Van megoldás béremelés helyett

A kisebb cégek jelentős részénél nem könnyű kigazdálkodni a béremelést, pedig a dolgozók szempontjából fontos lenne. Költségkímélő lehetőség a cafeteriakeret emelése. Egy jó konstrukció alkalmas a kulcsemberek megtartására és jutalmazásra is.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/pakorn

Az elmúlt időszakban felértékelődött a béren kívüli juttatások szerepe a munkáltatóknál, ebben főszerepet játszik, hogy a kérdéses juttatások kedvezményes adózás mellett adhatóak a munkavállalóknak. Lényegében a béremelésre vagy annak kiegészítésére is remekül alkalmasak – hívja fel a figyelmet Biczi Orsolya, a Budapest Prime ügyvezető igazgatója.

Bár a munkavállalók alapvetően abban érdekeltek, hogy a bért bérben kapják meg, de abban is érdekeltek, hogy ezen felül legyen cafeteria. A gyakorlatban azonban időnként (részben) béremelés helyett kapnak cafeteriát, amivel persze jól járhatnak (attól függően eltérő mértékben, hogy a cafeteria terheit teljes egészében, részben vagy egyáltalán nem vállalja át a munkáltató), mert nettóban többet kaphatnak. Ez a pillanatnyi előny. Azonban mivel a cafeteria bármikor megszüntethető, és nem számít sem a szabadság vagy betegállomány számításakor, a munkavállaló nem jár jól, ha béremelés helyett és nem felett kap cafeteriát. A szakszervezetek is alapvetően azért lobbiznak, hogy a bért bérben kapják meg a dolgozók, de a béralkuk során nem ritka, hogy elfogadott a cafeteriában kapott emelés.

A béren kívüli juttatások népszerűsége a munkáltatók körében érthető, hiszen jelentős kedvezményt biztosítanak: adóelőnyük a bérhez képest – a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi tájékoztatása szerint  – több mint 100 milliárd forintos nagyságrendű, és a munkáltatók közel 300 milliárd forint értékben biztosították ezt a dolgozók számára. Évek óta először idén növekedésre lehet számítani a cafeteriajuttatások nettó mértékében. A béren kívüli juttatások javuló népszerűsége mögött leginkább az Erzsébet-utalványok alkalmazásának nagymértékű emelkedése áll.

A béren kívüli juttatásokat 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja), illetve egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli. Az utóbbi kötelezettség mértéke 2014-től maradt a 2013-ban bevezetett 14 százalék. Az egyes meghatározott juttatásokat is 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli. A kifizetőt terhelő adó alapja mindkét típusú juttatás esetén változatlanul a juttatás értékének 1,19-szerese.

A cafeteriaszabályokról itt olvashat részletesebben.

Az adómentes juttatások idei slágere a lakáshitelhez nyújtható munkáltatói támogatás (aminek szabályait itt találja részletesen), de akár a bölcsőde is lehet adómentes juttatás. A felmérések szerint az Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya a legnépszerűbb juttatás.

Adóköteles az ügyvezető felelősségbiztosítása
A vezető tisztségviselők növekvő felelősségi köre az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó változás az új Ptk.-ban. Ha azt a gyakorlat dönti is el, hogy mennyire kell félnie az ügyvezetőknek a perektől, úgy tűnik, az őket védő biztosítások általánossá válnak. A Piac & Profit szakértője segít átlátni a kapcsolódó adózási kérdéseket.
„A kedvező megoldások közé tartoznak a munkavállalókra a cég által köthető biztosítások. Az egész életre szóló, a szakmai berkekben whole life biztosításként ismert konstrukciók rendszeres díjfizetés esetén élveznek adómentességet, a kockázati életbiztosításoknál pedig a mindenkori minimálbér 30 százaléka a kedvezmény határa.  Ezekkel a konstrukciókkal tehát a cégek kedvező feltételekkel bővíthetik vagy módosíthatják a juttatási csomagokat" – mutat rá Biczi Orsolya. Hozzátette: a másik oldalról pedig nagyon lényeges tényező, hogy a biztosítással jelentősen növelhető az adott dolgozó elkötelezettsége a cég iránt.

Az életbiztosítások nem csak egy-egy dolgozó juttatási csomagjának bővítésére alkalmasak, hanem ezzel a cégvezetők is biztosíthatják a hozzátartozóik anyagi biztonságát, több cégtulajdonos esetén az egyikük tulajdonrészének kiváltására, megvásárlására is fedezetet nyújthat ez a konstrukció Így például a több tulajdonos kezében lévő kis- és középvállalkozás számára is vonzó lehet a megoldás. A konstrukciónak más oldalról is van hozadéka: számos nemzetközi kutatás igazolja, hogy az elégedett dolgozóknak köszönhetően az adott cég partnerei, ügyfelei is elégedettebbek lesznek, ami a cég fejlődése szempontjából kulcskérdés.

Cafeteria vállalkozóknak is!
A legtöbb vállalkozó sokszor nem veszi igénybe a béren kívüli juttatásokat, pedig segítségükkel sok pénzt takaríthatna meg – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK által szervezett KKV – Akadémián. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb juttatást a cégtulajdonos is igénybe veheti, akár munkaviszonyban áll a cégénél, akár írásban rögzítetten személyesen jár el a cég ügyeiben. Itt találja a részleteket!
A vállalati életbiztosítás egy középkorú munkavállaló esetében átlagosan havi 10 ezer forintból 20 milliós védelmet jelentő életbiztosítást lehet kötni, vagyis az illető esetleges halála esetén ez 20 millió forintos kifizetést jelent. A konstrukció főszerepet játszhat abban, hogy a kockázati életbiztosítások piaca felélénküljön. Magyarországon a cégvezetői biztosításokat is magukban foglaló kockázati életbiztosítások mindössze 5 százalékkal részesednek az életbiztosítási díjbevételből, míg a nyugat-európai országokban jóval elterjedtebb, népszerűbb megoldás.

Jelentős piacról beszélünk, ha csak a Magyarországon nyilvántartott társas vállalakozások közel 600 ezres számát nézzük. Biczi Orsolya szerint, ha az érintett cégeknek csupán az 5-10 százaléka él ezzel a megoldással a jövőben, akkor az egy, havi 10 ezer forintos befizetésnél is már éves szinten jelentős piaci bővülésnek van tere.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo