hirdetés

Segítség, nem ismerek senkit a buliban!

Az év vége közeledtével egyre több meghívó érkezik, partnerrendezvényekre, céges partikra, és cégvezetőként gyakran előfordul, hogy olyan eseményre vagyunk hivatalosak, amelyen a vendéglátón kívül nem ismerünk senkit. Feszengve állva, kortyolgatni az italát senki sem szeretne, ugyanakkor nem kis kihívást jelenthet, hogy egy ilyen helyzetben hogyan tegyük meg az első lépéseket új ismeretségek felé. Etikett szakértőnk segít!
hirdetés

Kép:Flickr

Kezdjük azzal, hogy az etikett szerint ez elő sem fordulhatna, hogy egyedül maradunk. Hiszen vendéglátónk, miután üdvözölt bennünket és kölcsönösen kifejeztük örömünket a viszontlátás felett, gondoskodik arról, hogy ne magányosan kezdődjön számunkra az este. Az ő feladata, hogy „bevezessen a társaságba”.

A legelegánsabb megoldás az lenne, ha egy olyan vendégnek mutat be, akivel tudja, hogy akár a szakmai érdeklődésünknek van metszéspontja, akár a hobbink közös, vagy egymáshoz nagyon hasonló. Majd miután látta, hogy a két új ismerős felvette a beszélgetés fonalát maga is vendéglátói teendői után néz.

Kevéssé elegáns megoldás, de még mindig jobb, mint magára hagyni a partnert, ha egyik kollégája gondjaira bízza a vendéglátó a vendéget és rá hárítja a továbbismertetés feladatát.

A valóságban azonban ritkán van így. Gyakran a vendéglátó pár mondat után elnézést kér és siet egy új érkezőt üdvözölni.

Vendégként pedig adott a feladat: „elvegyülni”.

Amit jó tudni, kevesen vannak, akik élvezik egy-egy ilyen társasági esemény első perceit. Sőt, ha figyelmesen körbenézünk a teremben, biztosan megláthatunk egy-egy szintén „magára hagyott” vendéget.

Az etikett szabályai szerint pusztán az a tény, hogy egy „válogatott társaságban” vagyunk (mindannyian személyre szóló meghívóval veszünk részt az eseményen) feljogosít bennünket arra, hogy ne tolakodó módon, de társalgást kezdeményezzünk, bárkivel.

Noha az etikett klasszikus szabálya szerint hölgy nem szólít meg urat ismerkedési szándékkal, egy ilyen üzleti parti (vagy konferencia) más, itt az ismerkedés az üzlet, a szakma része, továbbá az ismerkedésre „feljogosít”, hogy a meghívó közös ismerősünk. Nagy balfogás ezért félreérteni (vagy félremagyarázni) a beszélgetést kezdeményező közvetlen gesztust és többet gondolni annál, mint, hogy egy közös programon beszédbe elegyedett velünk, egy bennünket szimpatikusnak találó, másik ember.

A kulcs momentum: szimpátia

Ha magunkra hagyva nem tudjuk mit tegyünk, az etikett által választható megoldások közül éljünk a legegyszerűbbel: nézzünk ki egy, szintén egyedül levő, szimpatikus vendéget és bátran menjünk oda hozzá.

Profi tippek a könnyed társalgáshoz
A könnyed társalgás lényegét maga a kifejezés is mutatja: könnyedén, nem „vérre menő” témákról – társalogni, vagyis egymásnak adni a szót, derűs hangulatban. Ezáltal érhetjük el a „célt”: felvehetjük a kapcsolat fonalát, jobban megismerjük partnerünket, ő is bennünket, és így erősödhet a bizalom kettőnk között. Hogy mit és hogyan mondjunk vagy ne mondjunk, arról itt olvashat bővebben.
Nem kell nagy dologra gondolni, mivel is kezdjük a beszélgetést. Kezdjük a helyzettel. Elmondhatjuk, hogy mi is a vendégek vagyunk, egyedül érkeztünk és úgy tűnt nekünk, hogy ő is hasonló cipőben jár. Ha van hozzá elég bátorságunk, közbefűzhetjük az igazat, hogy szimpatikusnak tűnt, ezért, noha kissé feszélyezve érezzük magunkat, idejöttünk, és közben, természetesen, mosolyogjuk.

Mi történhet?

Ha újdonsült ismerősünk hasonló cipőben jár, roppant hálás lesz ezért a gesztusért, hiszen már ő sem lesz egyedül. Ha pedig vár valakit, akkor ezt megosztja velünk, amiből szintén remek beszélgetés keveredhet és a végén nem egy, hanem két (három, négy…) ismerőssel lehetünk gazdagabbak, már érkezésünk pár percében.

Ahol még könnyű beszédbe elegyedni kedves ismeretlenekkel, az a büféasztal. Pár mondat egy gusztusosnak, vagy érdekesnek tűnő fogásról és máris elkezdődött a társalgás.

Az etikett bennünket is köt

Azzal, hogy elfogadtuk a meghívást, hitet tettünk a szívélyesség mellett. Vagyis kellemesen, közvetlenül illik viselkednünk ezen az estén, és ha hozzánk fordul valaki hasonló módon, akkor empátiával és törődéssel forduljunk felé. Sőt, kedves gesztus lehet bemutatni őt, általunk ismert más vendégeknek. (A bemutatás során nyugodtan feltárhatjuk ismeretségünk friss voltát.)

Amire azonban figyeljünk. A céges partik, „társasági eseménynek álcázott üzleti események”. Ám ettől, ezeken az eseményeken, közvetlenül üzletről nem elegáns beszélni. Ezek az események a kapcsolatépítések és nem az üzletkötések színterei. Arra, más „társasági eseménynek álcázott üzleti események” valók.

dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo