hirdetés

Hogyan válasszunk céges bankkártyát?

A felhasználhatóság és a költségek szempontjából jelentős eltérések vannak a bankkártyák között. A plasztikokhoz kapcsolódó jelzések ismerete biztonságot ad, s az esetek többségében számottevő költségmegtakarítást jelenthet a tulajdonosnak.
hirdetés

Az üzleti (business) kártyát a vállalkozás vezetői és alkalmazottai kapják, a hivatalos költségek fedezésére. A magyar szabályok szerint bankkártya birtokosa kizárólag természetes személy lehet, és a kártya nem ruházható át. A vállalatok, önkormányzatok és más jogi személyek számára kibocsátott üzleti kártyáknál a bankkártyaszerződést a vállalkozás köti meg a bankkal, de itt is ki kell jelölni legalább egy természetes személyt, aki jogosult a kártyahasználatra.

Jelentős megtakarítás érhető el a megfelelő bankkártya kiválasztásával – Kép: SXC

A cég adhat bankkártyát, hitelkártyát a dolgozójának a cég érdekében felmerülő költségek fizetésére, hiszen lényegesen egyszerűbb, mint elszámolási előleget felvetetni, és az összeggel elszámoltatni a munkavállalókat. Ebben az esetben azonban tisztában kell lennünk a könyvelési tudnivalókkal. Más szabály vonatkozik például arra az esetre, ha bankkártya helyett hitelkártyát használ a dolgozó. Szintén jó, ha tudjuk, hogy mit tegyünk, ha a kollégánk elveszíti a kártyát, és kár éri a vállalkozást.

– A kártyahasználatot érdemes szabályozni a cég pénzkezelési szabályzatában – hívja fel a figyelmet Szabó László, az Eu-Tax Consulting Kft. adótanácsadó iroda ügyvezető igazgatója, aki szerint a szabályzatban olyan kérdéseket kell tisztázni, mint hogy ki használhat kártyát, milyen típusú kiadásokra, hány naponta kell a kapott bizonylatokkal elszámolnia, vagy hogy hogyan kell elszámolni a kártyával felvett pénzzel.

Előfordulhat, hogy a vállalkozásnak megéri hitelkártyát választani a bankkártya helyett. Ebben az esetben a bankszámláját minden hónapban egyszer terheli meg a hitelkártya-forgalmazó. Fontos tudni azt is, hogy a hitelkártyák átadását a könyvviteli nyilvántartásokban nem kell rögzíteni, de szigorú elszámolási kötelezettség alá kell vonni azokat.

– Könyveléskor a kapott folyószámla-kivonatot és a dolgozók által leadott számlákat kell elővenni, és ezek alapján kell a beszerzett eszközöket, igénybe vett szolgáltatásokat lekönyvelni. A hitelkártyával fizetett összeget nem a pénzeszközök csökkenéseként, hanem rövid lejáratú kötelezettségnövekedésként kell könyvelni. Ha csak egy hónapban egyszer kapnak kivonatot, és egyszer terhelik meg a bankszámlát, akkor hiába történik a könyvelés egy adott napon a hónapban, teljesítési napként a fizetés napját kell feltüntetni. Ha át kell váltani forintra devizát, akkor a fizetés napjára vonatkozó devizaárfolyamot kell használni – ennek pontos módját a cég megválaszthatja. Amikor a bankszámláról átutalják a hitelkártyára az összeget, akkor a rövid lejáratú kötelezettség (hitel) csökken, és ezzel a pénzeszköz is csökken – sorolja a szakértő.

Kártyatípusok
A forgalomban lévő 8,9 millió bankkártyából 540 ezer céges kártya. A teljes piac 6 százalékát teszi ki jelenleg ez a szegmens, amely több mint kétszerese a 10 évvel ezelőttinek. A plasztikokkal végezhető tranzakciók terhelésének módja szerint vannak előre fizetett, betéti, halasztott fizetéses kártyák és persze klasszikus hitelkártyák.
Előre fizetett (pre-paid) kártya: egy előre befizetett összegből lehet költeni.
Betéti (debit) kártya: a tranzakciót követően azonnal vagy igen rövid idő alatt megterheli a bank a tulajdonos folyószámláját. A fedezet a számlatulajdonos pénze, betéte, jellemzően csak a rendelkezésre álló egyenleg erejéig lehet költeni.
Terheléses (charge) kártya: lehetővé teszi a halasztott fizetést. Birtokosa egy adott időszak alatt szinte bármekkora összeget költhet, tartozását azonban egy megadott periódus – 30 vagy 45 nap – után egy összegben kell rendeznie.
Klasszikus (credit card) hitelkártya: a tulajdonos hitelképessége alapján szabja meg a kibocsátó bank a hitelkeretet, s meghatározza, hogy az ebből felhasznált részt mikor, milyen arányban kell visszafizetni.
Előfordulhat, hogy a dolgozó elveszíti a bankkártyát vagy hitelkártyát, és ebből eredően kár éri a vállalkozást. Ilyen esetben a kárt meg kell térítenie. A cég vezetősége azonban dönthet úgy, hogy ettől eltekint, és tulajdonképpen átvállalja a dolgozó helyett a veszteség megfizetését. A szóban forgó összeget egyéb ráfordításként kell elszámolni a könyvelésben, az átvállalt kártérítés pedig a dolgozó bevétele lesz, amely számára jövedelemnek minősül. S mint jövedelmet terhelik a közterhek: a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás – amit a vállalkozásnak kell megfizetni –, a személyi jövedelemadó, a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék.

Master vagy Visa?

Leggyakoribb díjtételek
• fő- és társkártya éves díja,
• pótkártya díja,
• letiltási díj,
• sürgősségi kártyacsere díja,
• cserekártya kézbesítési díja,
• készpénzfelvételi díj,
• egyenleglekérdezés díja,
• mobiltelefon-feltöltés díja,
• PIN-kód cseréjének a díja,
• átutalás díja,
• vásárlási limit módosításának a díja,
• reklamációval összefüggő költségek,
• hitelkártyákhoz kapcsolódó kamat,
• hitelkeret-túllépési díj,
• hitel visszafizetéséhez kapcsolódó késedelmi díj,
• fedezethiány miatt meghiúsult készpénzfelvétel díja.
Mielőtt azonban ezek a dilemmák felmerülnének, el kell dönteni, hogy milyen céges kártyát válasszunk a bankszámlánkhoz. Az egyik érv lehet a kártyadíj, amelyet számos jogcímen kérhet a bank. Érdemes valamennyit áttekinteni, mielőtt választunk.

A pénzforgalmi szolgáltatók a díjakat üzletpolitikájuknak megfelelően egyedileg alakítják. Az üzleti kártyáknál ezek mértéke jóval a lakossági módozatoké felett van. A nevesített tételek mellett fontos arra is figyelni, hogy abban az esetben, ha a kártyához kapcsolódó számla és a fizetés pénzneme között eltérés van, konverziós költséggel is számolni kell. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy két konverzióra is sor kerülhet, mire megterhelik a költéssel a kártyatulajdonos számláját. Ez attól függ, hogy a kártyatársaság, amely rendszerében az elszámolás történik, milyen pénznemben bonyolítja le a tranzakciót.

A hazánkban komoly piaci részesedéssel rendelkező MasterCard euróban, a Visa dollárban számol el. Így, ha például a cég Amerikában MasterCard kártyával fizet, a kiadást előbb dollárról euróra váltják, ezen teljesül a kártyaelfogadó pénzforgalmi szolgáltató és a kártyatulajdonos számlavezetője közötti ügylet, majd a számlavezető bank forintra váltva terheli meg a kiadással a birtokos számláját. Az átváltás általában a kártyakibocsátó bank saját eladási árfolyamán történik, tehát nem túl kedvező. A kártyaválasztásnál érdemes megfontolni tehát, hogy a vállalat üzleti ügyei mely országokat érintik gyakrabban.

Szintén a kártyahasználati szokásaink döntik el, hogy dombornyomott vagy mágnescsíkos kártyát igényeljünk. Utóbbin a kártya száma, a tulajdonos neve, az érvényesség szerepel, hátoldalán mágnescsík van. Ezzel kizárólag elektronikus környezetben lehet fizetni, ám a díja jellemzően alacsonyabb. Ha elsősorban belföldön használja valaki a kártyáját, bőven elég ez, ám külföldön nem mindenhol fogadják el.

Interneten történő fizetésre bármely kártya használható, amelyen szerepel a 3 vagy 4 számból álló kód a hátlapon. A világhálón azonban a legbiztonságosabb megoldás a virtuális bankkártya. A plasztikot nem is gyártják le, bár néhány bank ad a tulajdonosoknak a kártyához hasonló műanyag lapot az interneten történő vásárláshoz szükséges adatokkal. A kapcsolódó számlára elég a vásárlás előtt utalni, ami védelmet jelenthet a csalások ellen.

Főleg készpénzfelvételre

A kártyák összetételében s azok használatában évek óta nincs komolyabb változás. A várakozásokkal ellentétben a vállalkozásoknál sem a hitel-, sem a terheléses (delayted debit) kártyák nem terjedtek el, holott a nagy kártyatársaságok nemzetközi statisztikájában az üzleti kártyáknál ezek részaránya jóval magasabb a betéti kártyákénál. Itthon a betéti termékek dominálnak, a forgalomban lévő állomány 93,7 százaléka ilyen. S hasonlóképp nincs érdemi változás a komolyabb szolgáltatásokat nyújtó prémium kártyák térnyerésében sem.

Egy tucat tévhit a bankkártyákról
Bár évről évre többet tudunk a bankkártyákról és azok biztonságos használatáról, a mai napig számos tévhit tartja magát a magyar fogyasztók fejében a plasztikokkal kapcsolatban. Hemberger András, a MasterCard igazgatója szerint ezek közül az egyik legelterjedtebb az, hogy a bankkártya csak nagy összegű vásárlásokra való.
Mindemellett továbbra is a komoly költséggel járó készpénzfelvétel a kártyákkal kezdeményezett tranzakciók 49 százaléka, amely alig jobb adat a 2002-es 56 százaléknál, holott azóta számtalan kampány indult a kártyás fizetés népszerűsítésére és a készpénzforgalom visszaszorítására. Ennek ellenére a tranzakciók összegét figyelembe véve az arány még kedvezőtlenebb: a plasztikokkal lebonyolított forgalom 85 százaléka készpénzfelvételt jelentett tavaly az első félévben.

A kialakult helyzet egyrészt azzal magyarázható, hogy a cégek többségének – különösen a jelentős számú mikro- és kisvállalkozásnak – a fizetési forgalma még ma is jellemzően készpénzben történik. Mindemellett azok az előnyök, amelyek a kártyákhoz kapcsolódnak – egyebek mellett az egyszerű elszámolhatóság –, a vállalkozások, szintén elsősorban a banki költségekre igen érzékeny mikro- és kisvállalkozások számára egyelőre nem elég attraktívak a kapcsolódó banki díjakkal összemérve.

A 2013-as szabályozásváltozások – a készpénzforgalom korlátozása, valamint hogy a készpénzes ügyletek után magasabb tranzakciós illetéket számítanak fel a pénzintézetek – várhatóan számottevően befolyásolják majd a céges bankkártya piacát. A hatások azonban legkorábban egy év múlva mutatkozhatnak meg a statisztikákban.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo