Hitel, betét - Nem egyszerű a választás

A hitelfelvétel kérdéskörében a legtudatosabb a lakosság a pénzügyeiben, de bőven vannak még fehér foltok az ismeretekben. Egy a Bankmonitor.hu által elvégzett tesz eredményei szerint ma Magyarországon két szituációban képes dönteni a lakosság: szabad-e hitelt felvenni, ha rendelkezünk megtakarítással, illetve forintban, vagy euróban érdemes lekötni pénzünket. Komoly problémát jelent viszont a többség számára az, ha különböző kamatozási típusok közül kell választani, vagy ha arról kell dönteni, hogy feltörje-e lekötött bankbetétjét.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Bankmonitor.hu által szervezett, jelenleg félidejénél tartó online teszt célja, hogy kizárólag olyan életszerű szituációkban mérje fel a lakosság pénzügyi ismeretszintjét, amelyekkel nap, mint nap találkozhat bárki. Június 18. és július 1. között 2000 válaszadó töltötte ki a tesztet. A résztvevők minden szituációban két alternatíva közül választhattak és a választást követően azonnal megismerhették döntésük pénzügyi következményét forintosítva is. Tekintettel arra, hogy a kérdéseknél két lehetőség közül kellett választani, emiatt 50 százalék a jó választás eltalálásának valószínűsége, így kizárólag az 50 százalékot jelentősen meghaladó jó válaszarány esetén tekinthetjük általánosan kielégítőnek az adott területen a lakosság problémamegoldó képességét.

Tudatos döntés a hitelről

Ami a felmérés eredményeit illeti: a legjobb teljesítményt - 85 százaléknyi jó válasszal -, a résztvevők annál a kérdésnél nyújtották, hogy érdemes-e hitelt felvenni az embernek, ha rendelkezik megtakarítással. A helyes válaszadás kiugróan magas aránya, a hitellel kapcsolatos tudatos döntés a válság „edukációs hatásának" is köszönhető, hiszen sokan tanulhattak a saját, illetve a mások megismert fájdalmas tapasztalataiból az elmúlt években.

Valószínűsíthetően szintén a közelmúlt gazdasági eseményei miatt lett képes tudatosabban dönteni a magyar lakosság az „euróban, vagy forintban kamatoztassam a pénzem" kérdésre egy bizonyos forint gyengülés feltételezése mellett. A jó válaszok aránya itt 77 százalékot ért el.

Nehéz az eligazodás a bankbetétek között

A résztvevők 75 százaléka adott jó választ abban a helyzetben, amely azt vizsgálta, hogy egy adott összegű havi megtakarítással 2 év alatt elérhető-e a kitűzött anyagi cél. Az 50 százalékos valószínűséget mindössze 14 százalékkal meghaladóan, azaz már csak a válaszadók 64 százaléka találta el a jó választ arra a kérdésre, hogy fix jövőbeli fizetési kötelezettségünk mellett milyen mértékben szabad kockáztatni pénzünket bizonytalan hozammal rendelkező megtakarítással.

Feltételek és kamatok
A bankok nem könnyítik meg betétek közötti választást a megtakarítóknak. Különösen nehéz a döntés a különböző feltételekhez kötött termékeknél, amelyek után átlagosan 3,21 százalékponttal magasabb kamatot kínálnak pénzintézetek, mint a hagyományos lekötésekért, de büntetnek, ha nem teljesíti őket az ügyfél – derül ki a Bankomonitor.hu korábbi felméréséből.

Már-már lesújtónak tekinthető az, hogy a résztvevők csupán 58 százaléka volt képes helyesen kiválasztani a számára kedvezőbb bankbetétet akkor, amikor a hazai gyakorlatban széles körben alkalmazott, két eltérő módon meghatározott kamatozással rendelkező bankbetét volt az alternatíva. Csupán a vakon tippeléssel azonos eredményt, azaz 50 százalékos helyes válasz érkezett arra a kérdésre, hogy érdemes-e feltörni egy lekötött bankbetétet, ha futamidő közben magasabb kamatajánlatot kapunk.

Jön a folytatás, de...

A teszt 2012. július 15-én zárul. Fontos kiemelni, hogy minden kérdés csak és kizárólag a hozzá tartozó paraméterekkel együtt értelmezhető. Egy-egy adott szituációban tehát a válasz helyessége nem általánosítható az adott konkrétumok ismerete nélkül. A felmérésben résztvevők nem képeznek statisztikai szempontból reprezentatív mintát.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo