ki az telefonját, tegye félre a vonalast, húzza ki a kaputelefont. Ha ez megvan, tegyen be olyan zenét, ami hatással van önre, teljesen mindegy, hogy pop, rock vagy komolyzene, de önt egy kellemes állapotba vigye. Pörgesse fel vagy nyugtassa meg ez teljesen az ön személyisségén múlik, hogy mikor tudd jobban koncentrálni. Ha gondolja, feküdjön, üljön, járkáljon mindegy, de tudjon koncentrálni a múltra. Bár személy szerint javaslom a fekvő helyzetet csukott szemmel. Emlékezzen vissza, hogy gyerekként mi az, amit imádott csinálni és próbálja meg elképzelni, hogy most azzal foglalkozik. Lássa magát kívülről! Milyen ruhában van, milyen eszközöket használ a munkájához. Hol dolgozik, vannak-e társai a vagy egyedül végzi a feladatot. Lássa a színeket, érezze a szagokat, illatokat, az anyagok, eszközök felületének tapintását, formáját, súlyát. Amikor ezt a kis múltidézést végzi, kérem, próbáljon arra is koncentrálni, ami a lelkedben megy végbe. Boldog lesz és kiegyensúlyozott. Úgy fogja érezni, hogy nincsenek ön előtt akadályok. Ha ezt átülteti a gyakorlatba, azzal kezd foglalkozni, amit szeret és nem csak a pénz miatt csinálja, sok ilyen nap vár még önre, nem csak egy-egy óra az elméjében. Butaságnak tartja ezt, „én nem vagyok ilyen lelkizős fajta” mondja magában? Én meg azt mondom, ha nincs megelégedve az életével, vegyen erőt magán és egyszer csinálja ezt végig! Csak egyszer!

Ahhoz, hogy el tudjon indulni egy olyan úton, amit szeret és szívvel-lélekkel csinál folyamatosan, ezeket az állapotokat kell felidézni és rá kell hangolódnia. Ne feledje veszteni valója nincs, csak nyerhet vele, főállása mellett végre elkezdhet élni és nem azért hajtani, hogy meg tudjon élni. Úgy gondolom, hogy a következő négy gondolat lehet a kulcs ahhoz, hogy el tudjon valaki indulni:

- Kezdjen ismét gyerek lenni!

- Emlékezzen gyerek és kamaszkori sikereire!

- Vegye vissza a kezdeti lelkesedést és cselekedjen!

- Fokozatosan haladjon, lépésről-lépésre!

A következő részben arról lesz szó, hogy miért fontos tudni, hogy milyen munkaerőnek számítunk, milyen és hogyan mérhető fizikai és nem fizikai teljesítő képességeink vannak és, hogy ezek miért fontosak vállalkozásunk szempontjából. Megemlítem, hogy miért fontos az, hogy hogyan ítéljük meg a körülöttünk élő embereket a családtagjainktól kezdve, a munkatársainkon át egészen a mély szegénységben vagy akár a gazdagságban elő számunkra teljesen ismeretlen emberekig.

Remélem, találkozunk két hét múlva!

Kordai Csaba A Vállalkozás Másodállásban c. könyv szerzője

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo