Cafeteria 2014 cikkek


Május végéig el kéne vernünk hárommilliárdot

Május végéig el kéne vernünk hárommilliárdot 

Mintegy 2,7 milliárd forint van még a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) a 2014-es befizetésekből, amelyek felhasználási határideje május 31-én jár le - derült ki a kártyakibocsátók tájékoztatásából.
Rezsicsökkentésre megy a cafeteria

Rezsicsökkentésre megy a cafeteria 

Lassan a kisebb cégek sem engedhetik meg maguknak, hogy mereven elzárkózzanak a juttatások elől, amennyiben szeretnék minőségi, esetleg multinacionális nagyvállalatnál tapasztalatot szerzett tagokkal bővíteni a csapatukat. A dolgozók vándorlásával egyre több álláskeresési interjún merül fel a kérdés, hogy adott cégnél van-e cafeteria, és ha igen, milyen juttatások közül választhatnak a dolgozók.
Jövőre sokan kaphatnak lakáshitel támogatást

Jövőre sokan kaphatnak lakáshitel támogatást 

Egyre több munkáltató tervezi a lakáshitel támogatás biztosítását, de a legtöbben jövő évre időzítik ezt. A cégek harmada viszont már az idén biztosítja ezt a juttatást a dolgozóinak, igaz az adminisztrációt soknak találják.
5 fontos dolog a lakáshitel-támogatásról

5 fontos dolog a lakáshitel-támogatásról 

Adómentes munkáltatói támogatás április óta adható a már meglevő lakáshitelek visszafizetéséhez, törlesztéséhez , de csak a 2014 január 1-én vagy azután nyújtott támogatásokra vonatkozik a jogszabály. Négy dolog, amire figyelnünk kell, amikor adómentes támogatást adunk a dolgozónknak.
Egyelőre félnek a cégek a lakáshitel támogatástól

Egyelőre félnek a cégek a lakáshitel támogatástól 

Az adó- és járulékmentesen nyújtható lakáscélú támogatást a cégek egyelőre mérsékelten alkalmazzák, holott nagy az érdeklődés, és komoly megtakarításokat érhetünk el így a bérköltségeken.
Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele?

Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele? 

Sokan, sokfelől közelítenek a lakáshitel támogatás megvalósításához. Tanulmányozhatjuk a törvényeket, aztán kiderülhet, hogy problémánk lesz az átutalással. Bekérhetünk dokumentumokat a dolgozóktól, aztán lehet, hogy olyan munkatársainkra terheltünk plusz feladatot, akik nem is lesznek erre jogosultak. A hitelező vagy a juttatást indító pénzintézettel egyeztessünk először?
Nem érdemes az állami nyugdíjra várni

Nem érdemes az állami nyugdíjra várni 

Bár az adatok alapján nem sok állami nyugdíjra számíthat a mai munkavállalók többsége, mégis, ha lehetőségük van rá, inkább a napi költéseket támogató cafeteriaelemeket választják a dolgozók. Nem könnyű tehát a munkáltató helyzete.
Kevesebb munkáltató adna cafeteriát

Kevesebb munkáltató adna cafeteriát 

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ.
Iskolakezdési támogatás: mire ügyeljünk?

Iskolakezdési támogatás: mire ügyeljünk? 

Hamarosan itt az iskolakezdés és sok munkáltató szembesül az iskolakezdési támogatás buktatóival. Évről évre nagy kérdés ugyanis, hogy az iskolai tankönyveket hogyan is fizessük utalványokkal, főleg hogy a NAV az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a területet.
Bukják a cégek a SZÉP-kártyákon maradt pénz adóját

Bukják a cégek a SZÉP-kártyákon maradt pénz adóját 

Bukják az önellenőrzést és az adót is a cégek a SZÉP-kártyán fel nem használt összegek után. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal arra figyelmeztet, hogy nem lehet visszaigényelni a SZÉP-kártyákról a munkáltatóknak visszautalt összeg után a kifizető által megfizetett személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho)-t, és önellenőrzésre sincs lehetőség ebben az esetben.

Máris változott a lakáscélú támogatás szabályozása 

Három ponton is módosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény. Az egyéni vállalkozók is leírhatják költségként az így adott juttatást, valamint a pénzügyi vállalkozásoktól felvett hitelek támogatása is adómentes lesz.

Mit kell tudni az iskolakezdési támogatásról? 

Habár a szabályozás tavaly óta lényegében nem változott, már most, másfél hónappal a tanév kezdete előtt érdemes áttekinteni a támogatással kapcsolatos főbb tudnivalókat.

Mi lesz a SZÉP kártyáról visszaérkező pénzekkel? 

Június 30-ig minden szolgáltató visszautalta a munkáltatóknak azt a pénzt, amelyet még 2012-ben töltöttek fel a dolgozóik Széchenyi Pihenő Kártyájára, de a munkavállalók ezt 2014. május 31-ig nem használták fel. Vajon mit kezdenek a munkáltatók ezzel a pénzzel?

Kivárnak a cégek a lakáshitel-támogatással 

Már április elejétől adhatnák a munkáltatók, de a cégek többsége kivár a lakáscélú hiteltámogatás bevezetésével, mivel az adminisztrációval járó többletfeladatok elriasztják őket az új cafeteriaelemtől.

Könnyebben adható a lakáshitel támogatás 

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket is pontosítja a pénzügyi tárgyú törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés. A szabályokat 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen lehet alkalmazni, ha azok a magánszemélynek kedvezőbbek.

Kinek járhat lakáshitel-támogatás az új szabályok szerint? 

A pénzügyi lízingszerződés nem tekinthető hitelszerződésnek, így továbbra sem lesz lehetséges a törlesztéshez adómentes támogatást nyújtani. Még a jelenlegi törvénymódosító javaslat szerint sem.

A főnök és a dolgozó is szereti a SZÉP-kártyát 

Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenőkártya. A népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével közel 5000 munkáltató él, az eszköz elfogadóhelyeinek száma pedig az 16 200-at is meghaladja.

Van megoldás béremelés helyett 

A kisebb cégek jelentős részénél nem könnyű kigazdálkodni a béremelést, pedig a dolgozók szempontjából fontos lenne. Költségkímélő lehetőség a cafeteriakeret emelése. Egy jó konstrukció alkalmas a kulcsemberek megtartására és jutalmazásra is.

Módosítják a lakáshitel támogatás szabályait – de ennek most örülhetünk  

Módosítaná a kormány a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket. Már nem csak a banki hitelre lehetne adni adómentes támogatást és a vállalkozók költségként is elszámolhatják.

Nem tudtunk minden pénzt elkölteni, pedig próbáltuk 

Több mint 1 milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) a még 2012-ben feltöltött összegekből, amelyeket május 31-éig lehetett elkölteni. A fel nem használt összegeket visszautalják a munkáltatóknak.

Sok cég már nyáron utalja a lakáshitel támogatást 

2014. január 1-től a személyi jövedelemadó törvény szerint adómentesen támogathatja a munkáltató a munkavállalója lakáscélú hitelének törlesztését. Egy felmérés szerint sok cég már idén nyáron szolgál ezzel a juttatással.

Egy hét és elvesznek a SZÉP-Kártyás pénzek! 

Május 31-én éjfélig használhatják fel a kártyabirtokosok a Széchenyi Pihenőkártyájukra (SZÉP Kártyájukra) még 2012-ben feltöltött összegeket. Az el nem költött pénzek automatikusan jóváíródnak az azokat eredetileg befizető munkáltatók számláin.

Így működik a lakáshitel támogatás a gyakorlatban 

Április elején derült ki minden részlet az adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatásról. A kezdeti jogértelmezési fázison túljutva, már a gyakorlatban, az egyes konkrét esetekre, helyzetekre fordítjuk le a szabályokat. Ahogy az lenni szokott, az ördög a részletekben van. A Piac&Profit szakértője összegzi az eddigi tapasztalatokat.

Jobban járhatnak a munkavállalók 

A cafeteria-rendszer könnyen befogadhatná a lakáshitel támogatás juttatási formát is. Akár év közben is van lehetőség ilyen változtatásra, amivel a munkáltató többletterhe nélkül növelhető a munkavállalók nettó jövedelme.

Beindult a költekezés a SZÉP-kártyákról 

Több mint 560 millió forintnyi elektronikus utalványt használtak fel az OTP SZÉP kártya birtokosai húsvét három napja alatt. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem 50 százalékos emelkedést jelent.

SZÉP kártya, Erzsébet utalvány – ezt adják a cégek a cafeteriában 

A cégek több mint hatvan százaléka működtet cafeteriarendszert, a leggyakrabban a SZÉP-kártyát és az Erzsébet utalványt kínálják a dolgozóknak, de népszerű az egészségpénztári hozzájárulás is.

Minden, amit tudni kell a lakáshitelre adható támogatásról! 

Sok munkáltató és munkavállaló várta már, hogy megjelenjen az a miniszteri rendelet, melyre alapozva adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás. Az új cafeterialehetőség részleteit a Piac & Profit szakértői értelmezik!

Költeni kellene, vagy bukjuk a pénzt a SZÉP-kártyákon 

Még mindig csaknem 4 milliárd forint – vagyis nagyjából 200 ezer vendégéjszaka – van a SZÉP-kártyákon a 2012-ben elutalt összegekből, pedig az utalványok beváltási ideje hamarosan lejár.

Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte! 

A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét?

Előre is adhatja a munkáltató az Erzsébet utalványt 

Előre is kaphat a munkavállaló Erzsébet-utalványt, amely ilyenkor béren kívüli juttatásként adózik, feltéve, hogy a munkaviszony fennmarad. Az szja törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 8 ezer forintot meg nem haladó rész.

Cafeteria vállalkozóknak is! 

A legtöbb vállalkozó sokszor nem veszi igénybe a béren kívüli juttatásokat, pedig segítségükkel sok pénzt takaríthatna meg – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK által szervezett KKV - Akadémián.

Cafeteria: 32 ezerig a repülőjegy sem gond 

Habár évek óta nem különösebben változott a közigazgatási határon kívülről munkába érkezők költségeinek térítését szabályozó kormányrendelet, mégis évről évre kap egy kis kiigazítást. Fata László cafeteria-szakértő a legfrissebb módosításra hívja fel a figyelmet.

A bölcsőde is lehet adómentes juttatás 

A nem pénzben kapott juttatások közül továbbra is adómentes a munkavállalónak ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei szolgáltatás, illetve családi napközi – a munkáltató pedig a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként számolhatja el. Milyen életkorig, hol és milyen szolgáltatások tartoznak az adómentes juttatások körébe?

A szobaszám dönt a lakáshitel-törlesztési támogatásnál 

A munkáltató által kedvező feltételek mellett biztosítható lakáshitel-törlesztési támogatás kapcsán a most megjelent jogszabály világossá tette, milyen szempontokat kell figyelembe venni a juttatás eldöntésekor.

Már most módosulhat a lakáshitel-támogatás! 

A cégek fele gondolkodik a lakáshitel támogatás beemelésén a béren kívüli juttatásokba. Ugyanakkor a Parlament előtt van egy módosítás, ami sok részletet rendez, viszont a munkáltatók számára hátrányos lehet.

Amire senki sem számított: több lesz a cafeteria idén 

A 2014-es év közterhei megegyeznek az előző évben már megszokott számokkal, mivel csak alig módosult a szabályozás. A stabil környezet pozitívan hatott a juttatási kedvre, ugyanis évek óta először kismértékű növekedést mutat a kiadott juttatások nettó értéke 2013-ról 2014-re.

Így segíthet be a cég a hiteltörlesztésbe! 

Egyre több cég és munkavállaló fantáziáját mozgatja meg a lakáshitel törlesztés adómentes támogatásának lehetősége. A méltányolható lakásigényhez kapcsolódó lakáshitelek törlesztését a munkahely adómentesen segítheti, így mindenki jól járhat; a deviza és forinthitelesek egyaránt. Az alkalmazás módja még nem kiforrott, ezért érdemes alaposan körüljárni milyen módon élhetnek ezzel a lehetőséggel a cégek, elkerülendő a későbbi bírságokat.

Így válasszunk egészségbiztosítást 

Az egészségbiztosítás viszonylag új juttatási elem a cégvezetők számára, adómentessége miatt azonban rövid idő alatt fókuszba került. A kérdés egyre gyakrabban tehát nem az, hogy adja-e a vállalat, hanem hogy melyiket? A Piac & Profit szakértője segít!

Ebben a hónapban lehet dönteni a cafeteriáról 

A cafeteriarendszert működtető vállalatok többségénél januárban dönthetnek a munkavállalók arról, hogy milyen béren kívüli juttatásokat kívánnak igénybe venni. Egy felmérésből kiderül, hogy fontos a cégvezetők számára a gondoskodó munkáltatói kép kialakítása, és megéri a munkavállalókkal törődni.

Adómentes juttatás, amivel mindenki nyer 

Mivel az egészségbiztosítás 2012. január 1. óta adómentesen adható juttatási elem, sok cég szeretné valamilyen módon beilleszteni meglévő rendszerébe. De hogyan működik, és mire is jó ez tulajdonképpen? Szakértőnk segít!

Így kaphatunk hiteltörlesztési támogatást adómentesen 

2014-től a munkáltató adómentes támogatást nyújthat az alkalmazottjának lakáshitel törlesztésére. A hír belobbantotta sokak fantáziáját, de nem minden megoldás előnyös. A Bankmonitor utánajárt: mi az a forma, ami működőképes, és mi az, ami még ötletnek is rossz.

Cafeteria 2014: mennyi is az annyi? 

Habár lényeges módosítások nem léptek életbe január elsejével a béren kívüli juttatások szabályozásában, az egyes kisebb módosítások, valamint az új cafeteriaelemek mellett nem árt újra átszámolni, mennyi is adható kedvezményesen béren kívül.

Mennyit is fizetek? Így adózunk idén! 

Január 1-jétől több ponton változtak a személyi jövedelemadóra (szja) és a társadalombiztosítási járulékokra vonatkozó szabályok, kibővült az adómentes juttatások köre, már a lakáshitel is törleszthető cafeteriából.

Ajándékozzunk olcsón! 

Az év vége közeledtével gyakrabban ajándékozunk, és néha magunkat is jutalmazzuk. Sokszor felmerülő kérdés, milyen lehetőségeink vannak, ha ezt egy vállalkozásban szeretnénk tenni?

Magyarok nyomják le a Dropboxot? 

A most megjelent december – januári összevont Piac&Profitban debütál a startupok világát pásztázó Céggyorsító. Az innovatív, az új utakat kereső vállalkozók elengedhetetlen üzlettársa, a Piac&Profit ebben a hónapban is sok hasznos információval, sikertörténetekkel segít sikerre vinni vállalkozását.

Cafeteriából lakáshitelt törleszteni? Igen, szeretnénk! 

Magára vonhatja a munkáltatók figyelmét az a változás, mely szerint 2014-ben a lakáscélú hitelek visszafizetésére is adhat adómentes támogatást a munkáltató a munkavállalóinak.

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait 

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány - mondta Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.

Cafeteria 2014: minden, amit tudni érdemes! 

A 2014. évi cafeteria és az egyes meghatározott juttatások szabályai. Jövő évi cafeteriát érintő szabályok nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól, de azért vannak különbségek: például immár hiteltörlesztésre is adható lakáscélú támogatás.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo