hirdetés

Cafeteriából lakáshitelt törleszteni? Igen, szeretnénk!

Magára vonhatja a munkáltatók figyelmét az a változás, mely szerint 2014-ben a lakáscélú hitelek visszafizetésére is adhat adómentes támogatást a munkáltató a munkavállalóinak.
hirdetés

Fotó: SXC

A Cafeteria Trend december elején végzett felmérése alapján a válaszadó 201 munkáltató 54 százaléka kívánja szerepeltetni a lakáscélú hitelek visszafizetésére szolgáló adómentes támogatást a juttatási rendszerében - ez a lehetőség 2014-től elérhető az adómentes juttatások között. Még jelentősebb ez az arány, ha a felmérésben érintett cégek munkavállalóival (156.448 fő) súlyozzuk az egyes cégek terveit. Így a foglalkoztatottak 56,5 százalékának munkáltatója tervezi a lakáscélú hitel törlesztésének támogatását.

Ahol bevezetésre kerülhet ez a juttatás, ott a válaszadók becslése szerint átlagosan a juttatási keret 26 százaléka (dolgozói létszámmal súlyozva 21,76%) fordítódhat erre a célra. - Fontos azonban arra is figyelni, hogy a lakáscélú támogatás adómentességéhez speciális feltételek, például méltányolható lakásigény szükséges – magyarázza Fata László cafeteria szakértő. Így a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kell a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

A feltételeknek való megfelelés esetén a juttatás értéke a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de a folyósítás évét megelőző négy évben erre a célra kapott összegekkel együtt maximum 5 millió forintig terjedhet. Így arra is figyelnie kell a támogatást nyújtó munkáltatónak, hogy az előző években más munkáltató adott-e már ilyen juttatást az érintett magánszemélynek.

Cafeteria 2014: minden, amit tudni érdemes!
A jövő évi cafeteriát érintő szabályok nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól, de azért vannak különbségek: például immár hiteltörlesztésre is adható lakáscélú támogatás.
Az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

A béren kívüli juttatások rendkívül elterjedtek a hazai vállalatok körében. A Cafeteria Trend tavaszi kutatásában részt vevő 419 cég 84.7%-a alkalmazta a béren kívüli juttatásokat javadalmazási politikájában 2013-ban, közülük csak 5% jelezte, hogy a juttatások bizonyos dolgozói csoportokra korlátozottak, 95% az összes dolgozó számára biztosít juttatást.

A kutatás alapján a leggyakrabban biztosított fix juttatás az Erzsébet-utalvány, a juttatásokat kínáló válaszadók 35%-ánál található meg. A tavalyi első helyről a másodikra szorult a mobiltelefon költségének térítése (27%). A cafeteria rendszerek kínálatában 2013-ban a SZÉP-kártya volt a leggyakrabban előkerülő szolgáltatás, a cégek több mint 60%-a kínálta dolgozóinak a három alszámla valamelyikét a cafeteria keretében. Gyakori elem volt még a

Lakás vagy sportesemény adómentesen

A béren kívüli juttatásokat 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja), illetve 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, a lakásvásárlás támogatására, illetve a már meglévő lakáshitel-törlesztésre használható juttattás adómentes lesz jövőre.

Ezen kívül még egy cafeteria elem lesz adómentes: a munkáltató korlátlanul és adómentesen adhat sportrendezvényekre belépőt a munkatársainak, amennyiben az a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre szól.

Hogy adjunk jól cafeteriát?
A munkáltatók egyre nagyobb összegeket fordítanak a szervezeti átalakításokra, teljesítménynövelésre, hatékonyság javításra. A cafeteria területét sem szabadna kihagyni a HR controllingból, ha azt akarjuk, hogy a juttatás a munkáltató részéről jól hasznosuló ráfordítás legyen, figyelmeztet a Piac&Profit szakértője, P. Király Ágnes okleveles adószakértő.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo