hirdetés

MKB: Nem feltétel, de előny a számlavezetési múlt

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részébenaz az MKB válaszait adjuk közre.
hirdetés

Az MKB-nál a mikro- és kisvállalatok egy ügyfélcsoportba tartoznak. E vállalati kör rövid távú hiteligényét 12 termékkel szolgálják ki. A palettán a Széchenyi Kártya mellett található folyószámlahitel, forgóeszköz hitel, illetve bankgarancia is.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezésről a Piac&Profit az MKB mellett, a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.
A hitelek fedezeteként a bank ingatlant, betétfedezetet, értékpapírt, készfizető kezességet (például Garantiqua kezesség) fogad el. A kamat jellemzően BUBOR-hoz kötött, az alkalmazott felár mértékét többek között a hitel típusa, illetve az ügyfél minősítése határozza meg.  A kamat aktuális mértéke 1 havi BUBOR + 2–7 százalék.

A követelményrendszer szintén termékenként eltérő, de általánosságban az 1-2 lezárt pénzügyi év valamennyi termék esetén feltétel, illetve vizsgálják, hogy a finanszírozandó cégről negatív információ megjelent-e. A számlavezetési múlt nem feltétel, de előnyt jelent, ha saját tapasztalattal rendelkezik a bank a cégről.

A hosszú távú finanszírozási igényre kisvállalatoknál 6 termék található a bank palettáján. Ezek között van különböző fedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitel, beruházási hitel, illetve bankgarancia is. A fedezeti követelmények, valamint a kamat összetevői, nagyságrendje a rövid lejáratú hitelekével azonos.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo