Bankbetét cikkek


Felvették a harcot a bankok az állammal, van már olyan bankbetét, amely versenyképes hozamot kínál az állampapírokkal

Felvették a harcot a bankok az állammal, van már olyan bankbetét, amely versenyképes hozamot kínál az állampapírokkal 

Nem jött el a bankbetét alkonya – az állampapírral versenyeznek.
442 milliárd forintot húzott ki az infláció a magyarok zsebéből észrevétlenül

442 milliárd forintot húzott ki az infláció a magyarok zsebéből észrevétlenül 

A magyarok bankban tartott 8448 milliárd forintja egyetlen év alatt reálértékben 422 milliárd forinttal ér kevesebbet. A lekötött betétek átlagkamatai, fényévnyire vannak a pénzromlás mértékétől.
Párnaciha, állampapír, ingatlan - ebbe tette a lakosság és a cégek a "fölösleges" pénzt

Párnaciha, állampapír, ingatlan - ebbe tette a lakosság és a cégek a "fölösleges" pénzt 

Inkább a tartalékolás jellemezte a lakosságot a járvány elmúlt egy évében. Az el nem költött pénz sokaknál maradt a párnacihában vagy állampapírokat vettek belőlük.
Megtakarítás botrányok nélkül

Megtakarítás botrányok nélkül 

A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!
Mire cserélnénk a gyengén kamatozó betéteket?

Mire cserélnénk a gyengén kamatozó betéteket? 

A csökkenő betéti kamatszint miatt a betétektől elpártoló megtakarítók elsődleges célpontjának számító befektetési jegyek után rögtön a részvények következnek a KBC Equitas online felmérése szerint. A pénzügyek iránt aktívan érdeklődők 80 százalékos arányban nyitottak voltak a külföldi értékpapírok iránt is.
A kamatok esnek, de a betét népszerű maradt

A kamatok esnek, de a betét népszerű maradt 

A relatív többség tisztában van azzal, hogy a befektetési alapokkal magasabb hozamot is elérhetne, mégis a legtöbben betétben, illetve folyószámlán helyeznék el új megtakarításukat – derül ki a Budapest Alapkezelő kutatásából.
Továbbra sem vállalnánk nagy rizikót

Továbbra sem vállalnánk nagy rizikót 

A jelenlegi kamatszint mellett a megtakarítók már legalább fele más befektetési lehetőségeket is megvizsgálna a bankbetét mellett. A megtakarításoknak új helyet keresők rizikóvállalási hajlandósága azonban mérsékelt maradt, a válaszadók 34 százaléka a tőkéjét semmilyen áron nem kockáztatná, további harmaduk is legfeljebb 10 százalékát, derült ki a KBC Equitas, az eco.hu pénzügyi-gazdasági portálon végzett online felméréséből.
Túl sok a készpénz – Nem éri meg!

Túl sok a készpénz – Nem éri meg! 

Hatszor annyi készpénzt tartanak maguknál a magyar háztartások, mint az Nyugat-Európában megszokott, ez a szám az idén bevezetett tranzakciós adó hatására tovább nőtt. A Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése szerint az indokolatlan készpénztartás hosszabb távon jelentős mínuszt eredményezhet a családok költségvetésében az elmaradt kamatbevételeken és az készpénzhasználat egyéb járulékos költségein keresztül. A készpénztartással elmaradó hasznot tovább növelheti, hogy a jegybanki kamatvágás ellenére magasabb lett a bankbetétekkel elérhető átlagos reálhozam az inflációs előrejelzés kedvező változásának köszönhetően.
Átrendeződtek a betéti kamatok

Átrendeződtek a betéti kamatok  

Alaposan átrendeződött a bankbetétek piaca az elmúlt félévben. A Bankmonitor.hu elemzése szerint az akciós, feltételhez kötött kamatok 2,4-3,3 százalékponttal mérséklődtek tavaly augusztus vége óta, a feltételhez nem kötött normál betéti kamatoknál ennél nagyobb visszaesést is lehetett tapasztalni. A csökkenő várható infláció miatt azonban továbbra is lehet a pénzromlás ütemét 1-3 százalékkal meghaladó reálkamattal rendelkező ajánlatokat találni a piacon, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít.
Hullámvasúton a betéti kamatok

Hullámvasúton a betéti kamatok 

A bankbetéti reálkamatok már 2012 elején is magas szinten álltak, innen egy jelentősebb emelkedés, majd év végére egy hasonlóan számottevő süllyedés következett.

Így is gondoskodhatnánk a gyermekeinkről 

Nehéz helyzetben van az, aki szülőként, nagyszülőként 0-14 éves gyermeke, unokája számára takarékoskodna a kiskorú nevére szólóan, ugyanis csak korlátozottan érhetők el ilyen konstrukciók a hazai bankoknál – derül ki a Bankmonitor.hu friss piaci körképéből.

Csökkennek a betéti kamatok 

Három hónap alatt harmadszorra is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot, a múlt héten bejelentett kamatvágást azonban már „beárazta” a lekötési ajánlataiba a bankok többsége – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Nemzetközi összehasonlításban még így is magasnak számít a magyar kamatszin.

Ők azok, akik egyre fontosabbak a bankoknak 

A következő években akár a mostani három-négyszeresére is nőhet magyarországi lakossági bankpiacon belül a jelenleg 800-1200 milliárd forint méretűre tehető prémium banki szegmens, amely ezzel meghaladhatja a bankoknál és befektetés szolgáltatóknál tartott teljes megtakarítási állomány egy negyedét – derül ki a Bankmonitor.hu és a myClient stratégiai és üzletfejlesztési tanácsadó cég friss piacfelméréséből.

Hol adnak a legtöbbet a megtakarításokért? 

Lejárat előtti pénzhez jutás, vagy legalább hároméves megtakarítási szándék esetén kedvezőbb megtakarítási lehetőséget nyújt az állampapír a bankbetétnél, rövidebb időtávok esetében – főleg friss forrás bevonásánál – túlnyomórészt a banki lekötés számít racionálisan jobb döntésnek – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. A lakosság állampapír-állománya lendületesen nő, ami még agresszívebb betétikamat-versenyre késztetheti a jövőben a bankokat.

Öngondoskodni kell, segítenek az adókedvezmények 

Az öngondoskodás ma már nem csak valamikori terveinkben szerepel: aki csak teheti, tudatosan tervezi jövőjét, s a célok elérésének fedezetére megtakarít. Ennek során értelemszerűen mindenki szívesen él az adókedvezményekkel, egyebek mellett a tartós befektetési számlák (TBSZ) révén kínált lehetőségekkel. De akár bukhatunk is az üzleten, tehát számlanyitás előtt érdemes alaposan tájékozódni.

Megérzik a betétesek a jegybanki kamatvágást 

Kettős hatást gyakorolt a bankbetéti kínálatra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 28-án 7 százalékról 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Bankmonitor.hu aktuális, a 13 országos lefedettséggel rendelkező bankra kiterjedő betéti körképéből kiderül, hogy a pénzintézetek közel fele azonos mértékű, 0,25 százalékpontos csökkentést hajtott végre legalább egy meghirdetett betét esetében, miközben az elérhető legjobb kamatajánlatok nem változtak.

A cégek is menekülnek a devizaadósságtól 

Júliusban a nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, devizában nettó hiteltörlesztők voltak: hitelállományuk összességében csökkent. A hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euro érték feletti forint-folyósításoknál nőtt, az euróhiteleknél csökkent. A kör betétállománya az előző hónaphoz képest emelkedett a Magyar Nemzeti Bank friss adatsorai szerint.

Így trükköznek a bankok a kamatokkal 

Vannak igazán magas bankbetéti kamatok és ezek gyakran meg is győznek sokakat arról, hogy itt már pedig le kell kötni megtakarított pénzünkett. A bankok persze semmit se csinálnak véletlenül, és ha lehet, szívesen kiveszik a maguk részét a haszonból, ezért érdemes figyelni a magas kamatozású betétek lejártakor - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzői.

Itt a lista! Hol fial a legjobban a pénz? 

A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között - derül ki a Bankmonitor.hu aktuális, a 13 országos lefedettséggel rendelkező bankra kiterjedő betéti körképéből.

Ezt várjuk a bankunktól 

Személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokat várnak a bankoktól az ügyfelek. Olyannyira, hogy a Cisco felmérésében megkérdezettek 26 százaléka otthagyná jelenlegi bankját, ha megszűnne a személyes szolgáltatás és tanácsadás. Ezzel párhuzamosan nő az igény a virtuális bankolási megoldásokra is. Nemrégiben Magyarországon is elindult az első videó és chat bankolási szolgáltatás.

Hitel, betét - Nem egyszerű a választás 

A hitelfelvétel kérdéskörében a legtudatosabb a lakosság a pénzügyeiben, de bőven vannak még fehér foltok az ismeretekben. Egy a Bankmonitor.hu által elvégzett tesz eredményei szerint ma Magyarországon két szituációban képes dönteni a lakosság: szabad-e hitelt felvenni, ha rendelkezünk megtakarítással, illetve forintban, vagy euróban érdemes lekötni pénzünket. Komoly problémát jelent viszont a többség számára az, ha különböző kamatozási típusok közül kell választani, vagy ha arról kell dönteni, hogy feltörje-e lekötött bankbetétjét.

Bankbetét: zsebbevágó döntés 

Átlagosan 3,21 százalékponttal magasabb kamatot kínálnak a különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek, mint a hagyományos lekötések, de büntetnek, ha nem teljesíti őket az ügyfél. A Bankomonitor.hu friss felmérése a 10 legnagyobb lakossági bank 132 különböző betéti konstrukcióját vizsgálta. Ebből csak 19 volt, amely a kínált kamat mellé feltételeket is támasztott.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo