hirdetés

Cafeteria 2014: mennyi is az annyi?

Habár lényeges módosítások nem léptek életbe január elsejével a béren kívüli juttatások szabályozásában, az egyes kisebb módosítások, valamint az új cafeteriaelemek mellett nem árt újra átszámolni, mennyi is adható kedvezményesen béren kívül.
hirdetés

Érdemes alaposan átszámolni – Kép: Pixabay

A 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott béren kívüli juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól. Érdemes azonban utánaszámolni, hogy milyen keretek között adhatóak kedvezményesen az egyes cafeteriaelemek. Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág-vezetője ezt mutatja be legfrissebb blogbejegyzésében.

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó idei szabályokról részletesebben itt olvashat!

Az egyetlen fontos változás az utalvány fogalmát érinti. A jogalkotó ugyanis egyértelműsíti, hogy az utalvány formájában nyújtott juttatás, ha az visszaváltható vagy készpénzre váltható, nem minősül utalványnak. Fontos azonban, hogy a visszaváltás lehetősége megmarad azokban az esetekben, amikor a munkáltató az általa bármely okból fel nem használt (a munkavállaló részére ki nem osztott) utalványokat kívánja visszaváltani. (Az utalványoknak azonban más buktatói is vannak!)

Új cafeteriaelemként jelenik meg, hogy a lakáscélú juttatások esetén a jövőben nemcsak közvetlenül a lakás vásárlásához, hanem a már fennálló hitel törlesztéséhez nyújtott támogatás is adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásnak minősülhet meghatározott feltételek teljesülése mellett.

 A legkedveltebb cafeteriaelemek

A jövő évi minimálbér összege 101 500 forint lesz, ami alapján a maximálisan adható cafeteriaösszegek az alábbiak szerint alakulnak 2014-ben.

 

A fenti keretösszeg feletti részek egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, így a túllépett összeget már az erre vonatkozó szabályoknak megfelelően kell a munkáltatónak leadóznia.

 

Az egyes juttatási formák adóterhei 2014-ben

Azt, hogy a béren kívüli juttatások, illetve az egyes meghatározott juttatások adó- és járulékterhelése miként alakul abban az esetben, ha a munkáltató nettó 100 egységet szeretne a munkavállalónak juttatni, az alábbi táblázat mutatja be:

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo