hirdetés

A fair trade csak a kezdet: még etikusabb lesz a tea

Nagy bankok és a fogyasztási cikkek világvállalatai szövetkeztek, hogy kényszermunkától és rabszolgaságtól mentes teát szerezzenek be, egyúttal kedvezőbb pénzügyi lehetőségeket kínálva a kistermelőknek.
hirdetés

Jó ideje ismert a fair trade gondolata: a multinacionális vállalat az ellátási láncában olyan cégekkel dolgozik, melyek nem a nyomott piaci áron, hanem fair árszinten szerzik be az alapanyagokat Afrikában, főként a teát és a kávét, esetleg a kakaóbabot.

Ebben azonban nem merül ki a fairség gondolata, sőt még több lehetőséget lehet kínálni a farmereknek, hogy fenntartható módon és anyagilag is biztonságban tudjanak termeszteni. Az Emmanuel Macron francia köztársasági elnök védnöksége alatt megrendezett "Egy bolygó csúcstalálkozón" (One Planet Summit) 2017 decemberében jelentették be azt a pilotprojektet, melynek keretébben Malawiban egy évig tesztelik egy kedvezőbb (fairebb) és átláthatóbb ellátási lánc megvalósítását.

Tehén a teaültetvényen: eltűnt, mint maci a málnásban.
(Fotó: Flickr/Eleda 1)

A módszer alapját a blockchain technológia jelenti, mely a kriptovaluták létét is biztosítja. A University of Cambridge Fenntartható Vezetés Központja (CISL) által kigondolt projektben a Unilever, a fogyasztási cikkek világcége és a Sainsbury's angliai áruházlánc vesz részt, továbbá tíz nagy bank, köztük a Barclays, a BNP Paribas és a Standard Chartered.

Itt már nem csupán a fair beszerzési árról van szó, hiszen az ellátási lánc részletes dokumentálását szeretnék elérni az érintett cégek.

  • A rendszerbe betáplálnak olyan adatokat is, hogy a farmerek vegyszermentesen termesztik-e a növényeket, tehát portékájuk organikus.
  • Az alkalmazottakkal, munkásokkal való bánásmód szerint is osztályozzák a beszállítót, hogy kiiktassák a kényszermunkát, a rabszolgaságot és az éhbér-szerű fizetéseket a rendszerből.
  • Az ellátási rendszerben minden tealevél forrása, termesztésének helyszíne követhető lenne. Így egy kész dobozni.
  • A rendszerben szereplő, auditált adatok segítségével a környezetkímélő módon termesztő gazdák jobb elbírálást kaphatnának a bankoknál, kedvezőbb feltételekkel juthatnának hitelhez. Ezért vesznek részt a pilotprojektben bankok. A pénzintézetek rájöttek, hogy etikus klienseket kell finanszírozniuk, mert ha bármilyen visszásságra derül fény a sajtóban, az nekik is rossz reklám.
Teaültetvény
(Fotó: Flickr/Pranav Bhasin)

Malawiban több mint tízezer gazda csatlakozott a projekthez. A University of Cambridge becslése szerint világszerte közel másfél milliárd ember teremti elő a megélhetéséhez szükséges pénzt kistermelőként,

2017 augusztusában tíz nagy élelmiszeripari és kereskedelmi óriáscég -köztük a Nestlé, a Unilever és a Tyson Foods- csatlakozott egy hasonló kezdeményezéshez, melyhez az IBM szolgáltatja a blockchain-technológiát. A cél ebben a projektben az alapanyagok forrásának visszakövethetősége és a munkakörülmények javítása.

(Thomson Reuters Foundation)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo