hirdetés

Ajándékozzunk olcsón!

Az év vége közeledtével gyakrabban ajándékozunk, és néha magunkat is jutalmazzuk. Sokszor felmerülő kérdés, milyen lehetőségeink vannak, ha ezt egy vállalkozásban szeretnénk tenni?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:sxc

Az első körülmény, amit ajándékozásnál tisztázni kell, hogy az a személy, akit megajándékoznánk, milyen kapcsolatban van a vállalkozással. Mást kaphat a munkavállaló, és mást a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosa.

Olcsó, még olcsóbb

Ha munkavállalóról van szó, elég széles a paletta. Több olyan kedvező adózású juttatás is van, amit év végén akár nagyobb összegben is adhatunk. Ilyen lehet például a SZÉP kártya, amit ha év közben nem használtunk ki, akár egyszerre is feltölthetünk év végén, kellemes időtöltésre, pihenésre buzdítva a dolgozóinkat. Ha a karácsonyi bevásárlást szeretnénk megtámogatni, jól jöhetnek az utalványok. Az étkezési Erzsébet-utalványt is kiadhatjuk év végén egyszerre, ha év közben nem tettük, vagy kevesebbet adtunk.

De kellemes és adózás szempontjából olcsó megoldás, ha színház- vagy koncertjeggyel, -bérlettel lepjük meg a munkavállalóinkat, vagy olyan utalvánnyal, ami erre váltható be. Ezt akár 50 ezer forintig tehetjük adómentesen.

Ezeket a juttatásokat egyébként a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosa is kaphatja ugyanolyan feltételekkel, mint a munkavállalók.

Kicsit drágább megoldás az ajándékutalvány, ami sokféle termékre, szolgáltatásra beváltható. Ennél viszont arra is figyelnünk kell, hogy egy-egy alkalommal egy személynek ne adjunk többet a minimálbér 10 százalékánál. Ha mégis előfordulna, akkor minden dolgozónk egyformán kapjon, vagy készítsünk hozzá szabályzatot, amiben definiáljuk, milyen csoportnak milyen értékben adunk.

Fontos, hogy bármelyik mellett döntünk év végi pluszjuttatásként, figyelembe kell vennünk, amit év közben már kiadtunk, máskülönben előfordulhat, hogy túllépjük az adómentes vagy kedvező adózású korlátokat.

Egy szó mint száz
Az szja-törvény 94 szóból álló mondatban fogalmazza meg a lakáscélra adható adómentes támogatás feltételét. Ez a korábbi szabályokhoz képest csak annyiban változott, hogy hiteltörlesztésre is fordítható: „A munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a kincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét, továbbá a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatást is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben, feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás).”

Biztosítási tudnivalók

A különböző élet- és egészségbiztosítások is előtérbe kerülnek ilyenkor. Ezekkel körültekintően kell eljárni, hogy valóban megfelelnek-e az adómentességi feltételnek. Nem árt tudnunk azt sem, hogy a befizetett díjat melyik időszakra tudjuk elszámolni.

A biztosításokkal kapcsolatban 2014-ben ismét változnak a szabályok. Szerencsére jellemzően értelmezést segítő pontosítások lesznek ezek, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Talán a legfontosabb – amit egyébként eddig is le lehetett vezetni a jogszabályokból –, hogy kifejezetten nevesíti az adótörvény, hogy azt a konstrukciót, amiben a biztosítónak nincs kockázata, tehát legfeljebb a befizetett díj hozammal növelt értékére vállal kötelezettséget, nem lehet kockázati biztosításnak tekinteni. A tisztán kockázati élet- és egészségbiztosítások egy hónapra jutó díja továbbra sem haladhatja meg a minimálbér 30 százalékát, ám nem feltétlenül havonta kell fizetni.

Újdonságok 2014-ben

A jövő évtől szigorodnak az utalványok szabályai. Nem lehet juttatásnak minősíteni az olyan utalványt, amit vissza lehet váltani (kivéve, ha a munkáltató még kiosztás előtt teszi).

Meggyepált nyugdíjkasszák
Az önkéntes nyugdíjpénztárak maradtak az egyik legfontosabb alappillérei az öngondoskodásnak, ám az MNB (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet) harmadik negyedéves adatai alapján is látszik, hogy az öngondoskodás gellert kapott. Három éve esik a nyugdíjpénztári tagok száma, amely a szeptember végi statisztikák szerint alig haladja meg az 1,2 millió főt: 2010 és 2013 között 100 ezerrel lett kevesebb a pénztártag. Jóllehet a tudatos maradók egyre többet spórolnak – a tagok által fizetett tagdíj a válság ellenére is nő, sőt az utóbbi két évben kifejezetten dinamikusan –, a munkáltatói hozzájárulás azonban radikálisan esik 2008 óta. Cafeteria-szakértők szerint ennek nem az az oka, hogy a munkáltatók nem ajánlanák fel a lehetőséget a cafeteriamenüben. Valószínűleg a dolgozók döntenek jobbára az „azonnal fogyasztható” juttatások mellett, ami többek között arra utal, hogy a cafeteria Magyarországon még mindig egyfajta olcsóbb bér szerepet tölt be. – A probléma az, hogy az önkéntes kasszák – nyugdíj-, egészség- és önsegélyező kasszák – fontosabb mutatóiban való csökkenés megelőzte a piac telítettségét, ami okozhatja azt, hogy a jövőben az önkéntes pénztárak egyre kisebb mértékben lesznek képesek a törvényben meghatározott TB-kiegészítő feladatok ellátására. A különadókkal terhelt önkéntes pénztári rendszer zsugorodása tovább gyengítheti a magyar állami nyugdíj. és egészségügyi rendszer fenntarthatóságát – mutat rá dr. Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense, aki változást sürget a pénztárakra vonatkozó adószabályokban. Az önkéntes pénztári szektorba dolgozónként jellemzően 3-4 ezer forintos munkáltatói tagdíjak érkeznek, amelyek után a kormány az elmúlt négy évben jelentős, 84 milliárd forintos adóbevételt realizált. Jó hír lehet, hogy az elmúlt évben lassult a munkáltatói befizetések csökkenésének üteme, és talán előbb-utóbb megfordul a trend. Összességében a kezelt vagyon a mögöttes befektetési teljesítmények és a befizetések hatására azért növekedni tudott a válság után is. Jelenleg a tagok számláján, piaci értéken közel 962,6 milliárd forintos vagyon parkolt a szeptember 30-ai statisztikák alapján.

Az önkéntes pénztárakkal kapcsolatos változás, hogy az egyéni tagdíjbefizetés után járó 20 százalékos szja-kedvezmény maximuma egységesen 150 ezer forint lesz, tehát kortól függetlenül, és akár egy pénztárba történő befizetés esetén is. Az önkéntes pénztári adomány összegének 78 százaléka után a magánszemélyt az ideivel megegyezően 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli. Mivel megmaradt az adomány összegének és a saját befizetésnek a 20 százalékos kedvezménye, a végleges közteher változatlanul 13,54 százalék.

A sokat szajkózott öngondoskodás térnyerését ösztönzi egy új kedvezmény. 2014-től a magánszemély szerződőként a nyugdíjbiztosításra befizetett összegének a 20 százalékát kedvezményként visszakérheti. Első látásra ismerősnek tűnik a biztosítási kedvezmény, azonban annyiban eltér a régitől, hogy ez a visszatérítés nem a saját bankszámlára, hanem a biztosítási számlára történik, azaz a megtakarítást növeli. Az adó-visszatérítést az önkéntes pénztárakhoz és a NYESZ számlához hasonlóan az adóbevallásban tett nyilatkozattal lehet kérni, és 30 napon belül kiutalják, ha nincs adótartozásunk. A kedvezmény összege maximum 130 ezer forint lehet.

A sokféle nyugdíjkedvezményt azért a másik oldalról korlátozza a törvénymódosítás. Az önkéntes pénztári, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján igénybe vett kedvezmény együttes összege nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Tehát, ha valaki teljesen kihasználja a 150 ezer forintos önkéntes pénztári kedvezményt saját befizetésre és/vagy adományra, és mondjuk a NYESZ számlájára is visszakap 50 ezret, akkor nyugdíjbiztosítására már csak maximum 80 ezret tud igénybe venni a 130-ból.

Munkáltatótól lakáscélra

Várhatóan a legnagyobb érdeklődés a lakáscélú munkáltatói támogatás bővítését övezi majd. Eddig ez az adómentes vissza nem térítendő támogatás lakás vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére volt adható. Januártól már a meglévő – akár hitelintézettől, akár korábbi munkáltatótól felvett – lakáshitel törlesztésére, visszafizetésére is fordítható. A feltételei az eddigi támogatásokkal megegyeznek: támogatható a kormányrendelet szerinti méltányolható lakásigény, a bekerülési érték 30 százaléka, ötévente maximum ötmillió forinttal. A támogatás folyósításában, szintén a korábbiakhoz hasonlóan, a pénzintézeteknek lesz szerepük.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

Klubtagunk szerint...
Munkavállalóink egészsége, pihenése került a cafeteriarendszerünk előterébe, amihez nagy segítséget nyújtott a Szép kártya. Az egészségpénztári szolgáltatások főleg a kisgyermekes családok körében lettek sikeresek a juttatási rendszerünkben. Rugalmasak vagyunk, az elemeket a dolgozók maguk választhatják ki az egyéni keretükből, illetve egy évben kétszer változtathatják is tapasztalataik és igényük szerint. Mindig az adott hónap végén osztjuk ki az Erzsébet-utalványt, és már többször elhangzott, hogy „Ó, de jó! Ez most nagyon jól jött!” Ebből tudjuk, hogy munkavállalóink anyagi biztonságérzetét is növeli az utalvány. Folyamatosan figyeljük a jogszabályi lehetőségeket, és próbáljuk fejleszteni, bővíteni a cafeteriaelemeket a szabályzatunkban, hogy mindenki megtalálhassa benne a személyre szabott igényeit.
Siposné Tóth Eszter munkaügyi előadó iData Kft.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo