Már most módosulhat a lakáshitel-támogatás!

A cégek fele gondolkodik a lakáshitel támogatás beemelésén a béren kívüli juttatásokba. Ugyanakkor a Parlament előtt van egy módosítás, ami sok részletet rendez, viszont a munkáltatók számára hátrányos lehet.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már módosulhat a lakáshitel támogatás - Kép: Pixabay

A munkáltatók az elmúlt hetekben ismerkedtek az adómentes lakáscélú hitletörlesztés támogatásának lehetőségével, és máris új szabályozás vonatkozhat erre a sokak által várt juttatásra. „A gyakorlati megvalósításhoz még sok nyitott kérdésre kerestük a megnyugtató választ” – jellemzi a jelenlegi helyzetet Fata László cafeteria szakértő. Az adómentes munkáltatói támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet, a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt. Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere korábban úgy nyilatkozott, hogy az adómentes támogatás beépíthető a vállalati cafeteria rendszerbe annak egyik elemeként, ugyanakkor a cafeteria rendszer megléte önmagában nem feltétel a támogatás biztosításához. Ma még az nem látható világosan, hogy a hitelintézet hogyan fogadja be a munkáltatói befizetéseket, szükség van-e egy technikai számlára, vagy az összeg közvetlenül a magánszemély számlájára is utalható. Utóbbi esetben külön kell-e utalnia a cégnek, vagy címkéznie a támogatási összeget, hogy az azonosítható és elválasztható legyen a fizetéstől?

Egy frissen a Parlament elé került módosító javaslat egyszerre adna mindezekre választ. Eszerint az adópolitikáért felelős miniszter rendeletben határozná meg a munkáltatói támogatás szabályos folyamatát, felelőseit, bizonylatolását. A tervezet azt is megfogalmazza, hogy a munkáltatói támogatás megvalósításához a méltányolható lakásigény vizsgálatánál csak a szobaszámot kellene figyelembe venni, míg korábban a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kellett a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

Újdonság még, hogy a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez is nyújthat adómentes támogatást a munkáltató. Az adómentességhez elengedhetetlen lesz a hitelintézet vagy kincstár igazolása. A jelenlegi szabályok szerint, ha az adóhatóság adóhiányt állapítana meg a lakáscélú munkáltatói támogatásnál, akkor ennek következményeit a juttatásban részesült dolgozónak kell viselnie. A javaslat elfogadását követően megfordulhat a helyzet. Ha a hitelintézet vagy kincstár igazolása hiányzik, vagy eszerint nem adómentes a juttatás, akkor a munkáltatónak kellene majd megfizetni az adót.

Cafeteria 2014: minden, amit tudni érdemes!
A nemrégiben elfogadott, a 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól, ugyanakkor érdemes tételesen végignézni a módosításokat.
Milyen hitel törlesztése támogatható adómentesen?

Az adómentes munkáltatói támogatás a már meglévő méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelhez, a vételár 30 százalékának erejéig vehető igénybe. A támogatási plafon öt éves periódust figyelembe véve havi 83 ezer forint, új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt. A szabad felhasználású hitelek továbbra sem tartoznak a kedvezményezett hitelkörbe! A munkáltatónak a támogatás összegét a bank felé kell befizetnie, a folyamatnak biztosítania kell azt, hogy a támogatás ne legyen más célra felhasználható, közvetlenül és kizárólag a munkavállaló hiteltörlesztését finanszírozhassa.

A kérdés azért aktuális, mivel a munkáltatók jelentős része tervezi a támogatás beemelését a béren kívüli juttatások közé. A Cafeteria TREND magazin nem reprezentatív felmérése alapján

a munkáltatók 54 százaléka kívánja szerepeltetni ezt az új lehetőséget a juttatási rendszerében. Még jelentősebb ez az arány, ha a felmérésben érintett cégek munkavállalóival (156.448 fő) súlyozzuk az egyes cégek terveit. Így a foglalkoztatottak 56,5 százalékának munkáltatója tervezi a lakáscélú hitel törlesztésének támogatását. Ahol bevezetésre kerülhet ez a juttatás, ott a válaszadók becslése szerint átlagosan a juttatási keret 26 százaléka (dolgozói létszámmal súlyozva 21,76%) fordítódhat erre a célra. Ráadásul a cégek egy jelentős része emeli is a béren kívüli juttatások keretét.

A feltételeknek való megfelelés esetén a juttatás értéke a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de a folyósítás évét megelőző négy évben erre a célra kapott összegekkel együtt maximum 5 millió forintig terjedhet. Így arra is figyelnie kell a támogatást nyújtó munkáltatónak, hogy az előző években más munkáltató adott-e már ilyen juttatást az érintett magánszemélynek.

Cafeteria 2014: mennyi is az annyi?
Habár lényeges módosítások nem léptek életbe január elsejével a béren kívüli juttatások szabályozásában, az egyes kisebb módosítások, valamint az új cafeteriaelemek mellett nem árt újra átszámolni, mennyi is adható kedvezményesen béren kívül.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo