Bankhitel cikkek


A devizahitelesek kálváriájából mintha nem tanultunk volna

A devizahitelesek kálváriájából mintha nem tanultunk volna 

Szinte könyörögnek a bankok, hogy az ügyfelek váltsanak olcsóbb, fix kamatozású hitelekre. Mintha a többség elfelejtette volna, hogy az emelkedő kamatkörnyezet szó szerint életveszélyes a változó kamatozású hitelek esetében.
A fair trade csak a kezdet: még etikusabb lesz a tea

A fair trade csak a kezdet: még etikusabb lesz a tea 

Nagy bankok és a fogyasztási cikkek világvállalatai szövetkeztek, hogy kényszermunkától és rabszolgaságtól mentes teát szerezzenek be, egyúttal kedvezőbb pénzügyi lehetőségeket kínálva a kistermelőknek.
A kkv-knál nyerőbb a lízing, mint a bankhitel

A kkv-knál nyerőbb a lízing, mint a bankhitel 

A magyar lízingpiac az első negyedévben 16 százalékos bővülést ért el, a növekedésben fontos szerepet kapott az kis- és középvállalkozások egyre nagyobb finanszírozási igénye - közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyek gyerekszemmel: a bankautomata egy nagy tartály

Pénzügyek gyerekszemmel: a bankautomata egy nagy tartály 

A pénzügyi világhoz kapcsolódó egyértelmű fogalmak a gyermekeknek gyakran megfoghatatlan, rejtélyes dolognak tűnnek. Mi az a bank? Mi a hitel? Hogy lehetséges, hogy egy gépből pénzt kapunk? Hogyan takarékoskodhatunk? A hét évvel ezelőtt indított K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőjén pénzügyi kérdéseket tettek fel nyolc év körüli gyerekeknek. A válaszok nemritkán mosolyt csaltak az emberek arcára.
Mennyi egy lakáshitel ára?

Mennyi egy lakáshitel ára? 

Egy-egy hitel esetében, így a lakáshiteleknél is a hitelfelvevőknek a tőketartozás – azaz a felvett összeg mellett - a hitel árát, azaz a kamatot is vissza kell fizetniük. A hitel ára, azaz a kamat összege a teljes futamidő alatt azonban bankonként nagyban eltérő lehet. Akár 100 százalékos különbség lehet egy 10 millió forintos 20 évre felvett lakáshitelnél - áll a  BankRáció.hu friss felmérésében, amely 17 bank, legalább 5 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelének kiadásait hasonlította össze.
Beindulhat a vállalati hitelezés

Beindulhat a vállalati hitelezés 

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben.
Alku helyett is jó a hitel

Alku helyett is jó a hitel 

A lakáshitelezés bővülése egyre fontosabb tényező a lakáspiacon, amely továbbra is élénknek mondható. Igaz, a lakásdrágulás üteme az idén lassult. A lakáshitelezés pedig emelkedőn van, májusban 59,2 milliárd forint értékben vettek fel lakáshitelt a háztartások, ami 39 százalékos emelkedést jelent tavaly májushoz képest, és a legmagasabb idei érték – olvasható a BankRáció.hu közleményében.
A bankok is a kkv-kat akarják

A bankok is a kkv-kat akarják 

Erőteljes változás van a hazai hitelezési piacon, minden bank a kkv-kra koncentrál a közeljövőben – hangzott el a Portfolió Hitelezés konferenciájának kerekasztal beszélgetésén. Lesz piaci termék az nhp helyett, de kissé racionálisabban.
Hitelből lakást venni felelősségteljes döntés

Hitelből lakást venni felelősségteljes döntés 

A banki ügyfelek többsége lakással összefüggő hitelcélokra vesz fel személyi kölcsönt, ami a család előrelépését szolgálja. Az átlagos hitelösszeg tekintetében folyamatos növekedést tapasztalható: a két évvel ezelőtti 800 ezer forinthoz képest ma 1,3 millió forint ez az összeg. Jellemzően a tavaszi időszakban igényelnek a legnagyobb számban személyi kölcsönt, hiszen a legtöbben ilyenkor kezdenek lakásfelújításba – olvasható a CIB Bank közleményében. 
Inkább a banknak fizetünk, mint a szolgáltatóknak

Inkább a banknak fizetünk, mint a szolgáltatóknak 

A korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is banki tartozásaikat törlesztették legnagyobb számban a magyarok – derült ki az EOS Csoport kutatásából. A telekom cégeknek és a közüzemi szolgáltatóknak kevesebben fizettek.

Hogyan válasszunk lakáshitelt? 

A különböző banki szolgáltatások és hitelek közötti jelentős különbségek miatt érdemes alaposan felmérni kínálatot - derül ki a BankRáció.hu összefoglalójából, amely több szempontból vizsgálta a banki ajánlatokat. Az elemzésben szereplő mintacsaládban a két szülő nettó jövedelme a magyarországi átlagnak megfelelően 180-180 ezer forint. Felnőtté vált gyermeküknek vásárolnak lakást részben lakáshitelből, valamint bankszámlát és bankkártyát is választanak a gyereknek.

Új szereplők az uniós forrásközvetítésben 

Az MFB Pontok hálózatában elérhető programok keretein belül jelenleg 540 milliárd forint uniós hitelre és kombinált hitelre pályázhatnak a cégek, a következő hónapokban pedig további 130 milliárd forint összegű forrás nyílik meg - mondta el Bernáth Tamás, az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója a Portfolio „Uniós Források 2017” elnevezésű konferenciáján. A forráskihelyezés a vártnál is dinamikusabban halad, már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó, európai uniós hitelprogramok.

Ki akar hitelt, ha van ingyen pénz is? 

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére is a visszafogott hitelkereslet és a növekvő vállalati betétállomány a meghatározó a bankszektorban. Ezt a tendenciát a beruházási volumenek lassú emelkedése sem tudja megtörni, hiszen az egyre inkább a beruházási döntések szempontjává váló, vissza nem térítendő támogatások kiszorítják a hagyományos banki hitelfinanszírozást. Jelentős hitelkeresleti élénkülés elsősorban (a válság előtti évekhez hasonlóan ismét) az ingatlanfinanszírozás területén jelentkezik, valamint a 2017-ben megnyíló uniós források az önkormányzati beruházások esetében támaszthatnak új hiteligényt az év második felétől - olvasható a K&H közleményében.

Így kaphat húszmilliós hitelt a cég 

Sok cég számítana banki hitelre a fejlődéshez, de jóval kevesebben bizonyulnak hitelképesnek a banki vizsgálatkor. A Bankmonitor szakértőinek segítségével lássuk, mi az a 3 fontos feltétel, aminek meg kell felelni a vállalkozásának ahhoz, hogy 20 millió forint hitelt fel tudjon venni.

3 tévképzet a tőkebevonásról 

Ha fejben hogy tartjuk, hogy az alábbi közvélekedések hamis mítoszok, elkerülhetünk néhány zsákutcába futást, amikor cégünknek próbálunk tőkét szerezni.

Minden jó lesz - csak nem tudják, hogyan 

Alapvetően optimisták a magyar kisvállalkozások, bár, hogy minek alapján látják szépnek a cég jövőjét, az kérdés - a többség ugyanis egyáltalán nem tervez előre. Pedig ez lenne az alapja annak, hogy a jellemzően tőkehiányos kkv-k a fejlődésüket segítő hitelhez jussanak.

Mire vállalkozunk, ha adóstársak leszünk? 

Hitelszerződéseknél gyakran előfordul, hogy a pénzintézet csak akkor ad kölcsönt, ha a hitelfelvevő mellett adóstárs is belép a szerződésbe. Az adóstársat sokszor összekeverik a kezessel vagy a jelzálog-kötelezettel. Mit vállal az, aki adóstársul szegődik egy hitelszerződésnél? Mi a következménye az adástársa nézve, ha a törlesztést nem fizetik?

Túl sok a bedőlő hitel 

Kétszer magasabb a hazai bankok nem teljesítő hiteleinek aránya az eurózóna átlagánál. A nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan a magyarországi bankoknak is meg kell szabadulniuk ezen eszközöktől annak érdekében, hogy újra növekedési pályára állhasson a bankszektor.

Hogyan menthető meg a bedőlő vállalati hitel? 

Finanszírozható ügyletek hiányában egyelőre nincs nyoma trendfordulónak a hazai bankok vállalati hitelállományának volumenében. Eközben a meglévő állomány minősége tovább romlik: a rossz hitelek aránya tavaly év végére már a 20 százalékot közelítette, és egy éven belül akár a 25 százalékos szintet is átlépheti.

Kellene a hitel a cégeknek, de nem kérik 

A mikro- és kisvállalkozások többsége stagnál vagy hanyatlik a saját meglátása szerint. Vannak terveik a kitörésre, azonban tartanak attól, hogy fejlesztésekbe invesztáljanak, és ehhez külső forrást vonjanak be - derül ki a BellResearch Budapest Bank számára készített kutatásából.

Oldódhat a fagy a vállalati hitelezési piacon, de ez még kevés 

Nem romlottak tovább a vállalati hitelezési feltételek tavaly az utolsó negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb felmérése szerint. Az idén az első félévben a bankok többsége enyhítést vár, amelyre az elmúlt 3 évben mindössze egyetlen alkalommal volt példa. Az előző időszakok szigorításai után ugyanakkor további korrekcióra lenne szükség a fordulathoz a hitelkínálatban. Fellendülést legkorábban 2014 végén lehet.

Van más forrás is, nem csak bankhitel 

Eljött az aktív cselekvés ideje: a magyarországi cégeknek alternatív források felé is nyitniuk kell a szűkülő bankhitelek mellett. A vállalatok finanszírozási problémáira megoldást jelenthetnek a bilaterális befektetések, vagy a kötvénykibocsátások – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

Egyes ágazatokban már élénkülhet a vállalkozások hitelezése 

Eltérő várakozásokkal vágnak neki a pénzintézetek az idei évnek. A Takarékbank tapasztalatai alapján a pályázati forrással támogatott beruházások finanszírozása és a rövid lejáratú források iránt nőtt a kereslet, nem minden bank látja azonban ilyen derűsnek a helyzetet..

Vállalati hitelezés: még két szűk esztendő jöhet 

Míg a régióban 2012-ben már megindult a vállalati hitelezés növekedése, addig Magyarországon tavaly is folytatódott a vállalati hitelállomány 2008. óta tartó csökkenése – mondta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

Ha van növekedés, jöhet a hitel is 

Óvatos derűlátás jellemzi a kis- és középvállalatok az UniCredit Bank saját ügyfélkörében végzett felmérése szerint. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a rövid futamidejű hitelek iránt mutatkozik, de a megkérdezett hétszáz kisvállalati vezető kétharmada beruházást tervez a közeljövőben, és ezek fele ehhez bankhitelt kíván igénybe venni - mondta Bunna Gyula, a hitelintézet ügyvezető igazgatója az eredményeket ismertető tájékoztatón.

Így is csökkenthető a bankhitel 

A vállalatok számára Európa szerte egyre nagyobb feladatot jelent a gazdálkodáshoz szükséges banki források biztosítása, Magyarországon pedig különösen súlyos a helyzet. Sokat érnek tehát a banki hitelkeretet kiváltó megoldások, főként, ha azok a vállalaton belül meglévő tartalékokra építkeznek.

UniCredit: Vállalkozásra szabott termékek 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az UniCredit Bank válaszait adjuk közre.

Raiffeisen: Egyszerű és átlátható feltételek 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a Raiffeisen válaszait adjuk közre.

OTP: Egységes feltételrendszer a kisvállalkozóknak 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az OTP válaszait adjuk közre.

MKB: Nem feltétel, de előny a számlavezetési múlt 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részébenaz az MKB válaszait adjuk közre.

K&H: A jövő év második felében élénkülhet a piac 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a K&H válaszait adjuk közre.

FHB: Finanszírozás termőföld-biztosíték mellett is 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az FHB válaszait adjuk közre.

Erste: Nem csupán a méret számít 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az Erste Bank válaszait adjuk közre.

CIB Bank: A józan céloknak mindig van hitele 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a CIB Bank válaszait adjuk közre.

Budapest Bank: Működési, finanszírozási szokásokhoz igazított termékpaletta 

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 bankot kérdezett meg a témában. Cikksorozatunk e részében a Budapest Bank válaszait adjuk közre.

Jó cégérre van hitel, kérdés milyen áron 

Eredményesen működő, kivitelezhető tervekkel rendelkező vállalkozás finanszírozására van elérhető banki forrás. A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalatok hitelezésére is, a feltételeket pedig folyamatosan közelítik e gazdálkodói kör igényeihez. A hitel ára azonban egyelőre szinte megfizethetetlen.

Nincs hitel, és nem is lesz 

Tovább szigorodtak a vállalati hitelfeltételek 2012 második negyedévében, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss hitelezési felmérése szerint a tendencia az esztendő második felében is folytatódni fog. A jegybank szakemberei a felmérés eredményeinek ismertetésekor kiemelték, hogy a második negyedévben lelassult a külföldi források kiáramlása, így már nem a bankok gyenge hitelezési képessége, hanem a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható alacsony hitelezési hajlandóság a szigorítás fő oka.

Lejtőn a vállalati hitelezés 

Közel öt éves mélypontra esett a vállalati hitelállomány a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Érdekes fejlemény, hogy már nem csak a bankok, hanem a szövetkezeti hitelintézetek aktivitása is erejét vesztette. A korábbi hitelezési felmérések alapján érdemi változás a közeljövőben nem várható.

A mikrovállalatok felé fordulhatnak a bankok 

A következő években áttörés várható a mikrovállalatok finanszírozásában Közép-Kelet-Európában: a bankok a stabilizációs időszak után új növekedési lehetőségeket keresnek, ez a vállalkozói kör pedig egyre érettebbé, változatosabbá és érdekesebbé válik a régióban. A pénzintézetek ugyanakkor egyelőre nincsenek megfelelőképp felkészülve erre a feladatra - derül ki az Efma és a Roland Berger Strategy által készített, a KBC támogatásával megvalósult tanulmányból. A kutatás eredményei biztatónak értékelhetők e vállalkozói kör jövőbeli finanszírozását illetően, a helyzet azonban jelenleg a rendelkezésre álló adatok alapján még messze nem ilyen kedvező.

Van élet a hitelen túl 

A vállalati hitelpiacon az idén nem várható javulás. A szűk források, az emelkedő hitelköltségek újabb megpróbáltatásokat jelenthetnek a válság korábbi hullámait túlélő, forráshiányos vállalkozások számára. A finanszírozás területén is szemléletváltásra van szükség.

Ezt várjuk a bankunktól 

Személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokat várnak a bankoktól az ügyfelek. Olyannyira, hogy a Cisco felmérésében megkérdezettek 26 százaléka otthagyná jelenlegi bankját, ha megszűnne a személyes szolgáltatás és tanácsadás. Ezzel párhuzamosan nő az igény a virtuális bankolási megoldásokra is. Nemrégiben Magyarországon is elindult az első videó és chat bankolási szolgáltatás.

100 milliárd beruházásra 

100 milliárd forint keretösszegű beruházási célú hitelpályázatot indít az OTP Bank elsősorban nagyvállalatoknak. A bank szakértői főképp az exportra termelők és az agrárvállalkozások hitelezésére számítanak és arra, hogy a most megnyíló forrás 170-200 milliárd forint beruházást generálhat. Ezen kívül a vissza nem térítendő EU-források elköltéséhez is hozzájárulhat.

Hitel, betét - Nem egyszerű a választás 

A hitelfelvétel kérdéskörében a legtudatosabb a lakosság a pénzügyeiben, de bőven vannak még fehér foltok az ismeretekben. Egy a Bankmonitor.hu által elvégzett tesz eredményei szerint ma Magyarországon két szituációban képes dönteni a lakosság: szabad-e hitelt felvenni, ha rendelkezünk megtakarítással, illetve forintban, vagy euróban érdemes lekötni pénzünket. Komoly problémát jelent viszont a többség számára az, ha különböző kamatozási típusok közül kell választani, vagy ha arról kell dönteni, hogy feltörje-e lekötött bankbetétjét.

Bizakodóbbak vagyunk, de hitelt nem vennénk fel 

Bár továbbra is jelentősen elmarad az elmúlt két év azonos időszakában mért értéktől, 2012 júniusában emelkedett a GfK Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének értéke az első negyedévhez képest. A hitelfelvételi kedv némiképp az eddigieknél is alábbhagyott.

Egyre kevesebb vállalat tervezi bankhitel felvételét 

A vállalatok finanszírozásában továbbra is előkelő helyet foglal el a bankhitel, ám a gazdasági válság kitörése óta eltelt három év során jelentősen zsugorodott azon vállalkozások köre, melyek e finanszírozási formát terveznék igénybe venni. A banki és pályázati finanszírozással szemben a tulajdonosi kölcsön és tőkeemelés szerepe ugyanakkor erősödik - derül ki a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felméréséből.

Nem a lakosság fizeti majd a bankok hibáit 

A válság hatására a kormányoknak korábban soha nem látott mértékben kellett közpénzekből tőkét juttatniuk a bankoknak, illetve garanciákat vállalniuk: 2008 októbere és 2011 októbere között az Európai Bizottság 4 500 milliárd euró, azaz az uniós GDP 37 százalékának megfelelő értékű állami támogatást hagyott jóvá pénzügyi intézmények számára. Így ugyan sikerült elkerülni a bankok tömeges csődjét és a gazdasági zavarokat, de az alapvető problémák nem oldódtak meg. A bizalom a szektorban továbbra is hiányzik, és a hitelezés sem indult újra. Ráadásul a romló államháztartási pozíciók terhe is az adófizetőkre hárul.

Így lehet támogatott hitelhez jutni 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kínált kedvezményes fejlesztési források mivel az uniós szabályok szerint állami támogatásnak minősülnek, megszerzésükhöz meghatározott feltételek teljesülésére van szükség. Végigvesszük, melyikhez mire.

Nem valós lehetőség a hitel?  

Még most is pang a hitelezési piac, ami különösen rosszul érinti a hazai vállalkozások legnagyobb hányadát kitevő, kifejezetten kicsi cégek finanszírozási lehetőségeit. Az mkv vagy soho rövidítéssel is emlegetett vállalkozási kör így sem megerősödni, sem növekedni nem tud, új piacok szerzése pedig inkább csak illúzió az idetartozó cégek többsége számára. A kezdetek óta súlyosan tőkehiányos szektort a válság tovább gyengítette, ami hosszú távon akár az ország gazdasági növekedésének gátjává is válhat, többek között a kör foglalkoztatásban betöltött szerepe miatt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek 

A német adóbevételek 6,2 százalékkal nőttek júniusban.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Társadalom

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert 

Az oroszok többsége még a béketárgyalásokról sem akar hallani.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo