Használjuk ki a félelmünk erejét!

Félelmei mindenkinek vannak, kár is lenne tagadni. Annál is inkább, mert a félelmek valójában segíthetnek is, hogy jobban kezeljünk bizonyos helyzeteket, végső soron pedig erősebbé és sikeresebbé váljunk.

Kép:Pixabay

Az emberiség története során a félelmek – illetve azok legyőzése –  jelentős részben hozzájárultak a fejlődésünkhöz is. Manapság a félelmeink kevésbé fizikai természetűek, inkább lelki alapúak. Ha szembenézünk velük, valójában komoly segítséget jelenthetnek abban, hogy nagy lépéseket tegyünk előre, a siker érdekében. Miben is segítenek bennünket a félelmeink?

1. A félelem segít, hogy ne rugaszkodjunk el a valóságtól

„Rengeteg dolgon aggódtam már életemben, amelyek nagy része soha nem történt meg.” - mondta egyszer Mark Twain.

Szánjuk rá az időt, hogy végiggondoljuk a félelmeinket. Gyakoroljuk, hogy arra koncentráljunk, hogy elkülönítsük a valós dolgokat a kitaláltaktól. Természetesen lesznek félelmek, amik nem alaptalanok, de sok olyan dolgot is hordozunk magunkban, ami csak bennünk duzzad óriásira, a valóságban nem létezik, vagy csupán apró porszem méretű. A félelmek elemzése éleslátáshoz vezet. Ez pedig a sikeres megoldáshoz.

2. A félelem segít megtalálni a megfelelő választ

Megállapítottuk, hogy mik a valós félelmeink? Például egy problémás alkalmazott vagy egy ügyfél elvesztése? Ha már pontosan látjuk, hol van a gond, készíthetünk cselekvési tervet, hogy megoldjuk. Készítsünk vészhelyzeti forgatókönyvet! Ha van cselekvési terv tűz vagy földrengés esetére, miért ne lehetne üzleti vészhelyzetekre is? Találjuk ki, mi lesz a menetrend, ha beüt a mennykő.  Így ha bármilyen kényes helyzet adódik, lesz mihez nyúlni. Így nem kell rettegnünk a váratlan problémáktól.

3. A félelmek feldolgozása bátrabbá tesz

Időtől időre nézzünk farkasszemet a félelmeink listájával, ezzel fejleszthetjük a bátorságunkat is. Nem kellemes, de megéri. Ahhoz, hogy haladjunk, szükség lesz rá. Vágjunk bele, indítsunk új üzleti vállalkozást, ha ez az álmunk, hisz csak akkor lehetünk sikeresek, ha megpróbáljuk. Ha el sem kezdjük, nincs esély a sikerre. A bátorságunk minden egyes apró félelem feletti győzelemmel növekszik bennünk. Így duplán nyerünk!

4. A félelem bölcsebbé tehet

A munkánk során felbukkannak félelmeink. Néhányuk esetleg valóra is válik. Ne bánjuk, hisz az érem másik oldalán ott van a korábbi félelmeinkből szerzett tapasztalat. Akadozik az üzlet, elmaradnak a vevők? Féltünk tőle, de már megtörtént néhányszor. A tapasztalat bölcsebbé tesz, könnyebben megtaláljuk a megoldást. A bölcsesség egy igazán hasznos mellékterméke a félelemnek.

Ez a képesség segít kezelni a stresszt
Jó lenne, ha úgy tudnánk megőrizni a biztos tartásunkat és nyugalmunkat, hogy abból legfeljebb csak átmenetileg lendít ki bármilyen külső behatás. Ezt a képességet, az úgy nevezett rezilienciát, vagyis rugalmas ellenállást fejleszteni is lehet.
5. A félelmek segítenek fejleszteni az együttérzést

A félelmeink, amik az elménkben dolgoznak, nap mint nap, segítenek fejleszteni az együttérzést. Hogy hogyan? A válasz egyszerű. Ha már mi magunk féltünk valamitől valaha, akkor nagyobb valószínűséggel türelemmel és empátiával fordulunk mások felé, akik éppen krízishelyzetben vannak. Végtére is, mindannyian szeretnénk egy jobb életet. Ha az álmainkat akarjuk megvalósítani, az út során megtapasztaljuk az örömöt és a kudarcot egyaránt és könnyebben bele tudunk helyezkedni azok helyzetébe, akik most járnak hasonló cipőben.

6. A félelmek segítenek fejleszteni a rugalmasságunkat

Ha képesek vagyunk szembenézni a félelmeinkkel, legyenek azok bármekkorák, rugalmasabbá válunk. Jobban tudunk reagálni a környezetünkben lévő dolgokra, így nagyobb az esélyünk a sikerre. (Ld. keretes írásunkat.)

 

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo