hirdetés

Mi lesz a SZÉP kártyáról visszaérkező pénzekkel?

Június 30-ig minden szolgáltató visszautalta a munkáltatóknak azt a pénzt, amelyet még 2012-ben töltöttek fel a dolgozóik Széchenyi Pihenő Kártyájára, de a munkavállalók ezt 2014. május 31-ig nem használták fel. Vajon mit kezdenek a munkáltatók ezzel a pénzzel?
hirdetés

Egymilliárdnál is több maradt a kártyákon – Kép: SXC

A visszautalt pénz egy összegben minden különleges információ nélkül érkezik a munkáltatókhoz, így alapesetben nem tudja a cég, melyik dolgozójának maradt a kártyáján fel nem használt egyenleg. Ez persze megnehezíti az érintett személyeknek való visszaosztást. „Az biztos, hogy a kapott visszautalás értékét egyéb bevételként kell könyvelnie a munkáltatónak” – foglalta össze Fata László cafeteriaszakértő. Ez a visszaérkező összeg nem befolyásolja a 2012-es év juttatásokhoz kapcsolódó adózását, így az akkor, a juttatás értéke után befizetett közterheket nem kapja vissza a munkáltató. Emellett jó hír, hogy a visszaérkező pénz miatt a 2012-es év önellenőrzésére sem lesz szükség. A cafeteriatrend.hu friss felmérésében azt vizsgálta, hogy mit tesz ebben a helyzetben a munkáltató.

Megpróbálja kinyomozni, hogy kik is az érintett munkatársak, és odaadni valamilyen formában nekik ezt az összeget, vagy a dolgozók kisebb-nagyobb közösségét érintő juttatásban kerül a kapott pénz „újrahasznosításra”, illetve a HR-osztály használja fel saját céljaira …, vagy az összeg egyszerűen a cégnél marad bevételként.

A cégnél marad a pénz

A válaszadók nagy része (66,5%) nyilatkozott úgy, hogy egyszerűen a cégnél marad ez a pénz, nem kerül vissza a munkavállalókhoz. Többen jelezték, hogy mindössze pár száz vagy pár ezer forint érkezett hozzájuk a szolgáltatóktól, így nincs is értelme az újraosztást tervezgetni.

A kérdőívet kitöltők 11,5 százaléka azt tervezi, hogy valahogy visszajuttatja közvetlenül az érintett dolgozóknak ezt az összeget. Jellemzően újra SZÉP kártya formájában valósulhat meg ez a kiadás (5%), vagy más juttatásként adja ki a munkáltató az érintetteknek. (4,5%). Mindössze 1,7 százalék jelezte azt, hogy pénzben kaphatják meg ezt a munkavállalók.

A főnök és a dolgozó is szereti a SZÉP kártyát
Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenő Kártya. A népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével közel 5000 munkáltató él, az eszköz elfogadóhelyeinek száma pedig az 16 200-at is meghaladja.
Szintén a válaszadók mindössze 1,7 százalékánál kerül az összeg a HR-terület fejlesztéseinél felhasználásra, de ezek egy része is a dolgozók egy-egy vagy éppen teljes közössége számára hasznosulhat. A képzések megvalósítása, ezeken való részvétel támogatása gyakran kerül elő a felhasználási módok közt.

Fagyi és gulyás

A felmérésben részt vevő munkáltatók 10,6 százaléka a teljes munkatársi kör számára biztosít majd speciális juttatásokat a kapott visszautalásból. Jellemzően a vállalati családi nap, évzáró rendezvény, gulyásparti költségvetését növeli majd az összeg, de lesz, aki egy meleg nyári napon egy fagylaltoskocsit hív a céghez, és minden munkatárs ingyen fagyit kap a fel nem használt egyenlegek terhére.

A közös felhasználás egyik megjelenő módja még, hogy a jövő évi cafeteria-költségkeretet növeli a kapott összeg, így az egyes munkatársak ezt elosztva egy kicsit magasabb összeggel gazdálkodhatnak 2015-ben.

Speciális megoldás, hogy az ezt igénylő munkatársak között adómentes „kultúrautalvány” formájában kerül kiadásra a szolgáltatóktól visszaérkezett keret. Jellemző felhasználási mód még a szociális támogatási rendszer bővítése a munkáltató szervezésében vagy a dolgozói érdekképviselet bevonásával.

Egyes munkáltatóknál nem házon belül hasznosul a visszaérkező pénz. A társadalmi felelősségvállalás keretében a Vöröskereszthez vagy más szervezethez kerül adományként, vagy éppen a munkavállalók önkéntes tevékenységét támogatja majd.

Két dolog tesz jót a turizmusnak: a szép idő, és a SZÉP kártya
Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak és nem utolsósorban az intenzív SZÉP-kártya-felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo