hirdetés

K&H: A jövő év második felében élénkülhet a piac

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a K&H válaszait adjuk közre.
hirdetés

A K&H-nál a saját forrású vállalkozói hitelek (egyebek mellett folyószámlahitel, forgóeszköz-finanszírozási rövid- vagy középlejáratú hitel, beruházási hitel) a mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyaránt elérhetők. Tekintettel arra, hogy az adható hitel összegét leginkább az határozza meg, hogy a vállalkozás milyen forrásokból és milyen ütemben tudja visszafizetni azt, a kkv-k mérete (árbevétel, eredmény, tőkeerősség) és a hitelösszeg között szoros kapcsolat mutatkozik– emelte ki Németh László, a bank Kkv marketing főosztályának igazgatója.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezés témakörében a Piac&Profit a K&H mellett a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, az MKB-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.
A támogatott, refinanszírozott hitelek között már jellemzőbb a kkv definíció egyes alkategóriáinak megfelelő párosítás (azaz, hogy az adott terméket mikro-, illetve esetlegesen kisvállalkozóknak kínálják elsősorban). Erre - a teljesség igénye nélkül – a szakember több példát is kiemelt.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program főként a kis- és középvállalkozások beruházásait segíti elő, kedvezményes kondíciókkal. A Kombinált Hitel Garanciával konstrukció is inkább az előbb említett ügyfélkört célozza. A mikrovállalkozásoknál a legnépszerűbbek a Széchenyi kártya hitelek, valamint az Új Széchenyi Hitel keretében igénybe vehető beruházási és tevékenységbővítési célú forgóeszközhitel.

Speciális módozatok mezőgazdasági vállalkozásoknak

A rövid távú finanszírozás főként az átmeneti likviditáshiány pótlására, valamint a forgóeszközök finanszírozására szolgál. Idetartozik a K&H folyószámlahitel, a K&H rövid lejáratú hitel, vagy a támogatott konstrukciók közül a Széchenyi kártya folyószámlahitel, illetve az Új Széchenyi Hitelprogram.

A mezőgazdasági vállalkozások részére speciális konstrukciók állnak rendelkezésre: a támogatások megelőlegezése révén plusz likviditást biztosít a K&H mezőgazdasági támogatás előfinanszírozó hitel, amely az ágazatra jellemző szezonalitás miatt (a támogatások jóváírása és a jelentős forgóeszköz szükségletet igénylő időszakok eltérése) kiemelt fontossággal bír. Az MFB-s termékek közül pedig az Agrár Forgóeszköz lehet a felmerülő kiadások forrása (gondolva itt egyebek mellett a vetőmag beszerzés, állattartással kapcsolatos kiadások, takarmány vásárlás, mezőgazdasági vis maior károk miatt keletkező finanszírozási igényre).

Kamatok egyedi ügyfélminősítés alapján

A hitelkamatok és egyéb díjak konstrukciónként és az egyedi ügyfélminősítéstől függően változnak. A támogatott hitelek kedvező kondíciókkal bírnak: a vállalkozásoknak jellemzően Bubor + 2-4 százalék kamattal, és limitált (jellemzően 1 százalék) egyszeri díjakkal kell számolniuk. A Széchenyi kártya folyószámlahitelnél a kamat- és Garantiqa Hitelgarancia díjtámogatás jelentősen csökkenti a vállalkozások által fizetendő hitelköltségeket.

A biztosítéki oldalon a kkv ügyfélkörben jellemzően az ingatlanfedezet, valamint az egyre népszerűbb intézményi garanciák (Garantiqa HG, Agrár Vállalkozói Hitelgarancia Alapítvány, Új Széchenyi Hitelgarancia) szerepelnek.

Rugalmasan választható futamidők és törlesztés

A hosszú lejáratú hitelek a kkv-k beruházásait, fejlesztéseit segítik a megfelelő forrás biztosításával. A K&H beruházási hitelt az ügyfeleink leggyakrabban ingatlan (telephely, üzem, iroda) vásárlására vagy bővítésére, felújítására, valamint a cég tevékenységéhez szükséges eszközök (gépek, berendezések) beszerzésére veszik igénybe.

A futamidő és a törlesztések a cég tevékenységének és az eszközök élettartamának megfelelően rugalmasan igazíthatók - a mikrovállalkozások körében a kockázatok csökkentése miatt a leggyakoribb a havi egyenlő részletekben történő törlesztés, míg a nagyobb kkv-k már vállalhatnak negyedéves vagy ettől eltérő visszafizetési ütemtervet is.

Iparágak
A makrogazdasági elemzéseket figyelembe véve az elmúlt években főként a mezőgazdaságban, gépipari, egyes feldolgozó iparban működő kkv-k értek el jobb eredményeket más szektorokban tevékenykedő társaiknál. Ez azonban általánosságban igaz, egyedi pozitív és negatív példák valamennyi iparágban előfordulhatnak. A K&H-nál minden hitelnyújtást egyedi bírálat előz meg, amelyben az ágazati besorolás is jelentős szerepet játszik, de emellett számos más szempontot (például a működési múlt, pénzügyi eredmények, és még sorolhatnánk) is vizsgálnak - jelezte az igazgató.
Stratégiailag kiemelkedő ágazatként a mezőgazdasági szektort említhette Németh László, ahol a K&H Bank tradicionális agrár bankként van jelen a magyar piacon a mezőgazdasági vállalkozásoknak nyújtott speciális termékekkel és szolgáltatásokkal. Mellőzött szektor ugyanakkor az általánosan tiltott ágazatokon (egyebek mellett a fegyverkereskedelem, szerencsejátékok) kívül nincs, természetesen a válság által erősebben sújtott szektorok – építőipar, gépjármű kereskedelem stb hiteligénylőinek nagyon jó háttérrel és kilátásokkal kell rendelkezniük a sikeres hitelbírálathoz.
Visszaesett a beruházási hitelek kereslete

A támogatott hitelek szerepe a beruházásoknál kiemelt: a kedvező kondíciók miatt az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program és az Új Széchenyi Hitelprogram a legkeresettebb beruházási hiteltermékek. A mezőgazdasági speciális beruházások finanszírozására az MFB Agrár Fejlesztési Hitelprogram igénybevétele lehetséges.

A gazdasági válság hatására azonban az elmúlt években a beruházási hitelek kereslete jelentősen visszaesett: a kkv-knak csak szűk köre engedheti meg magának, hogy bővítésben, fejlesztésben gondolkodhasson. Az idén és jövőre még előreláthatólag ez a tendencia folytatódik, a beruházási kereslet Németh László megítélése szerint leghamarabb a jövő év második felében élénkülhet, amennyiben a makrogazdasági feltételek is kedvezőbb fordulatot vesznek.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo