hirdetés

Mit kell tudni az iskolakezdési támogatásról?

Habár a szabályozás tavaly óta lényegében nem változott, már most, másfél hónappal a tanév kezdete előtt érdemes áttekinteni a támogatással kapcsolatos főbb tudnivalókat.
hirdetés

A munkáltató is segíthet a tanévkezdésben - Kép: Pixabay

Az iskolakezdési támogatással kapcsolatos szabályokat az 1995.évi CXVII. a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71. § szakasza tartalmazza. (A szabályozás tavaly egyébként a szülőkre nézve kedvezően módosult!) A szabályozás kimondja, hogy a munkáltatók, a munkavállalók gyermekeinek iskolázáshoz kapcsolódó költségeit, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó részig kedvezményes adózás mellett támogathatják.  A 2014-ben érvényes minimálbér 101.500 Ft-ban került megállapításra, így az iskolakezdési támogatás gyermekenkénti maximuma 30.450 Ft. Fontos megjegyezni, hogy ezt az összeget mindkét szülő, gyám, vagy vele közös háztartásban élő házastárs rendelkezésére bocsáthatja a munkáltató, amennyiben a gyermekkel közös háztartásban él – hívta fel a figyelmet hírlevelében a BDO Magyarország.

Az iskolakezdési támogatást azon gyermekek után van lehetősége igényelni a munkavállalóknak, akik a közoktatásban (vagy bármely EGT-államban ennek megfelelő oktatásban) vesznek részt. A közoktatási törvény értelmében közoktatásban vesz részt a gyermek, ha általános iskola, szak¬munkásképző, szakközépiskola, gimnázium, valamint alapfokú művészetoktatási intézmény tanulója

A juttatás törvényi háttereként meg kell említenünk a családok támogatásáról szóló törvényt is, melynek 8. §-ának értelmében a juttatás a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek személyére tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig vehető igénybe, amelyben a gyermek a huszadik (fogyatékos gyermek esetében a fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik) életévét be nem tölti.

Így is támogathatja a szülőket a munkáltató
Az iskolakezdési támogatás kapcsán gyakori dolgozói panasz, hogy akkor, amikor igazán sokba kerül a gyerek – mondjuk egyetemista lesz – már nem igényelhető. De van megoldás! A Piac&Profit szakértőjének összefoglalója az önsegélyező pénztárakon keresztül igénybe vehető támogatásról.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény az utalvány kibocsátására vonatkozóan is megfogalmaz szabályozó rendelkezéseket. Ennek megfelelően iskolakezdési támogatást a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig biztosíthatnak a munkáltatók munkavállalóik számára. A 2014/2015-ös tanévben a tanítási év kezdete 2014. szeptember 1. (hétfő), így 2014-ben ez az időszak július 3. és december 31. közé esik.

Szintén fontos feltétele a támogatás jogszerű biztosításának, hogy a juttatásban részesülő magánszemély a juttató olyan munkavállalója legyen, aki a családok támogatásáról szóló törvény vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabály alapján családi pótlék juttatásra vagy hasonló ellátásra jogosult szülője, gyámja, (vagy  házastársuk) annak a gyermeknek, akire vonatkozóan a támogatást igényelte.

A támogatáshoz kapcsolódó adó

A juttatás a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatási elemek közé tartozik, így a juttatott összeg után 35,7%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak a mindenkori minimálbér 30%-ának mértékéig. Ahogy azt már korábban is említettük, egy gyermek után mind a két szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, így akár 60.900 Ft-nyi juttatás is igényelhető gyermekenként. Természetesen a kedvezményesen adózó összeg felett is biztosíthatunk iskolakezdési utalványt a munkavállalók részére, ebben az esetben azonban a magasabb adóvonzattal kell számolnunk, ugyanis a 35,7 % így már 51,17 %-ra emelkedik.

Kötelező nyilatkoztatás és adatszolgáltatás

A munkáltatónak a juttatással kapcsolatban külön adatszolgáltatási kötelezettsége nincs, azonban az SZJA törvény 71. § (6) g) pontja alapján köteles nyilatkoztatni a munkavállalóit azzal kapcsolatban, hogy minden a törvényben meghatározott feltételnek eleget tesz. A nyilatkoztatással kapcsolatos előírást érdemes szigorúan követnie a munkáltatónak, ugyanis az SZJA törvény 71. § (5) értelmében, amennyiben adóhatósági ellenőrzéskor a meghatározott feltételek hiányosságát állapítja meg a hatóság, úgy a jogkövetkezményeket a munkáltató köteles viselni abban az esetben, ha nem rendelkezik a munkavállaló által tett nyilatkozattal.

Hogyan adjunk jól cafeteriát?
A munkáltatók egyre nagyobb összegeket fordítanak a szervezeti átalakításokra, teljesítménynövelésre, hatékonyság javításra. A cafeteria területét sem szabadna kihagyni a HR controllingból, ha azt akarjuk, hogy a juttatás a munkáltató részéről jól hasznosuló ráfordítás legyen.
Ennek a nyilatkozatnak nincs a törvény által előírt kötelező formája, azonban az alapadatokon túl érdemes rögzíteni benne a kedvezményezett gyermek nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában bármely természetes azonosítószámát, pl. TAJ számát), valamint a juttatás igényelt összegét, továbbá célszerű a közoktatási intézmény által kiadott érvényes iskolalátogatási igazolást is bekérni a munkavállalóktól. Célszerű továbbá a munkavállalót nyilatkoztatni arról, hogy a meghatározott gyermek után jogosult családi pótlékra.

Az utalványok juttatási formája

A Magyar Közlöny 2012/87. számában tették közzé az iskolakezdési utalványra 2013-tól érvényes szabályokat. Változás a korábbi évekhez képest, hogy míg korábban két formában volt biztosítható a juttatás (utalványos formában, valamint a munkáltató nevére kiállított számla alapján), addig 2013-tól kezdve csak és kizárólag utalvány formájában biztosítható a juttatás. A jogszabály két lehetőséget biztosít az utalványok juttatására: papír alapon, valamint elektronikus formában is juttatható az iskolakezdési támogatás a munkavállalók számára.

Az utalványok felhasználhatósága

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel az iskolakezdési támogatás. Az egyes szolgáltatók között minimális különbség mutatkozik a kezelési, valamint szállítási költséget illetően, de természetesen itt is érdemes megvizsgálni az egyes lehetőségeket. Minden szolgáltató igyekszik valamilyen kedvezményt biztosítani a felhasználók számára.

Juttatás óvodás gyermek esetén

Annak ellenére, hogy az óvodák is a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartoznak, a juttatás elnevezéséből is adódik, hogy csak iskolás gyermek esetén beszélhetünk erről a béren kívüli juttatásról. Abban az esetben azonban, ha óvodás gyermekünk az adóévben kezdi meg iskolai tanulmányait, már adható iskolakezdési támogatás a munkavállaló számára.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo