Így trükköznek a bankok a kamatokkal

Vannak igazán magas bankbetéti kamatok és ezek gyakran meg is győznek sokakat arról, hogy itt már pedig le kell kötni megtakarított pénzünkett. A bankok persze semmit se csinálnak véletlenül, és ha lehet, szívesen kiveszik a maguk részét a haszonból, ezért érdemes figyelni a magas kamatozású betétek lejártakor - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzői.

A haszonhoz a bankoknak minél több pénzt és ehhez minél több ügyfelet kell szerezniük, hiszen minden bank pénzközvetítésből él. Így nem csoda, ha a bankok ösztönözni próbálják az embereket, hogy náluk vezessék számlájukat és ott tartsák megtakarításaikat. Erre szolgálnak a reklámok és az akciók is, amik sokszor a másik bank ajánlatát is felüllicitálják.

Kompenzálni kell a túl kedvező ajánlatokat

A reklámok mögött a magas kamatok kitűnő ösztönzők. Ezek általában olyan bankbetéti lekötéseket ajánlanak, amikben az ügyfélnek új forrást kell lekötnie - vagyis érkezzen lehetőleg plusz pénz a banki számlákra. Eddig a képlet egyszerű, és baj sincs vele - elvégre mindenki él valamiből.

A probléma ott kezdődik, hogy a magas kamatot ajánló lekötések szélsőséges esetekben akár veszteséget is termelhetnek a bankoknak. Ezért, a veszteséget termelő bankbetéteket alacsony kamatozású, nyereséges betétek vagy befektetési alapok (a bankok szemszögéből) kompenzálják.

Akció előtt és után

Az alacsony kamatozású betétek a standard betétek. Jellemző gyakorlat, hogy amikor az akciós, magas kamatozású betét futamideje lejár, a betétes pénze egy alacsony kamatot ajánló betétbe kerül automatikusan. Például az OTP Bónusz betétje 8,5 százalékos kamatot fizet, amiből a bank a 1,5 százalékot ajánló betétbe fekteti a lekötött összeg, és folyamatosan ezen az alacsony kamatszinten kerül újra és újra lekötésre, ameddig az egyik lejáratnál más bankbetétet nem választ a megtakarító.

A másik opció a kombinált betét: itt nem az újra lekötés hozza be a kevésbé kedvező banki terméket, hanem maga a betét. Több olyan kamat is látható, ami 10 vagy akár 11 százalékot ígérnek; ezek a betétek többnyire csak akkor köthetőek le, ha melléjük adott arányban befektetési alapot is választ a megtakarító, ami az utóbbi időben általában nem hoz többet 4-5 százaléknál. Így a két termék együttes hozama nem lesz több 6-7 százaléknál. Ilyen betéti és befektetési alap kombináció a CIB Betétmix Trió, ahol 10 százalékot hoz a 3 hónapos betéti láb a historikus eredmények alapján jóval kevesebbet a befektetési alap.

Legmagasabb betéti kamatok
A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között a Bakmonitor korábbi összeállítása szerint.

Van védelem

A kedvezőtlen ismétlődést el lehet kerülni, hiszen a bank nem kötelezhet arra senkit, hogy ott tartsa pénzét. Mindössze arra kell figyelni, hogy az akciós betétek futamidejét követően tudatosan döntsön a megtakarító pénze jövőjéről és vizsgálja meg, melyik bankbetét hozhatja a legtöbbet számára. Nem is mindig kell a bankból elvinni az összeget, de mindig figyelni érdemes arra, hogy a pénz legalább a jegybanki alapkamat (jelenleg 7 százalék) körüli szinten kamatozzon tovább.

A figyelem a kombinált betéteknél is döntő: rá kell kérdezni a befektetési alap kötelező arányára és a múltbeli hozamokra, illetve arra, hogy a betét és befektetési alap hozama együtt mennyi lehet. Az esetek többségében bizony jobban megéri egy egyszerűbb bankbetétet választani.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo