hirdetés

UniCredit: Vállalkozásra szabott termékek

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az UniCredit Bank válaszait adjuk közre.
hirdetés

Az UniCredit Bank a cégek széles körének kínál szolgáltatásokat, a minél hatékonyabb kiszolgálás érdekében a jól körülhatárolható, nagyobb ügyfélcsoportok jellegzetes igényeire szabott termékek szerepelnek a palettán. A különböző konstrukciók kialakításánál ugyanakkor nem kizárólag a vállalkozás méretéhez, hanem több esetben a tevékenységéhez és pénzügyi szokásokhoz is igazodnak a módozatok. Ez a hitelkínálatot érintően azt jelenti, hogy nem a vállalkozás mérete, hanem a konkrét pénzügyi cél, a vállalkozás sajátosságai, lehetőségei és igényei határozzák meg azt, hogy milyen hitelterméket javasolnak számukra tanácsadók – mondták el megkeresésünkre a banknál.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezésről a Piac&Profit az UniCredit mellett, a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, az OTP-t és a Raiffeisent kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.
Hitelcéltól és -igénylőtől függően számos rövid lejáratú konstrukció érhető el banknál. Ezek közül a Széchenyi Kártya Program termékeit emelték ki, amelyekből az UniCredit 5 módozatot is kínál. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és Széchenyi Forgóeszközhitel minden kisvállalkozás számára ideális választás e távra a bank szakembereinek megítélése szerint. E konstrukciók - az állami garanciadíj-támogatás mellett nyújtott 80 százalékos kezességvállalás miatt - tárgyi fedezet bevonása nélkül, kedvező kamattal igénylehetők, s üzleti terv benyújtása sem előírás.

A Széchenyi Kártya Program termékek kondíciói és feltételei a KAVOSZ Zrt. határozza meg (valamennyi pénzintézetnél egységesek tehát), az UniCredit azonban emellé egyéb kedvezményeket ad: újonnan nyitott forint pénzforgalmi számla esetén elengedi a számlanyitási díjat, az első 3 havi zárlati díjat, és kisvállalati ügyfeleik Széchenyi Kártyjukkal díjmentesen vehetnek fel készpénzt a bank saját automatáiból (ATM).

Támogatást megelőlegező hitelek

A bank a hosszú lejáratú hiteleknél (az előbbiekhez hasonlóan nem elsősorban méret alapján preferálva) széles kínálattal rendelkezik. Nagy hangsúlyt fektetnek a támogatott és refinanszírozott hitelekre, valamit a pályázat-előfinanszírozásra is.

Iparágak
Az UniCredit Bank számára minden vállalkozói értékes, így pusztán csak azért, mert valamely iparágban tevékenykedik, nem részesül előnyben vagy hátrányban – válaszolták a banknál arra a kérdésre, hogy vannak-e preferált gazdálkodási területek. Hozzátéve: a vállalkozás számára ténylegesen nyújtható kiszolgálás szempontjából üzleti és/vagy beruházási célja(i), működő- és jövedelemtermelő-képessége a lényeges tényező
A Széchenyi Kártya Program termékeinél maradva a rugalmas és széles körű felhasználási célok, valamint az állami kamattámogatás miatt a Széchenyi Beruházási Hitelt ajánlják. Ehhez a fedezeti oldal erősítésére szintén kapcsolódik az állami garanciadíj-támogatás mellett nyújtott kezességvállalás, az emellett bevonandó fedezetek köre a beruházás jellegétől, illetve az vállalkozás sajátosságaitól függ.

A Széchnenyi Kártya Program termékei közül egyelőre csak az UniCreditnél érhető el a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, amelyeket azon vállalkozásoknak kínálnak, amelyek sikeresen pályáztak Európai Uniós forrásra. Ezen hitelekhez is állami kamattámogatás kapcsolódik, az Önerő Kiegészítő Hitelhez pedig állami garanciadíj-támogatás is. Ezen konstrukciókkal egyfelől megoldható a saját erőn felüli forrás biztosítása a beruházás elkezdéséhez, ugyanakkor a támogatás lehívását sem kell megvárni, mert annak összegét az UniCredit képes kedvező kondíciók mellett előfinanszírozni.

Érdemes végiggondolni
A vállalkozások szempontjából nagyon fontos, hogy hiteligénylés előtt maguk is tisztán lássák: pontosan milyen célból kívánnak hitelt felvenni – hangsúlyozták a bank szakemberei. Az elmúlt időszakban többször tapasztalták ugyanis, hogy a cégek rövid lejáratú hitelt igényeltek volna beruházási célok megvalósítására, amely azonban sem kondícióiban, sem feltételeiben nem illeszkedik a beruházásokhoz. Felelős hitelezőként az UniCredit Bank számára elsődleges fontosságú, hogy az ügyfeleik számára csak olyan finanszírozási megoldást ajánljanak, amely igényeiknek és lehetőségeiknek is megfelel. Mindemellett lényeges szempont, hogy a vállalkozás gazdálkodási képességei biztosítsák azt, hogy a felvett hitel ne a működés megterhelését jelentse, hanem a vállalkozás gyarapodását és fejlődését szolgálja. A banki hitelezés szempontjából lényeges elemként emelték ki továbbá, hogy a hiteldöntéshez szükséges dokumentáció teljes körű és részletes legyen, a vállalkozás transzparens és pontos könyvvezetéssel működjön, mert ebből mérhető fel, mennyi hitelt „bír el” hatékonyan a cég.
Euróbázisú forinthitel

A Széchenyi Kártya Program termékei mellett a kis- és középvállalatok számára többféle kedvezményes kamatozású, refinanszírozott hitelkonstrukciót is kínál az UniCredit, így az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvező árazású hitelkonstrukcióit. Utóbbi termékeket illetően a bank szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy az MFB az idén több kedvezményes kamatozású hitelprogramját megújította, azok feltételeit kedvezőbbé tette a vállalkozások számára.

Beruházási hitelekhez rendkívül kedvező az MFB által kínált forrás, hiszen a forinthitel kamatszintje euróbázisú (EURIBOR), tehát a hitelfelvevők nem viselik az euróhiteleknél megszokott árfolyamkockázatot, mégis hasonló kamatszinten jutnak forráshoz, ha teljesítik a támogatott hitelekre vonatkozó szigorú előírásokat és megfelelnek a támogatási kritériumoknak.

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo