hirdetés

Ajándékozási csapdák - kerüljük el őket!

Az üzleti ajándékozás több, mint figyelmes, örömet okozó gesztus. Az ajándékozásnak megvan az a ki nem mondott vonása is, hogy kifejezve törődésünket, illetve hálánkat az üzleti partner iránt, megerősíti szakmai, üzleti kapcsolatainkat is. De könnyű bakizni vele. Szakértőnk segít, hogy ne legyen gond!
hirdetés

Kép:Pixabay

Az idő sürgetése, óvatlanságunk, vagy a kellő körültekintés elmaradása következében, számos bakit is elkövethetünk, amellyel szándékunk ellenére kellemetlen, vagy kínos pillanatokat okozhatunk a megajándékozottnak.

Melyek lehetnek például ezek a baklövések?

Megfeledkezünk valakiről

1. Talán az egyik legmeglepőbb, mégis rendszeresen fel-felbukkanó hiba, hogy a legkedvesebb (a szó legnemesebb értelmében legkedvesebb) partnerről feledkezünk meg…

…mert, róla, biztosan nem megfeledkezünk meg,… aztán, mégis…

2. Akiről már a múlt évben is megfeledkeztünk, mert kifelejtettük az akkori névsorból és idén is annak a névsornak az alapján dolgozunk.

Elírás és téves adatok

Az ajándékhoz mellékelt üdvözlőlapok megírása során súlyos vétek, ha a címzett neve elírásra kerül, illetve az előző évi névjegyzéket használva a partner korábbi pozíciója kerül a címzésbe. Ezek az adatok nagyon is „személyes” adatok, így a legnagylelkűbb partnernek is okoz néhány kellemetlen másodpercet, amikor megpillantja a hibát.

Keserű szájízt okozó ajándék

Az üzleti ajándékozásban a legnehezebb az üzleti „távolságtartás” és a személyesség finom egyensúlyának megtalálása.

A másik félben alapvetően három okból keletkezhet rossz érzés:

  • ha az ajándékunk „lekötelező”,
  • ha az ajándékunk túl személyes, vagy
  • ha éppen ellenkezőleg - semmitmondó.
A lekötelező ajándék, a komoly sértés egyik formája. Még akkor is nagyon rossz érzéseket lehet kelteni egy túl értékes ajándékkal, ha nem vezette az ajándékozót olyan szándék, hogy a másik jóindulatát „megvásárolja” vagy korábbi cselekedetét „meghálálja”. (Ennek megelőzésére a cégek etikai kódexei szigorú korlátozó szabályokat tartalmaznak: értékhatárt, bejelentései, illetve megosztási kötelezettséget előírva.)

Az odafigyelés és a személyesség soha nem lehet sem tolakodó, sem sértő.

Az ajándékok olyan köre, mint például az illatszerek, kozmetikai termékek, túl személyes kapcsolatot sugallnak, ezért roppant tolakodónak hatnak. Míg mások – például, olyan „ártalmatlan” ajándékok, mint a csokoládé vagy egy üveg bor - ha valakinek valamely gyengeségére utalhatnak, szintén bántóak lehetnek.

Mennyibe kerül valójában az ajándék?
A vállalkozások életében már kialakult szokássá vált, hogy az év végével az üzletfeleknek kisebb-nagyobb ajándékokat adnak. Az ajándékok kiválasztása során fontos azt is mérlegelni, hogy az ajándékozás mekkora kiadást jelent a vállalkozásnak – figyelmeztet szakértőnk.
A céges, „kihúzzuk egymás nevét”, ünnepi ajándékozás során különösen érdemes rendkívül körültekintőnek lenni, hogy a megajándékozottnak ne okozzon a meglepetés kínos, sőt fájdalmas - mert nevetségessé tették – pillanatokat (diétás szakácskönyv). Az ajándékozó később hiába is próbálja mentegetni magát (hívén, hogy ötlete humoros volt), ne csodálkozzon, ha sem a „megajándékozottól”, sem a „tanúktól”, nem kap feloldozást.

A semmitmondó – „jó lesz ez is” - ajándékok az odafigyelés és a törődés teljes hiányát tükrözik. Ez a veszély nemcsak az ügyfelek, a kollégák vonatkozásban is felbukkanhat. Amikor a vezető az asszisztensével mindenkinek egy üveg pezsgőt vásároltat, függetlenül attól, hogy kikről is van szó: nő, férfi, absztinens, vagy alkohol problémákkal érintett is van a „megajándékozottak” között, valójában azt kockáztatja, hogy érzéketlenségéről, nemtörődömségéről állít ki bizonyítványt.

Üzleti partnerek esetében sem jó ötlet a „szóró-ajándékok” „ünnepiesítése” (toll, sörnyitó, bevásárlókocsi-érme), vagy „nekünk sincs jobb ötletünk, de mindenre kerüljön egy nagy logó” gondolat szellemében beszerzésre kerülő ajándékok, mint például az asztali, vagy fali naptár, esernyő stb. Az ilyen hasznos holmik esetében, kicsi az esély, hogy a jó szívvel fogadott ajándékok közé fognak tartozni. (Természetesen, ezeket az ajándékokat is lehet „művészi szintre emelni”, a Pirelli éppen ezt tette a híres naptárjaival.)

Itt talál néhány támpontot a választáshoz.

Köszönet

Nemcsak az ajándékozó, az ajándékhoz melléklet kártyájában fejezheti ki köszönetét a partnere felé, az egész éves közös munka okán, a partnernek is meg kell köszönnie a felé irányuló gesztust.

Az ajándék nem juss, figyelmesség. A másikkal való törődés egyik szimbóluma. Legyen bármilyen esetlen, vagy ötlettelen hát az ajándékozó, ez a megajándékozottat nem mentesíti, a megköszönés gesztusa alól.

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo