Csökkennek a betéti kamatok

Három hónap alatt harmadszorra is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot, a múlt héten bejelentett kamatvágást azonban már „beárazta” a lekötési ajánlataiba a bankok többsége – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Nemzetközi összehasonlításban még így is magasnak számít a magyar kamatszin.

Folyamatos nyomás alatt tartja a jegybank a hazai bankok lekötési ajánlatait: jelentős csökkentési hullámot indított el a bankbetétek kamatainál az, hogy három hónap alatt harmadszorra is a kamatvágás mellett döntött az Magyar Nemzeti Bank. Az MNB a múlt keddi, október 30-i ülésén folytatta a jegybanki alapkamat csökkentését 0,25 százalékpontos vágással, amivel az alapkamat 6,25 százalékra süllyedt, újra elérve a 2009. december végi értékét.

Beárazták a bankok a vágást

„A bankok által kínált betéti kamatokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a bankok előre „beárazták” az MNB kamatvágását, ugyanis több pénzintézet már a hónap közepén jelentősen csökkentette a kínált betéti kamatait. Míg szeptemberben az egyéves lekötéseket vizsgálva hat bank 13 betéti ajánlata érte el, vagy haladta meg a 7,5 százalékos szintet, addig október végére már csak öt bank hat betéte kínált legalább ilyen magas kamatot” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

A forintos betétek kamatának nagymértékű csökkentése mögött a 12 hónapos magyar államkötvények kamatainak változása állhat. A kötvénykamatok ugyanis az október elsejei 6,5 százalékról november elejére 6,01 százalékra estek az Állami Adósságkezelő Központ adatai alapján, ami nem hagyta érintetlenül a bankok finanszírozását és így a betétkamatokat sem.

A legmagasabb ajánlatok nem változtak

Az aktuális betéti ajánlatokat vizsgálva azonban megállapítható, hogy a nagyarányú kamatcsökkentés ellenére a legmagasabb ajánlatok számottevően nem változtak. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is az Erste Bank betéti ajánlatai a legmagasabbak az egyéves időtávban, évi 8,62 százalékkal, akár új forrással rendelkezünk, akár banki aktivitást vállalunk a magasabb kamatért cserébe.

Az Axa Bank szintén új forrás mellett kínált ajánlata továbbra is a legjobbak között van, 8 százalékos éves kamattal. A Raiffeisen Bank a kamatcsökkentést meghaladóan csökkentette a betéti kamatait, így november elejére a több feltételhez kötött Aktivitás betétje már csak az ötödik legjobb ajánlat lett, 7,5 százalékos éves kamat mellett. A múlt hónap kamatversenyében győztes MKB Bank az akkori 8,8 százalékos ajánlatát visszavonta, jelenlegi legjobb ajánlata 7,5 százalék. A legjobb feltétel nélküli kamatajánlat a CIB Bank elektronikus betétje, ez 7,25 százalékot kínál a megtakarítani vágyóknak. Ebben az esetben „bejött a papírforma”, hiszen a múlt hónapban a legjobb feltétel nélküli ajánlat 7,5 százalék volt, ez a jegybanki alapkamat csökkenésével megegyező mértékben lett kevesebb.

Mi várható?

„A lekötött forintbetétek kamatának jövőbeli alakulására vonatkozóan iránymutató lehet a Monetáris Tanács külső tagjainak a nyilatkozata, miszerint a jegybanki alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5 százalék között van, ami 1,25-1,75 százalékpontos további MNB-kamatcsökkentést vetíthet előre” – véli Bonda Balázs. Véleménye szerint ezért - tekintettel a külső tagok elmúlt hónapokban mutatott szavazati magatartására -, a jelenleg szabad pénzeszközzel rendelkezőknek érdemes a mielőbbi betétlekötést megfontolniuk.

Külön érdekes megfigyelni az eurós betétek ajánlatait, itt is komoly kamatcsökkenést figyelhetünk meg, az első tíz legjobb ajánlat átlaga 3,71 százalék volt október elején, ez november elejére 3,35 százalékra esett, miközben az európai alapkamat nem változott. Ennek hátterében az európai monetáris lazítás miatti likviditásbőség állhat, valamint a magyar kockázati szint csökkenése, így a magyar bankok, vagy azok anyabankjai alacsonyabb kamatok mellett is elegendő forráshoz juthatnak.

„Az eurós betéteknél is megfigyelhető, ami a forintos betéteknél jellemző, hogy miközben az általános betéti kamatszint nagymértékben esett, a kiemelkedő betétek mértéke nem csökkent” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. Hozzáteszi: ugyanazok a bankok kínálnak magas kamatot az eurós megtakarításokra, mint a forintos betétek esetében. Az Erste Banké a jelenlegi legjobb ajánlat, évi 4,31 százalékos EBKM mellett fogadja be az éves lekötéseket új forrás esetén. A legjobb feltétel nélküli ajánlat a Sopron Banké, itt 3,84 százalék a kínált kamat.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo