Megtakarítás cikkek


Váltásra fel!

Váltásra fel!  

Mivel a hazai piac továbbra is stagnál, és a bankok is csak egy szűk kör számára kínálnak hitelt, a kis- és középvállalati szektor szereplői ma sincsenek jobb helyzetben, mint a válság kezdetén. A talpon maradás a legfontosabb cél, a túlélés eszköze pedig a költségcsökkentés. E területen a különböző szolgáltatók versenyeztetése jelentős havi megtakarítást hozhat.
Akik végtörleszteni tudnak

Akik végtörleszteni tudnak 

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat. Miközben a vagyonosok a megtakarításukból, a hitelképesek forinthitelből törlesztenek. Aki egyik körbe sem tartozik, továbbra is nyögi a terheket.
Tízezreket spórolhatunk a karácsonyi vásárláson

Tízezreket spórolhatunk a karácsonyi vásárláson 

A karácsonyi vásárlással még a forint jelenlegi, gyenge árfolyamával számolva is tízezrek spórolhatóak meg, derül ki a nemzetközi online fizetések vezető szolgáltatója, a PayPal által készített féléves árjelentésből. A külföldi webshopok kínálatából akár több tíz százalékkal olcsóbban juthatunk mobiltelefonhoz, tablet PC-hez vagy parfümökhöz.
Nincs tartaléka a magyarnak

Nincs tartaléka a magyarnak  

A magyar lakosság, ha van lehetősége takarékoskodni, akkor azokat a megtakarítási termékeket preferálja, amelyek biztonságosak és gyorsan pénzzé tehetők. A kedvezőtlen gazdasági környezetben ez racionális lépés, azonban az állami nyugdíjak kifizetésének bizonytalansága miatt a hosszabb távú megtakarításoknak fel kellene értékelődniük.
A megtakarítás nem a gazdagok luxusa

A megtakarítás nem a gazdagok luxusa 

A rendszeres, hosszú távú, akár kisösszegű megtakarítások jelenthetnek biztos jövőt egy nagyon bizonytalan korszakban. A Takarékossági Világnap alkalmával a Piac & Profit által szervezett és az OTP Bank támogatásával megvalósult konferencián az előadók arra keresték a választ, hogy milyen módon fokozható az egyenlőre nagyon alacsony öngondoskodási hajlandóság.
Akikkel kivételeznek a bankok

Akikkel kivételeznek a bankok 

Megduplázódott a privát banki ügyfelek száma és az ágazat által kezelt vagyon nagysága 2006 és 2010 között, de sokan - becslések szerint még egyszer ennyien - még nem találták meg az utat a szolgáltatáshoz.
Spórolási tippek kkv-knak

Spórolási tippek kkv-knak 

Okosan kell gazdálkodniuk a vállalkozásoknak ahhoz, hogy hosszú távon is versenyben maradjanak. Az irodai piac alapos feltérképezésétől a tudatos papírfelhasználáson át a megfelelő, akár zöld, fenntartható informatikai megoldások kiválasztásáig számos olyan lehetőség áll rendelkezésükre, amellyel spórolhatnak a cégek.
Nyugdíj: mennyit tegyünk félre havonta?

Nyugdíj: mennyit tegyünk félre havonta? 

Nálunk varázsszó a „legális adóelkerülés" a megtakarítások piacán is: az adóelőnyt jelölte meg az elsődleges szempontok között a megtakarítási mód kiválasztásánál a Budapest Bank és Alapkezelő felmérésében a megkérdezettek 57 százaléka.
Íme, egy új megtakarítási lehetőség a piacon!

Íme, egy új megtakarítási lehetőség a piacon! 

Keveseknek van ma Magyarországon hosszú távú megtakarítása, valószínűleg azért, mert a bizonytalan gazdasági környezetben nem mernek távlati céllal félretenni az emberek. Rugalmas, kényelmes és átlátható eszközökbe viszont szívesen fektetnének, derül ki az OTP Alapkezelő friss trendkutatásából.
"Megtakarítás? Én hitelt fizetek!"

"Megtakarítás? Én hitelt fizetek!" 

A családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint.

A sokkhatások tovább növelhetik a megtakarításokat  

A pénzügyi sokkok hatására erősödhet a magyar háztartások megtakarítási hajlandósága, ahogy az 2008 után Európa legtöbb országában tapasztalható volt. A belföldi kereslet belátható időn belüli élénkülésére azonban nem számít a Pioneer Alapkezelő a 230 milliárd forint összegű reálhozam-kifizetés ellenére sem.

Akik jól jártak: félretesznek a januártól többet keresők 

Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a családi kedvezmények hatására keletkező többletjövedelmeket a legtöbben félre szeretnék tenni - közölte az OTP Bank pénteken a Gfk felmérése alapján.

Okos mérőkkel csökkenthetjük áramfogyasztásunkat 

Hamarosan indulnak a hazai áramszolgáltatók úgynevezett okosmérési kísérleti projektjei; a tesztek eredményei alapján dől el, hogy Magyarország milyen szabályozási és üzleti modellel tegyen eleget annak az uniós elvárásnak, mely szerint 2020-ra a háztartások mintegy 80 százalékában a szolgáltató és a felhasználó közötti kommunikációt lehetővé tévő fogyasztásmérés lehetőségét (azaz okosmérést) kell biztosítani, jelentette a Világgazdaság hivatkozva az MTI.

Hitel? Inkább megtakarítás! 

Minimális az esély a lakossági hitelpiac rövid távú felpezsdülésére - állítja az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More. Hitelezési oldalon tartósan hiányzik a fizetőképes kereslet, ugyanakkor a lakosság körében egyre népszerűbbek a megtakarítási termékek.

Ön mennyire gondoskodik a jövőjéről? 

A magyar családok kétharmada mindössze néhány hónapot tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené a jövedelmét. A sokkoló adat a Pioneer Alapkezelő pénzügyi kultúrát feltérképező kutatásából származik. Ahogyan a bankok a kkv-k számára készített csomagajánlatoknál rendszerint számolnak azzal, hogy a cégek és dolgozóik magánszemélyként is megjelennek az ügyfelek körében, hasonló tendencia várható a biztosítási szektorban is.

Hiába akar, nem tud félretenni a magyar 

A magyarok 43 százaléka nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, és ezt csaknem 90 százalékban az anyagi erőforrások hiányával indokolják - derül ki a BellResearch-nek az Aegon Magyarország megbízásából készült kutatásból. Az átlag felett keresők 91 százaléka tenne félre.

Hova kerülnek a magyarok megtakarításai? 

Hallani aggódó hangokat, hogy a hazai gazdaságpolitikai intézkedések hatására a magyar megtakarítások egy része külföldi bankokba vándorolhat. A téma kényes, a hazai pénzintézetek többsége cáfolja a feltételezéseket. Tavaly év végén ugyanakkor gyakorlatilag nem folyt be friss tőke a hazai befektetési alapokba.

Akinek van megtakarítása, bírja a bankokat 

Alacsony, és továbbra is stagnál a hazai lakosság megtakarítási képessége, ugyanakkor növekedett a pénzintézetek iránti bizalom és a megtakarítással rendelkezők körében erős a banki lojalitás - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás III. negyedévi eredményeiből.

Szja: milliárdok maradnak a lakosságnál 

Éves szinten legalább 300 milliárd forint plusz jövedelemhez juthat hozzá a lakosság, amennyiben bevezetik az új, egykulcsos szja-t. Elsősorban a közepes és magas jövedelműek tudnak megtakarítani belőle - derült ki a KBC Equitas felméréséből.

Pénzünk nincs, de kezdünk optimistává válni 

Borúsan látja a jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a megtakarítók nagy része, csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. Az index 2010. második negyedévi adatai alapján a jelenlegi csökkenés mellett a jövőtől várunk változást, a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzi a felmérés.

A megtakarítók kivárják a bankadót 

A lakosság megtakarítási képessége csökkent, a megtakarítók nagy része borúsan látja jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményei szerint. Az index második negyedévi adatai ugyanakkor a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzik.

Megéri: feleannyiba kerül az elektromos autó fogyasztása 

A környezetbarát fogyasztói magatartáson túl mit nyer az elektromos autó tulajdonosa? Az üzemanyag-vásárlás elhagyása mennyi megtakarítást eredményez? Léteznek már erről számítások - ezeket elemezzük.

Van megtakarítása? Ön a kivétel! 

Amíg a magyarok 74 százaléka nem rendelkezik megtakarításokkal, addig az Egyesült Államokban a döntő többség rendelkezik megtakarított vagyonnal - derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából.

Szemléletet formál a Raiffeisen 

MegtakarítOK címmel, társadalmi célú pénzügyi szemléletformáló programot indít a Raiffeisen Bank. A két szakmai partner bevonásával életre hívott kezdeményezés célja a hazai megtakarítási hajlandóság növelése, illetve a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A program egyik sarokpontjaként a mai napon került bemutatásra a GfK Hungária Piackutató Intézettel közösen elkészített Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index, amellyel negyedévente nyomon követhető lesz a lakosság megtakarításokkal kapcsolatos attitűd- és véleményváltozása. Az index szerint jelenleg a magyarok mindössze egytizede tervez félretenni a következő 12 hónapban.

Tavaly 100 000 négyzetméternyi iroda zöldült 

A KÖVET Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Iroda Versenyt, amelyre már csak egy hétig, 2010. február 1-jéig nevezhetnek azok a vállalatok, szervezetek, ahol irodai munka folyik. A verseny célja, hogy a résztvevő irodákban feltárják és csökkentsék a működéssel járó környezeti terheléseket és a keletkező hulladékokat, valamint környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki a dolgozók körében.

Egyszerű tippek: hogyan spóroljunk otthon? 

Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is, hiszen az energiatakarékossággal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást csökkenthetjük, hanem mérsékelhetjük közüzemi számláinkat is, így kímélhetjük környezetünket és a pénztárcánkat is. Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

Havi 14 ezret tudunk félrerakni 

Ezzel az összeggel Magyarország a régiós középmezőnyben tartózkodik, ám a térségben mi vagyunk a legelégedetlenebbek a megtakarítás mennységével - derül ki az Erste Bank közép-kelet-európai országokban végzett felméréséből. Az Ausztriára, Csehországra, Magyarországra, Romániára, Szerbiára és Ukrajnára kiterjedő vizsgálat eredménye szerint leginkább a magyarok és a románok tartják fontosnak a takarékoskodást.

Egy álom: ötezer forintot félretenni... 

A magyar lakosság csaknem 60 százaléka egyetlen fillért sem tud megtakarítani egy átlagos évben, Romániában és Lengyelországban ez az arány közel van a 70 százalékhoz - áll az Aviva Életbiztosító által az idei évben készített nemzetközi kutatásában, amely 11 európai országot, köztük a közép-európai régió több államát is vizsgálta, reprezentatív mintavétellel.

Egy tipp, hogyan használja fel megtakarításait 

Továbbra is vonzó lehetőséget jelentenek a hosszú távú, értékalapú befektetők számára a kelet-közép-európai gyógyszergyárak részvényei - állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport legfrissebb elemzése. A szektor generikus szerekre épülő üzleti modelljei és egészséges mérlegei változatlanul erőteljes növekedési potenciált jeleznek, a piaci szereplőket a világgazdasági válság csak korlátozottan érintette. Az Erste kedvence a Richter és a Krka, de az Egis árazási különbözetét is kedvezőnek ítélik az osztrák elemzők.

Csökkenthetőek az energiaköltségek 

Gyökeres átalakulást eredményezhet a háztartások energiafogyasztási szokásaiban, de az energiaszolgáltatók piacán is az úgynevezett "okos" fogyasztásmérési technológiák (smart metering) elterjedése. Európa több államában már ma is működnek ilyen rendszerek, illetve előkészítés alatt áll bevezetésük. A módszer tömeges elterjedésének ugyanakkor ma még akadálya lehet a magas beruházási költség, illetve az egységes, központi koordináció hiánya. Helyesen alkalmazva ezek a rendszerek az állami, környezetvédelmi törekvések mellett új piacokat is teremthetnek, nem beszélve a fogyasztók számára megnyíló lehetőségekről - véli a Deloitte.

A jövő a takarékoskodóké! 

A kormányok és a globális pénzügyi szolgáltató ágazat együttműködésének új hullámára van szükség, ha a fogyasztókat világszerte megtakarításra akarják ösztönözni, hogy alternatív forrást biztosítsanak a pénz- és tőkepiacokkal szemben, állítja a KPMG nemzetközi felmérése.

"Hollandiába, vagy Svájcba tegyem a megtakarításaim?" 

A kormányok és a globális pénzügyi szolgáltató ágazat együttműködésének új hullámára van szükség, ha a fogyasztókat világszerte megtakarításra akarják ösztönözni, hogy alternatív forrást biztosítsanak a pénz- és tőkepiacokkal szemben, állítja a KPMG nemzetközi felmérése.

Hogyan takarítsunk meg 120 ezer forintot? 

Háztartásonként évi mintegy 120 ezer forint spórolható a víz-, a villany- és a gázszámlán takarékossággal és a fogyasztási szokások megváltoztatásával - állítja a Green Capital független környezetpolitikai kutató-tanácsadó intézet.

Sosem volt még ennyire kevés megtakarításunk 

Jelentősen csökkent a lakosság megtakarításokkal rendelkező része a pénzügyi válság hatására - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, Pénzügypiaci Adatszolgáltatás című tanulmánya. A pénzügyi majd az azt követő gazdasági válság egyelőre a lakosság attitűdjeiben idézett elő változást a pénzintézetekkel, pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A lakossági megtakarítások átrendeződése minden bizonnyal a későbbiekben fog bekövetkezni.

Megvannak a legtakarékosabb cégek 

Idén az Axellia, a G és G, a Holcim, valamint az Audi és a Büchl közös pályázata nyerte a Környezeti Megtakarítás Díjakat.

Veszélyben a megtakarítások! 

A német kormány - tekintettel a Németországban is mélyülő pénzügyi válságra - teljes állami garanciát helyezett kilátásba a magán-megtakarításokra.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo