Itt a lista! Hol fial a legjobban a pénz?

A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között - derül ki a Bankmonitor.hu aktuális, a 13 országos lefedettséggel rendelkező bankra kiterjedő betéti körképéből.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar kamatkörnyezet a forint erősödése ellenére is tartja magát, továbbra is kiemelkedően magasak a kamatok országunkban. Míg nyugat-európában a nominális bankbetéti kamatok alig érik el a 2 százalékot addig nálunk ezek az értékek egész 9 százalék fölé is emelkedtek az elmúlt időszakban. Hasonlóan magas a reálkamat környezet is, ami köszönhető a kiemelkedő nominális kamatok mellett az inflációs prognózis viszonylag alacsony értékeinek. (A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben közzéteszi inflációs előrejelzését, mely alapján megbecsülhető a lekötési lehetőségek reálhozama.) Összességében a forintbetétekre kapható reálkamatok meghaladják az 5,5 százalékot, míg euróban ugyanez az érték 3 százalék felett van, szemben a nyugat-európai negatív reálhozamokkal.


Forrás:Bankmonitor

Az egy éves forint lekötések közt az Erste Bank Kamat Biztos és Forint Aktív betétje vezeti a listát egyaránt 9,13 százalékos kamattal, a két betét közti különbséget az elvárt feltételek adják mindössze. A forintbetétek közt a legmagasabb, mindenki számára feltétel nélkül elérhető betét az FHB Bank TBSZ Adóelőny betétje, ez 8 százalékot ígér az egy éves lekötésre. (A CIB Bank 8,25%-al kínál ugyan betét, melyhez nem szükséges extra feltételek teljesítése, de ezt a betétet kizárólag nyugdíjasok vehetik igénybe.) Az előbbi feltételes betétekre így a reálkamat az MNB inflációs becslése alapján 5,64 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétre 4,55 százalék.


Forrás:Bankmonitor

Az euróban denominált bankbetéti lehetőségek listáját a Sopron Bank Flexi Plusz Euró betétje vezeti, mely lekötéshez feltételek teljesítése sem szükséges. A betét 5,07 százalékos kamatot kínál azok számára, akik euróban szeretnék kamatoztatni pénzüket, mely így 3,21 százalékos reálhozamot ígér. (Az euróban denominált bankbetéti reálhozamok számításához az Európai Központi Bank euróra vonatkozó inflációs előrejelzése ad lehetőséget.) Az ezt követő második legjobb ajánlat is kiemelkedően magasnak számít; az MKB Bank Trezor napi bankkapcsolat betétje 4,5 százalékot fizet az egy éves euró alapú lekötésekre, ezzel 2,65 százalékos reálnövekedést ígérve a befektetett pénzre.

Összességében a magyar kamatkörnyezet kiemelkedő lehetőségeket biztosít a biztos bankbetéti kamatok terén. Mind a forint, mind pedig az euró alapú lekötési lehetőségek meghaladják a nyugat- és közép-kelet-európai kamatszinteket. Különösen fontos, hogy a kamatok reálértéke is szignifikánsan nagyobb, mint a környező országokban elérhető szintek. Nem ritka, hogy nyugat-európában a reálkamat 0 százalék alá süllyed, ezzel szemben hazánkban akár a 3 százalékot is meghaladja az euróban mérhető reálkamat.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo