hirdetés

A cégek is menekülnek a devizaadósságtól

Júliusban a nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, devizában nettó hiteltörlesztők voltak: hitelállományuk összességében csökkent. A hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euro érték feletti forint-folyósításoknál nőtt, az euróhiteleknél csökkent. A kör betétállománya az előző hónaphoz képest emelkedett a Magyar Nemzeti Bank friss adatsorai szerint.
hirdetés

A nem pénzügyi vállalatoknál - csak a tranzakciót figyelembe véve - a forinthitelek állománya 47,6 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 83,4 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 0,3 milliárd forinttal esett. Az említett tranzakciók eredőjeként hitelállományuk 36,1 milliárd forinttal mérséklődött.

Szigorítottak a bankok
A vállalati hitelfeltételek 2012 második negyedévében tovább szigorodtak a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérése szerint. A folyamat az ár és nem ár jellegű feltételeket egyaránt érintette. A tendencia a jegybanknak adott banki válaszok alapján az esztendő hátralévő részében is folytatódni fog.

Az 1 millió euro érték alatti forint hitelek új szerződéses értékei növekedtek, míg az eurohitelek esetén csökkenés tapasztalható. Az 1 millió euro érték feletti forinthitelek új szerződéses értékei változatlan szinten maradtak, míg az 1 millió euro érték feletti eurohiteleknél csökkenés volt megfigyelhető az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az 1 millió érték fölötti új folyósításoknál (forint és euró egyaránt) növekedést, e szint alattiaknál csökkenést mutat a jegybanki statisztika. Az átlagkamatok a forinthiteleknél csökkentek (a kisebb összegű hiteleknél 1, az 1 millió euró fölöttieknél majd' 2 százalékponttal) az eurónál nőttek. 

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 105,0 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétek esetében 51,1 milliárd forint, míg a devizabetéteknél 54,0 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor.

A nem pénzügyi vállalatok forint és euro betéteinek átlagos kamatlábai nem változtak az előző hónaphoz képest. A forint és euro betétek új szerződéses értékei egyaránt mérséklődtek.

A tavaly júliusi adatokhoz képest a nem pénzügyi vállalatok euróbetétei közel felére zuhantak, a forintban elhelyezet összeg mérsékelten emelkedett. Az átlagkamatok a hazai devizában tartott állománynál közel 1,1 százalékpontot esett, az eurónál 0,69 százalékponttal nőtt.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo