hirdetés

Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele?

Sokan, sokfelől közelítenek a lakáshitel támogatás megvalósításához. Tanulmányozhatjuk a törvényeket, aztán kiderülhet, hogy problémánk lesz az átutalással. Bekérhetünk dokumentumokat a dolgozóktól, aztán lehet, hogy olyan munkatársainkra terheltünk plusz feladatot, akik nem is lesznek erre jogosultak. A hitelező vagy a juttatást indító pénzintézettel egyeztessünk először?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Természetesen első lépésként elengedhetetlen a jogi környezet megismerése, hiszen az adómentesség feltételeit csak így tudjuk betartani. Viszont aki túl van már ezen, azt tapasztalja, hogy a személyi jövedelemadó törvény és a lakáscélú támogatásokhoz kapcsolódó NGM rendelet elég tág teret enged a megvalósításhoz, miközben szigorúan megadja az adómentességhez szükséges feltételeket és ezek dokumentációs igényét.

Itt megtalálja a lakáshitel támogatással kapcsolatos jogszabályokat és szankciókat!)

Utalhatunk többféle célszámlára, figyelembe vehetünk korábbi okiratokat, melyeket széles időszakon belül kell összegyűjtenünk, de ha időre nem állnak ezek rendelkezésre, akkor bizony az adómentesség helyett a juttatás értékének 120 százaléka adózik majd jövedelemként – figyelmeztetett Fata László cafeteriaszakértő együttműködő partnerünk, az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében. (Nincs könnyű helyzetben a munkáltató a cafeteriaelemek kiválasztásánál: érdemes hosszú távra felbecsülni a munkavállalók érdekeit.)

Ha van forrásunk a juttatás megvalósítására, akkor a törvényi környezet tanulmányozása után következő lépésként érdemes egy olyan hitelintézetet, bankot keresni, akin keresztül a munkáltató bonyolítja ezt a támogatást. Ez lehet a munkáltató bankja, de kereshetünk egészen más szolgáltatót is a feladathoz. Alapesetben ez a partner megkapja az utaláshoz az adatokat, majd a támogatásról igazolást ad a munkáltató felé és adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

Emellett azonban több feladatot is vállalhat. A lakáscélú támogatásról szóló NGM rendelet szerint például az adómentesség feltételeit (hitelszerződés, megvalósítás, méltányolhatóság stb.) is részben vagy egészben ellenőrizheti a munkáltató helyett egy szerződéses kapcsolatban álló hitelintézet, megkönnyítve ezzel a munkáltató helyzettét.

KÖNNYEBBEN ADHATÓ A LAKÁSHITEL TÁMOGATÁS
A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket is pontosítja a pénzügyi tárgyú törvények módosítása. A szabályokat 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen lehet alkalmazni, ha azok a magánszemélynek kedvezőbbek. Lehetőség van a törlesztés támogatására akkor is, ha a hitellel érintett lakás már nincs a törlesztő tulajdonában (haszonélvezetében), de a hitel még mindig él.
Belső szabályzat kell

Ha már a juttatást indító bankkal vagy a kincstárral való együttműködés részleteit pontosan megismertük, akkor munkáltatói oldalról saját magunknak tervezzük meg, hogy kiknek, milyen feltételekkel, milyen gyakorisággal adjuk ezt a juttatást. Egészen más volumenű feladat egy korszerűsítési hitelt folyószámlára utalással támogatni, mint egy vásárolt lakás hitelének hitelszámlájára utalni.

A korszerűsítési cél megítélése, a dolgozó saját a hitelező pénzintézetnél vezetett folyószámlára érkezett pénz célszerinti felhasználásának ellenőrzése jelentős plusz feladatokat okozhat a munkáltató számára. Azt is érdemes jó előre eldönteni, hogy kizárólag hitelt támogat a munkáltató, vagy közvetlenül a vásárláshoz, építéshez is ad pénzt. Ha egy juttató nem kíván a teljes feladatkörrel foglalkozni, akkor nyugodtan válassza az egyszerűbb részeket a támogatás bevezetéskor.

A megszületett döntések alapján a munkáltató saját hatáskörében a saját juttatásaira készíthet egy saját belső szabályzatot, melyben pontosan meghatározhatja a juttatásban részesített munkatársak körét, leírhatja a juttatást, ennek igénybevételéhez szükséges feltételeket.

A cikk folytatása itt olvasható!

HOGY MŰKÖDIK A LAKÁSHITEL TÁMOGATÁS A GYAKORLATBAN?
Április elején derült ki minden részlet az adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatásról. A kezdeti jogértelmezési fázison túljutva, már a gyakorlatban, az egyes konkrét esetekre, helyzetekre fordítjuk le a szabályokat. Ahogy az lenni szokott, az ördög a részletekben van. A Piac&Profit szakértője összegzi az eddigi tapasztalatokat.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo