hirdetés

Erste: Nem csupán a méret számít

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az Erste Bank válaszait adjuk közre.
hirdetés

Az Erste külön ügyfélcsoportba sorolja a mikro- (mkv), illetve kisvállalatokat (kkv), ennek során ugyanakkor nemcsak az árbevételt, hanem egyéb paramétereket is figyelembe vesznek, mint például vállalatcsoporthoz tartozást. A finanszírozási lehetőségek jellemzően ügyféltípus specifikusak, de bizonyos esetben minden vállalkozó számára igénybe vehetők. Ilyenek az állami kamattámogatásban és garanciadíj támogatásban részesített Széchenyi Kártya Program termékei, vagy a más pénzügyi intézmény által refinanszírozott hitelkonstrukciók, mint például a Magyar Fejlesztési Bank termékei, illetve a hagyományos rövid távú, saját forrású folyószámla és forgóeszközhitelek – jelezték megkeresésünkre a pénzintézetnél.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezés témakörében a Piac&Profit az Erste Bank mellett a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.
Rövid távra folyószámla- és forgóeszközhitel

Az mkv-nak szóló rövid, illetve közép távú finanszírozási termékei között megtalálhatóak a folyószámla-, illetve forgóeszközhitelek. Mindkét terméktípusból elérhető állami kamat- és garanciadíj támogatásos termék a Széchenyi Kártya Programon belül. Saját banki módozatoknál az elfogadható fedezetek köre rendkívül széles, míg a Széchenyi Kártya Program termékeinél a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 80 százalékos készfizető kezességvállalása mellett a cégtulajdonos magánszemély készfizető kezessége jelenti a fő biztosítékot.

A folyószámla-, és forgóeszközhiteleken kívül igényelhetők szabad felhasználású, illetve ingatlanvásárlásra fordítható hiteleket is jelzálog biztosíték felajánlása esetén. Az árazás számos tényezőtől függ (hiteltípus, futamidő, devizanem, lombard hiteleknél fedezet jellege), állami konstrukcióknál pedig a módozat által előírt kondíciókat alkalmazzák. Az igénybevételi feltételek függnek az egyes termékektől.

Beruházási hitelek 2-3 éves futamidővel is

Az Erste kisvállalatoknak nyújtott finanszírozási célú termékskálájában a standard hiteltermékek – mint például a folyószámlahitel, forgóeszközhitel – megtalálhatóak, de a 2-3 éves futamidejű hiteleknél említést érdemelnek a beruházási konstrukciók is.

Iparágak
Az Erste a lehető legszélesebb ügyfélkört kiszolgálására törekszik, a számukra megfelelő finanszírozási lehetőségek nyújtásával. Hitelezés szempontjából kiemelt iparágak nincsenek. A kizárt területek között a pénzintézetek által jellemzően nem finanszírozott szegmensek szerepelnek, úgy mint a szerencsejáték, a fegyvergyártás, a környezetszennyező tevékenységek, illetve más etikai vagy morális szempontból kétes ügyletek.
Hosszú távra hasonló a kép: saját banki, valamint államilag támogatott kedvezményes kamatozású hiteleket egyaránt kínál a bank. Előbbiek között szabad felhasználású és konkrét beruházást finanszírozó termékeket is megtalálhatók. Az államilag támogatott kedvezményes kamatozású hitelek a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott konstrukciókat jelentik.

A termékek árazása számos tényezőtől függ (hiteltípus, devizanem, lombard hiteleknél fedezet jellege), állami konstrukcióknál pedig a módozat által előírt kondíciókat alkalmazzák. Ez utóbbi termékkörből a bank a refinanszírozott termékkonstrukciókat (MFB hitelkonstrukciók) emelte ki, de természetesen elérhetőek a saját forrású és egyéb speciális módozatok.

A felsorolt valamennyi termékkörre vonatkozóan a banknál kiemelték, hogy a hitelnyújtás nagyban függ a vállalkozás igényeitől, a finanszírozás futamidejétől, illetve a felajánlott biztosítékok körétől.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo