Fogynak a nyugdíjkasszák

11 magánnyugdíjpénztár maradt talpon és az önkéntes nyugdíjkasszákból is öttel kevesebb szolgáltatott adatot a második negyedév végén, mint egy évvel korábban. A PSZÁF friss jelentése szerint 25 ezren léptek vissza az állami társadalombiztosítási rendszerbe és tízezerrel lett kevesebb az önkéntes kasszák taglétszáma az év második három hónapjában. A nyugdíjpénztárak továbbra is veszteségesek szemben az egészségpénztárakkal, amelyek tagdíjbevétele ebben az időszakban is nőtt.

A magán- és önkéntes nyugdíjpénztári piac – ahogyan az várható volt – gyökeresen átalakul. Azt viszont most sem látni, hogy a nyugdíjrendszer hogyan fog változni. Ami már biztosnak tűnik: azok az elemek, amelyek egyszer esélyt teremthettek volna arra, hogy az emberek időskorukban tisztességes járadékot kapjanak, elsorvadnak. A demográfiai, és a foglalkoztatási mutatók továbbra sem kedveznek a nyugdíjaknak, és bár az állami zsebbe jelenleg több járulékbevétel érkezik – a nyugdíjpénztárakból visszalépő hárommillió és a legutóbbi intézkedés alapján a „maradék” százezer ember is ide fizet –, ugyanennyivel nőtt azoknak a száma, akik majd száz százalékban az államtól várják a nyugdíjukat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) második negyedéves adatsorából pedig az derül ki, hogy az öngondoskodásra – igaz, egyre többet hallani róla – az emberek többségének nincs pénze. A munkatársak nyugdíjcélú megtakarításaira a cégek is kevesebbet áldoznak. Nem véletlen: a dolgozói elégedettséget jobban növelik az azonnal költhető juttatások, amit egyértelműen jelez az egészségpénztárak térhódítása is.

25 ezren léptek vissza legutóbb

A PSZÁF 2012. június végi adatai szerint alig valamivel több mint 75 ezer fő maradt nyugdíjpénztári tag miután március 31-ig lehetett visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Kötelező módon azonban a maradók sem fizetnek tagdíjat, így értelemszerűen a szektor komoly gondokkal küzd. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) számára a második negyedév végén 11 kassza szolgáltatott adatot, de ezek közül is több pénztár végelszámolás vagy beolvadás alatt áll.

Máig sem rendeződött a nyugdíjpénztártagok sora
A nyugdíjpénztári számlájukat megtartók számára is számos kérdés maradt megválaszolatlanul, hiszen csak néhány pénztárról tudni pontosan, hogy a jövőben hogyan képzeli el a működését. Vannak kasszák, amelyek korábbi gazdálkodásukra hivatkozva pillanatnyilag nem szednek sem tagdíjat, sem adományt (a dilemmáról korábban megjelent cikkünket itt olvashatja), de azt nem lehet tudni, hogy az állapot meddig tartható fenn. Hosszú távon sem azt nem tudni, hogy hogyan alakul a pénztárak gazdálkodása és kérdés az is, hogy mi lesz a tagok megtakarításával, a felhalmozott összegek mikor és milyen feltétellel lesznek hozzáférhetők.


Nyugdíjcélra kevesebbet

A kötelező ág szétzilálása egyértelműen negatívan hatott az önkéntes pénztárakra is, bár a kilépések és a szüneteltetés magas aránya a megtakarítható jövedelmek zsugorodásával is magyarázható. Az önkéntes kasszák taglétszáma a kilépőket és az új belépőket is figyelembe véve összesen tízezerrel csökkent a második negyedévben, és még mindig 27 ezren szüneteltetik a tagságukat. Sokakat, az első félévben több mint 8000 főt pedig a pénztárak zárnak ki tagdíjnemfizetés miatt. 

Összességében a kasszák bevétele is csökkent. Az azonosított, egyéni számlán jóváírt tagdíj bevételek összege idén az első hat hónapban több mint hárommilliárd forinttal maradt el a tavalyi év első félévi befizetésektől (30,6 milliárd forintról 27 milliárd forintra zsugorodott). Bár a tagok által fizetett tagdíj 2012. első félévében hárommilliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbi szintet, a munkáltatói hozzájárulás egymilliárd kevesebb volt. Az egyenleget idén január és június között jelentősen rontotta a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés, amely rekordnagyságúra nőtt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak továbbra is veszteségesen működnek, a portfolió piaci értéke pedig csökkent az egy évvel korábbihoz képest.


Nehéz helyzetbe kerülnek a nyugdíjkasszák

Egészségre többet

Az egészségpénztárak taglétszáma viszont továbbra is emelkedik, és nőnek a tagdíj jellegű fedezeti bevételek is alapvetően a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás emelkedésének köszönhetően. 2011. hasonló időszakához képest, ez kétmilliárd forinttal több volt idén az első hat hónapban, míg a tagok által fizetett tagdíj stagnált.

A Cafeteria Trend nem reprezentatív felmérése szerint a munkáltatók többsége (54,7 százaléka) rendelkezik olyan juttatással, amellyel a munkavállalóiról gondoskodik, s melyet nem lehet napi szinten elfogyasztani. Az augusztus elején végzett vizsgálatra 430 munkáltató adott választ. Közel 4 százalékuk azt mondta, hogy hamarosan megszünteti ezt a juttatási formát, míg 6,7 százalékuk azt válaszolta, hogy a jövőben tervezi, hogy egészség, biztonság, megtakarítás, nyugdíj célú támogatást ad a dolgozóinak.
 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo