Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte!

A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét?

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Fotolia

Az idő nem múlik nyomtalanul, előbb-utóbb be kell látnunk, hogy már nem megy a régi tempó. Sőt, egyszer csak az is megfordul a fejünkben, hogy netán valamikor mi is nyugdíjba mehetnénk. A kérdés már csak az, hogy megtehetjük-e? Ki tudunk-e szállni a napi verkliből?

A kényszervállalkozói létforma igen elterjedt Magyarországon. A KSH adatai alapján jelenleg közel 400 ezer egyéni vállalkozó van hazánkban, a nem hivatalos becslések szerint ez a szám akár a duplája is lehet. Köztudott, hogy eltérő okokból ugyan, de a vállalkozók egy része minimálbérre van bejelentve. Érdemes tehát felkészülniük arra, hogy rendszeres és megfelelő mértékű megtakarítás hiányában nagyon alacsony nyugdíjjal kell majd számolniuk.

Minél előbb, annál több

Érdemes ezen idejében elgondolkodni, lehetőleg nem 50 felett. Aztán jól tesszük, ha megvitatjuk a lehetőségeinket a könyvelőnkkel, illetve a pénzügyi vagy adótanácsadónkkal. Egy vállalkozónak ugyanis megvan az az előnye, hogy nemcsak az adózott pénzéből gondoskodhat időskoráról, hanem a vállalkozásban lévő pénzeszközökkel is gazdálkodhat attól függően, hogy milyen vállalkozási formában – egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságban – folytatja a tevékenységét. Ha társaságban, a másik fontos tényező, hogy milyen jogviszonyban ténykedik a vállalkozásában. Munkaviszonyban, személyesen közreműködő tagként, tisztségviselőként, vagy csak azért, mert tulajdonos.

Egyéni vállalkozóként, sajnos, nincs érdemi lehetőségünk arra, hogy a vállalkozásból önmagunkról gondoskodjunk, vagy egyéb juttatásokhoz jussunk, a magánszemélyi megoldásokra kell koncentrálni. Társas vállalkozóként viszont két eszközünk van arra, hogy nyugdíjcélra a vállalkozásból építsünk fel megtakarítást. Az önkéntes nyugdíjpénztár és az életbiztosítás hosszabb távú tervezést igényel, és a megtakarítás mindkét esetben kikerül a vállalkozásból, tehát a végeredmény a magánszemélynél landol, vagy szerencsétlen esetben öröklődik.

Az önkéntes nyugdíjpénztárban különösen érdemes mielőbb tagságot létesíteni, mivel van egy törvényben előírt kötelező várakozási idő, ami 10 év. Ez azt jelenti, hogy a tagság létesítésétől 10 évnek el kell telnie ahhoz, hogy a pénztár bármilyen kifizetést teljesítsen, még akkor is, ha időközben az illető betöltötte a nyugdíjkorhatárt. (Ez alól kivétel, aki 2013. január 1. előtt lépett be a pénztárba, annak csak 3 évet kell teljesítenie, ha elérte a korhatárt.) A várakozási idő viszont nem egy pénztárhoz kötődik, ha valaki időközben átlép egy másik pénztárba, nem veszít évet.

Idei újdonság: adókedvezmény nyugdíjbiztosításra
A befizetett összeg 20 százaléka jár szja-kedvezményként (legfeljebb évi 130 ezer forint) a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra. Korábban nem is igen létezett a termék a hazai piacon, ám a törvény hatására a nagyobb biztosítók szinte kivétel nélkül bővítették portfóliójukat. Az adókedvezmény azokra a konstrukciókra jár, amelyek esetében a biztosító csak a társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultság megszerzésekor, a biztosított egészségi állapotának legalább 40 százalékos mértékű károsodásakor vagy a szerződés kötésekor érvényes törvényes nyugdíjkorhatár elérésekor, illetve halál esetén szolgáltat.

Önkéntes nyugdíjpénztár: munkaviszony sem szükséges

A vállalkozó a saját cégétől akkor kaphat önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulást, ha munkaviszonyos. Ebben az esetben havonta akár a minimálbér 50 százalékáig, azaz 2014-ben legfeljebb 50 750 forintig kedvező adózású (35,7 százalék) tagdíjat fizethet. Apró szépséghiba, hogy az 500 ezer forint feletti összeg után már magasabb, 51,17 százalék adót kell fizetni, tehát nem érdemes teljesen kihasználni ezt a lehetőséget. Sőt, ha egyéb béren kívüli juttatást is kap a cégtől, azt is figyelembe kell venni a plafonösszeg számításakor.

Van egy másik lehetőség is a nyugdíjpénztári gyűjtögetésre, ami adózás szempontjából még kedvezőbb, és nem feltétele a munkaviszony sem, ez pedig a támogatói adomány. Ekkor a vállalkozás adományt nyújt a pénztárnak, és rendelkezik arról, hogy a pénztártagok mely körének kívánja adni a támogatást. Ez a vállalkozásnál a megfelelő igazolás mellett elismert költség, adója nincs, a magánszemélynél viszont adóköteles jövedelem, aminek 78 százaléka után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehó-t kell fizetni. Ez összesen 33,54 százalék, de ebből 20 százalék, maximum 150 ezer forint visszakérhető a pénztári számlára.

Életbiztosítás: csak személyesen közreműködőknek

A másik lehetőség, hogy vállalkozóként nyugdíjalapot képezzünk, az életbiztosítás. Ahhoz, hogy a cégből elszámolható költség legyen a biztosítási díj, munkaviszonyos, személyesen közreműködő tag vagy vezető tisztségviselői minőség szükséges.

Olyan biztosítási terméket érdemes keresni, amire nincs adókötelezettség a díj fizetésekor. Ez jellemzően a teljes életre szóló (haláleseti) életbiztosítás, amiben az a lehetőség is megvan, hogy egy idő után a cégből fizetett szerződést a vállalkozó átveszi magánszemélyként, és visszavásárlást kér. Ennek a kifizetésnek a jelenlegi szabályok szerinti adókötelezettsége 16 százalék szja és 27 vagy 14 százalék eho (utóbbi a 2013. január 1. után kötött és legalább 10 évet megélt szerződésekre igaz).

A biztosítási megoldás előnye az adómentesség mellett, hogy az 500 ezres korlát sem sújtja.

Egészségügyi célra szintén lehet alkalmazni akár egészségpénztári befizetést, akár biztosítást. A szabályok hasonlóak, mint a nyugdíjnál: a pénztári tagdíj-hozzájáruláshoz munkaviszony kell, pénztári adományhoz, biztosításhoz elegendő a személyes közreműködés. A cégtulajdonosoknak azonban a többi adómentes vagy kedvező adózású juttatásról sem kell lemondaniuk, hisz a legtöbb esetében nem feltétel a munkaviszony, elegendő a személyes közreműködés.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.
A legkedveltebb juttatások a vállalkozó jogviszonya szempontjából

(Pirossal jelölve, amit csak a munkaviszonyban álló tulajdonos kaphat, a többihez elegendő a személyes közreműködés.)

Adómentes juttatások:                                                                                      Értékhatár

Sportrendezvényre szóló belépő                                                                      nincs korlát

Kulturális szolgáltatás                                                                                     50 000 Ft/év

Kockázati biztosítások (élet- és egészségbiztosítás)                                       30 450 Ft/hó

Teljes életre szóló életbiztosítás (visszavásárlási értékkel)                               nincs korlát

Bölcsődei szolgáltatás                                                                                     számlaérték

Otthoni számítógép-használat

Lakáscélú támogatás (hiteltörlesztésre is)                                                   5 000 000 Ft/5 év

Béren kívüli juttatások összesen legfeljebb 500 ezer forintig, 35,7% közteherrel:

Étkezési Erzsébet-utalvány                                                                              8 000 Ft/hó

Széchenyi Pihenő Kártya                                                                               450 000 Ft/év

(szálláshely 225 000 Ft + vendéglátás 150 000 Ft + szabadidő 75 000 Ft)

Iskolakezdési támogatás                                                                           30 450 Ft/év/gyerek

Helyi bérlet                                                                                                    a bérlet értéke

Iskolarendszerű képzés                                                                                  253 750 Ft/év

Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj hozzájárulás                                                50 750 Ft/hó

Egészség- és/vagy önsegélyező-pénztári tagdíj hozzájárulás                          30 450 Ft/hó

A magánszemélynél adóköteles juttatás adókedvezménnyel:

Önkéntes pénztári adomány                                                                            nincs korlát

(kedvezmény legfeljebb 150 000 Ft/év)

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo