hirdetés

A főnök és a dolgozó is szereti a SZÉP-kártyát

Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenőkártya. A népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével közel 5000 munkáltató él, az eszköz elfogadóhelyeinek száma pedig az 16 200-at is meghaladja.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A kártya, ami tetszik nekünk – Kép: PP

A Széchenyi Pihenőkártya rövid idő alatt az egyik leggyakrabban választott béren kívüli juttatási formává vált. A munkáltatók szimpátiáját a kedvezményes adózás (35,7%) mellett az egyszerű ügyvitel, valamint a nagyfokú rugalmasság is erősíti. Az MKB tapasztalatai szerint az idén már az 5,7 milliárdot is meghaladta a költségek összege a bank által kezelt SZÉP-kártyákról. (Úgy tűnik, bőkezűbben is fizetnek az emberek, ha nem a zsebüket, hanem a SZÉP-kártyájukat terhelik.) Mivel a SZÉP-kártyára nem rendszeresen és visszamenőlegesen is adható juttatás, ennek ütemezése a bevételekhez igazítható, mi több: a cégek akár az év utolsó napjaiban, egyszerre is átutalhatják dolgozóinak a támogatást, akár a maximálisan adható 450 ezer forintot. Mindennek nincs többletköltsége, a juttatásból sincs levonás, a dolgozó pedig ingyenesen kapja és használhatja a SZÉP-kártyát.

Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója szerint 2014-ben már jól megmutatkozik, hogy a SZÉP-kártyát birtoklók tudatosan, szabadidős szokásaiknak, illetve a pihenést szolgáló terveiknek megfelelően választják ki, hogy a három alszámla közül melyikre kérik az elkölthető pénzüket. Tisztában vannak azzal, hogy az alszámlák között nincs mód utólagos átcsoportosításra, a mérlegeléskor pedig figyelembe veszik, hogy a szálláshelyeken, illetve a gyógy- és strandfürdő szolgáltatásokért mindhárom alszámláról fizethetnek.

A felhasználásban – az előző évekhez hasonlóan – változatlanul a vendéglátás viszi a prímet 64 százalékkal, megelőzve a 22 százalékban választott szálláshelyet, valamint a 14 százalékot elérő szabadidő alszámlát. A májusban felhasznált összegek 39 százalékát a fővárosban és az ország középső részén költötték el, ezt követte 10 százalékkal a Balaton és környéke. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan bővül, miután a szolgáltatók – azon túl, hogy az utalások határidőben érkeznek – elektronikusan lekérdezhető, naprakész információkat és jól átlátható elszámolásokat is kapnak.

Lehoczky László az elmúlt nyáron lejátszódó jelenségek megismétlődésére számít: tavaly megtöbbszöröződött az alszámlánkénti költések aránya a júniustól augusztusig terjedő időszak befizetéseihez képest, és az idén is a nyári szabadságok idején várhatók a legkiemelkedőbb költések, főként a balatoni régióban.

Két dolog tesz jót a turizmusnak: a szép idő, és a SZÉP-kártya
Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak és nem utolsósorban az intenzív SZÉP-kártya-felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo