hirdetés

Cafeteria 2014: mennyi is az annyi?

Habár lényeges módosítások nem léptek életbe január elsejével a béren kívüli juttatások szabályozásában, az egyes kisebb módosítások, valamint az új cafeteriaelemek mellett nem árt újra átszámolni, mennyi is adható kedvezményesen béren kívül.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Érdemes alaposan átszámolni – Kép: Pixabay

A 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott béren kívüli juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól. Érdemes azonban utánaszámolni, hogy milyen keretek között adhatóak kedvezményesen az egyes cafeteriaelemek. Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág-vezetője ezt mutatja be legfrissebb blogbejegyzésében.

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó idei szabályokról részletesebben itt olvashat!

Az egyetlen fontos változás az utalvány fogalmát érinti. A jogalkotó ugyanis egyértelműsíti, hogy az utalvány formájában nyújtott juttatás, ha az visszaváltható vagy készpénzre váltható, nem minősül utalványnak. Fontos azonban, hogy a visszaváltás lehetősége megmarad azokban az esetekben, amikor a munkáltató az általa bármely okból fel nem használt (a munkavállaló részére ki nem osztott) utalványokat kívánja visszaváltani. (Az utalványoknak azonban más buktatói is vannak!)

Új cafeteriaelemként jelenik meg, hogy a lakáscélú juttatások esetén a jövőben nemcsak közvetlenül a lakás vásárlásához, hanem a már fennálló hitel törlesztéséhez nyújtott támogatás is adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásnak minősülhet meghatározott feltételek teljesülése mellett.

 A legkedveltebb cafeteriaelemek

A jövő évi minimálbér összege 101 500 forint lesz, ami alapján a maximálisan adható cafeteriaösszegek az alábbiak szerint alakulnak 2014-ben.

 

A fenti keretösszeg feletti részek egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, így a túllépett összeget már az erre vonatkozó szabályoknak megfelelően kell a munkáltatónak leadóznia.

 

Az egyes juttatási formák adóterhei 2014-ben

Azt, hogy a béren kívüli juttatások, illetve az egyes meghatározott juttatások adó- és járulékterhelése miként alakul abban az esetben, ha a munkáltató nettó 100 egységet szeretne a munkavállalónak juttatni, az alábbi táblázat mutatja be:

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo