hirdetés

Lejtőn a vállalati hitelezés

Közel öt éves mélypontra esett a vállalati hitelállomány a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Érdekes fejlemény, hogy már nem csak a bankok, hanem a szövetkezeti hitelintézetek aktivitása is erejét vesztette. A korábbi hitelezési felmérések alapján érdemi változás a közeljövőben nem várható.
hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya június végén 7132,8 milliárd forint volt. Ennél alacsonyabb értéket utoljára 2007. szeptember végén mutatott a jegybanki statisztika, amikor 6909 milliárd volt az összesített adat. (2007-2008 egy több mint 10 éves állománynövekedés utolsó két éve volt: 1995-ben a nem pénzügyi vállalatok teljes hitelállománya még épphogy elérte az ezermilliárd forintot.)


Az adatok forrása: MNB

Az adatokat böngészve figyelemreméltó, hogy 2010 közepétől - a teljes hitelállományon belül egyébként viszonylag mérsékelt súlyt képviselő - szövetkezeti hitelintézetek aktivitása is erejét vesztette: 320-340 milliárd forint között mozot a 6 milliárd forint mérlegfőösszeg fölötti szövetkezeti hitelintézetek összes vállalati hitelállománya.


Az adatok forrása: MNB

A bankok, szakosított hitelintézetek, és a külföldi hitelintézetek 100 milliárd forint mérlegfőösszeg fölötti fióktelepeiek összesített hitelállománya - amely egyébként a teljes volumen mintegy 95 százalékát adja - a 2008 végéig tartó meredek felívelés után egy évig zuhant, majd 2010. második negyedévtől nagyobb kilengésekkel, de trendjében folyamatosan csökken.


Az adatok forrása: MNB

Az idén nem lesz javulás

A vállalati hitelpiacon az idén nem várható javulás. A feltételek tovább romlottak tavaly az utolsó negyedévben. A bankrendszer jelentős része további szigorítást tervezett szinte minden területen az MNB márciusban publikált - a piac mintegy 80 százalékát képviselő hét bank részvételével végzett - felmérésének megállapítása szerint. A szigorítás oka viszont már nem a bankok korábban tapasztalt csekély hitelezési hajlandósága, hanem hitelezési képességük romlása volt ekkor. A bankok ekkora hányada ilyenről utoljára a 2008-as válság kitörésekor számolt be.

Kétszámjegyű kamatok a vállalati hitelpiacon
A vállalati forint- és az euróhitelek kamata közti különbség a 2009. novemberi szintre, azaz 650 bázispont fölé nőtt a Magyar Fejlesztési Bank MFB Periszkóp kiadványa szerint 2012 áprilisára. A nemzeti valutában nyújtott vállalati kölcsönök kamata 10 százalék fölé emelkedett, a kondíciók pedig egyre jobban elszakadnak a többi visegrádi országétól, közelítve a romániai szintet.

Hasonló megállapításokat fogalmazott meg a KPMG 2012. tavaszi felmérése: bár a bankszektor szereplői továbbra is nyitottnak tekintették magukat a cégek finanszírozására, a vállalati hitelportfóliók nagyságának idei alakulásával kapcsolatban a várakozások negatívak voltak.

Nem hozott változást az esztendő első negyede sem: az MNB ebben az időszakban végzett felmérése szerint tovább szigorodtak a vállalati hitelezés feltételei, bár erre a vártnál szűkebb körben került sor. A helyzet jövőbeni enyhülésére a bankok többsége ekkor sem számított, s a jegybank rendszeres elemzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy a drasztikus hitelszűke kockázata fennmaradt.

Nehéz helyzetben a kisvállalatok

A kialakult helyzet a mikro- és kisvállalatokat különösen érzékenyen érinti. A jegybank a 2012 első negyedévi felmérésben külön kérdőívvel fordult a bankokhoz e gazdálkodói kör finanszírozásával kapcsolatosan, amely eredményei egyértelműen rámutattak, hogy az e szegmenshez tartozó cégek jelentős felárral juthatnak csak hitelhez.


Forrás: MNB

Nem kell a hitel a cégeknek?

Az adott feltételek között persze a vállalkozások is mérséklődő érdeklődést mutatnak: a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérésének tanúsága szerint, bár a cégek finanszírozásában továbbra is előkelő helyet foglal el a bankhitel, ám a gazdasági válság kitörése óta eltelt három év során jelentősen zsugorodott azon társaságok köre, melyek e finanszírozási formát terveznék igénybe venni. A banki és pályázati finanszírozással szemben a tulajdonosi kölcsön és tőkeemelés szerepe ugyanakkor erősödött.

Kitörni az ördögi körből
Nehezen és drágán finanszíroznak ma a bankok, de a vállalkozások sem szívesen adósodnak el tíz-tizenöt évre több mint tízszázalékos kamatteher mellett. Mivel a talpon lévők többsége már minden tartalékát felélte, nincs miből beruházzon. Az ördögi kör ott zárul, amikor bár ötlete lenne, a forráshiány miatt a vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrásokkal sem tud élni. Az államilag támogatott kedvezményes hitelek még megoldást jelenthetnek a finanszírozható cégeknek. A Piac&Profit innen elérhető korábbi összeállítása a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ezen hiteleiről nyújt áttekintést.

A vizsgálat a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit vizsgálva azt állapította meg a GFK összefoglalója, hogy míg 2007 utolsó negyedévében 7,5 százalékot tett ki azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélték, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálat során, hányaduk 2010-ben 17,1 százalékra, 2012-ben pedig 19 százalékra emelkedett.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo