Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele?

Sokan, sokfelől közelítenek a lakáshitel támogatás megvalósításához. Tanulmányozhatjuk a törvényeket, aztán kiderülhet, hogy problémánk lesz az átutalással. Bekérhetünk dokumentumokat a dolgozóktól, aztán lehet, hogy olyan munkatársainkra terheltünk plusz feladatot, akik nem is lesznek erre jogosultak. A hitelező vagy a juttatást indító pénzintézettel egyeztessünk először?

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Természetesen első lépésként elengedhetetlen a jogi környezet megismerése, hiszen az adómentesség feltételeit csak így tudjuk betartani. Viszont aki túl van már ezen, azt tapasztalja, hogy a személyi jövedelemadó törvény és a lakáscélú támogatásokhoz kapcsolódó NGM rendelet elég tág teret enged a megvalósításhoz, miközben szigorúan megadja az adómentességhez szükséges feltételeket és ezek dokumentációs igényét.

Itt megtalálja a lakáshitel támogatással kapcsolatos jogszabályokat és szankciókat!)

Utalhatunk többféle célszámlára, figyelembe vehetünk korábbi okiratokat, melyeket széles időszakon belül kell összegyűjtenünk, de ha időre nem állnak ezek rendelkezésre, akkor bizony az adómentesség helyett a juttatás értékének 120 százaléka adózik majd jövedelemként – figyelmeztetett Fata László cafeteriaszakértő együttműködő partnerünk, az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében. (Nincs könnyű helyzetben a munkáltató a cafeteriaelemek kiválasztásánál: érdemes hosszú távra felbecsülni a munkavállalók érdekeit.)

Ha van forrásunk a juttatás megvalósítására, akkor a törvényi környezet tanulmányozása után következő lépésként érdemes egy olyan hitelintézetet, bankot keresni, akin keresztül a munkáltató bonyolítja ezt a támogatást. Ez lehet a munkáltató bankja, de kereshetünk egészen más szolgáltatót is a feladathoz. Alapesetben ez a partner megkapja az utaláshoz az adatokat, majd a támogatásról igazolást ad a munkáltató felé és adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

Emellett azonban több feladatot is vállalhat. A lakáscélú támogatásról szóló NGM rendelet szerint például az adómentesség feltételeit (hitelszerződés, megvalósítás, méltányolhatóság stb.) is részben vagy egészben ellenőrizheti a munkáltató helyett egy szerződéses kapcsolatban álló hitelintézet, megkönnyítve ezzel a munkáltató helyzettét.

KÖNNYEBBEN ADHATÓ A LAKÁSHITEL TÁMOGATÁS
A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket is pontosítja a pénzügyi tárgyú törvények módosítása. A szabályokat 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen lehet alkalmazni, ha azok a magánszemélynek kedvezőbbek. Lehetőség van a törlesztés támogatására akkor is, ha a hitellel érintett lakás már nincs a törlesztő tulajdonában (haszonélvezetében), de a hitel még mindig él.
Belső szabályzat kell

Ha már a juttatást indító bankkal vagy a kincstárral való együttműködés részleteit pontosan megismertük, akkor munkáltatói oldalról saját magunknak tervezzük meg, hogy kiknek, milyen feltételekkel, milyen gyakorisággal adjuk ezt a juttatást. Egészen más volumenű feladat egy korszerűsítési hitelt folyószámlára utalással támogatni, mint egy vásárolt lakás hitelének hitelszámlájára utalni.

A korszerűsítési cél megítélése, a dolgozó saját a hitelező pénzintézetnél vezetett folyószámlára érkezett pénz célszerinti felhasználásának ellenőrzése jelentős plusz feladatokat okozhat a munkáltató számára. Azt is érdemes jó előre eldönteni, hogy kizárólag hitelt támogat a munkáltató, vagy közvetlenül a vásárláshoz, építéshez is ad pénzt. Ha egy juttató nem kíván a teljes feladatkörrel foglalkozni, akkor nyugodtan válassza az egyszerűbb részeket a támogatás bevezetéskor.

A megszületett döntések alapján a munkáltató saját hatáskörében a saját juttatásaira készíthet egy saját belső szabályzatot, melyben pontosan meghatározhatja a juttatásban részesített munkatársak körét, leírhatja a juttatást, ennek igénybevételéhez szükséges feltételeket.

A cikk folytatása itt olvasható!

HOGY MŰKÖDIK A LAKÁSHITEL TÁMOGATÁS A GYAKORLATBAN?
Április elején derült ki minden részlet az adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatásról. A kezdeti jogértelmezési fázison túljutva, már a gyakorlatban, az egyes konkrét esetekre, helyzetekre fordítjuk le a szabályokat. Ahogy az lenni szokott, az ördög a részletekben van. A Piac&Profit szakértője összegzi az eddigi tapasztalatokat.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo