hirdetés

5 fontos dolog a lakáshitel-támogatásról

Adómentes munkáltatói támogatás április óta adható a már meglevő lakáshitelek visszafizetéséhez, törlesztéséhez , de csak a 2014 január 1-én vagy azután nyújtott támogatásokra vonatkozik a jogszabály. Négy dolog, amire figyelnünk kell, amikor adómentes támogatást adunk a dolgozónknak.
hirdetés

Kép:Freeimages

A munkáltató által a lakáshitelhez nyújtott támogatás legfeljebb ötmillió forint lehet, és az értéke nem lehet több, mint a teljes vételár/építési/korszerűsítési költség 30 százaléka. Egy lakásra vonatkozóan akár több személy (családtag) is kaphat adómentes támogatást. Az értékhatárnál további feltétel, hogy annak vizsgálatánál a folyósítás évét megelőző négy évben a munkaadó vagy más munkáltató által ilyen címen folyósított támogatásokat is számításba kell venni.

A munkavállaló lakásvásárlás vagy lakáscélú hitel visszafizetése, törlesztése esetén a támogatás folyósítása utáni év április 15-éig, lakás építése, bővítése, korszerűsítése esetén a folyósítás éve utáni második év április 15-éig köteles az NGM-rendeletben meghatározott igazolásokat átadni.

Egyelőre félnek a cégek
Az adó- és járulékmentesen nyújtható lakáscélú támogatást a cégek egyelőre mérsékelten alkalmazzák, holott nagy az érdeklődés, és komoly megtakarításokat érhetünk el így a bérköltségeken. A munkáltatónak kellő szigorral és szakértelemmel kell eljárnia a munkavállaló jogosultságának elbírálása során, hogy megelőzze a szankciót. Fontos, hogy körültekintően vágjunk bele a bevezetésbe, ehhez itt adunk tanácsokat.
Ha a rendeletben meghatározott időpontban nincsenek meg a támogatás adómentességét igazoló okiratok, vagy ha azok alapján az adómentesség nem állapítható meg, a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összegben a támogatásban részesült magánszemély munkaviszonyból származó jövedelmének minősül.

A támogatással nem válthatjuk ki a munkavállaló bérét vagy annak egy részét, tehát a támogatás miatt nem csökkenthetjük a dolgozó fizetését. Nem adhatjuk ki jutalomként sem, mert könnyen előfordulhat, hogy a juttatást átminősítik bérjövedelemmé, ami adó- és járulékköteles.

Az adómentesség feltétele, hogy a munkavállaló bármilyen arányban, de tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen annak az ingatlannak, amelyre a támogatást kapja, vagy a tulajdonjogot, haszonélvezeti jogot a támogatás felhasználásával szerezze meg. Lehetőség van arra is, hogy a munkaadó helyett a feltételeket a bank igazolja. A munkáltatónak azonban ellenőriznie kell a fentieket legkésőbb a folyósítás időtartama alatt.

Rezsicsökkentés cafeteriával
A legkedveltebb cafeteria elem lehet a várakozások szerint jövőre a lakáscélú hitelek törlesztésére szolgáló támogatás. A dolgozók vándorlásával egyre több álláskeresési interjún felmerül a kérdés, hogy adott cégnél van-e cafeteria, és ha igen, mik közül választhatnak a dolgozók. A mindennapi megélhetést könnyítő elemek nem maradhatnak ki a kínálatból.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo