Megtakarítás cikkek


Egyre többünknek van félretett pénze

Egyre többünknek van félretett pénze 

A megtakarításokkal rendelkezők aránya 2015-ben emelkedett először a 2008-2009-es válság óta a magyar lakosság körében – állítja a GfK a Retail Banking Monitor felmérésének adataira alapozva. A megtakarítási célok körében fontosabbá vált a lakásfelújítással és lakásvásárlással kapcsolatos kiadásokra való felkészülés.
Egymilliós betétre húszezer forint kamat?

Egymilliós betétre húszezer forint kamat? 

Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, miközben más piaci szereplők megtakarítási lehetőségei szinte kamatmentesek. Az egymilliós megtakarításnál elérhető húszezer forintos kamat nem tűnik soknak, de biztonságosabb, mint otthon, párnacihában tartani a készpénzt.
Jó hozam, vagy biztos jövő, az itt a kérdés

Jó hozam, vagy biztos jövő, az itt a kérdés 

Míg három évvel ezelőtt arról beszéltek a biztosítási szektor szereplői, hogy csökkennek a díjak, és a piac stagnál, tavaly a trend megfordult, ami elsősorban az öngondoskodási és nem életbiztosítási jellegű termékeknek köszönhető. Ebből viszont bőven van a hazai piacon, kérdés, az emberek többsége melyik mellett voksol.
7 tanács a jobb befektetésekhez

7 tanács a jobb befektetésekhez 

A befektető pszichéje éppolyan bonyolult, mint a romantikus szeretőé. Könnyen elcsábul, gyakran nyomós ok nélkül. Hiába éltük át 2007-2008 után a modern kori történelem 1929 óta legnagyobb gazdasági válságát, a befektetések terén gyakran ugyanazokat a hibákat követjük el, mint régen. Néhány jó tanács arra, hogyan ismerhetjük fel a rossz döntéseinket, mielőtt jócskán ráfizetnénk.
A piaci megtakarítások kárára mehet az állampapír

A piaci megtakarítások kárára mehet az állampapír 

Az állampapírok lakossági állománya dinamikusan nő, az alapok piacán erőteljesen dominálnak a visszaváltások. A folyamat valószínűleg addig tart, amíg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem változtat stratégiáján. Jelenleg a piacinál magasabb kamatfelárat ígér a lakossági forintokért, amelyek így soha nem látott arányban finanszírozzák a költségvetési hiányt. Lassan a piaci feltételű megtakarítások kárára.
Tízből kilenc magyarnak egy fillér félretett pénze sincs

Tízből kilenc magyarnak egy fillér félretett pénze sincs 

A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, és messze még a digitális átállás. A magyar lakosság kilencven százalékának egy fillér megtakarítása sincs – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.
Nyugdíjasként is lehet vastag a buksza

Nyugdíjasként is lehet vastag a buksza 

Érdemes jobban odafigyelni az öngondoskodásra, ha megtakarításainkat befektetnénk, hogy időskorunkban kényelmesen élhessünk. A nyugdíj-előtakarékossági számla ideális megoldás – ha okosan használjuk. Ehhez adunk most öt tanácsot.
Hosszú időre terveznek a megtakarítók

Hosszú időre terveznek a megtakarítók 

A Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatcsökkentésére a lakossági befektetők is válaszoltak. Egyrészt elmozdultak a magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetések irányába, másrészt egyre hosszabb időtávban gondolkodnak, ami szintén jó hatással van a hozamlehetőségre. Ma már a megtakarítók alig több mint 10 százaléka tervez egy évnél rövidebb időtávra - derül ki a K&H befektetői felmérésből.
Sokat spóroltunk az enyhe őszi időjáráson

Sokat spóroltunk az enyhe őszi időjáráson 

Az OMSZ adatai szerint különösen enyhe volt az őszi időjárás, így akár 15 százalékkal is csökkenhetett a magyar háztartások energiafelhasználása, köszönhetően a szokatlanul enyhe ősznek. Több ezer forintot is megtakaríthattak a magyar háztartások.
Erre kell odafigyelni év végén

Erre kell odafigyelni év végén  

„Az ünnepi időszak nem csak a vásárlásról, a pénzköltésről szól, hanem tipikusan az az időszak, amikor érdemes átnézni megtakarításainkat, hogy időben dönteni tudjunk, és a jövő évi adóbevallásnál a legnagyobb adójóváírást igénybe vehessük” - tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Ha gyorsan lépnek, sokat takaríthatnak meg a TBSZ tulajdonosok 

A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) erős felfutása várható az év végén. Ennek oka, hogy év végén járnak le az első, öt éves futamidejű TBSZ-ek. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a CIB Bank szakértői.

Még mindig sok pénz van a párnacihában  

Az elmúlt egy évben az alacsony inflációnak és a reálbér növekedésnek köszönhetően nőttek a magyar háztartások megtakarításai, de még mindig sok készpénzt tartanak a magyarok - közölte a Takarékbank.

Tényleg zöld, ami zöldnek látszik? 

Bár sok takarító cég hirdeti, hogy zöld (környezetbarát) technológiával is képes a takarítási megbízásokat ellátni, eddig azért lehettek egészséges kétségeink az állítás valóságtartalmát illetően. Mostanáig. Mostantól hivatalos megítélés alá esik, valóban zöld-e, ami zöldnek látszik. Megszületett az állami szabályozás ezen a területen is.

Még aki jól keres, annak sem lesz elég a nyugdíj 

A jobban kereső magyaroknak is a negyede számít arra, hogy nyugdíjas éveiben a családja támogatására szorul majd – derült ki az Aegon negyedik nemzetközi nyugdíj-felkészültségi felméréséből. Bár a kedvezőbb jövedelmi helyzettel rendelkezők esetében a felkészültség jobb az átlagosnál, ez is csak éppen eléri a német vagy az amerikai szintet. Vészhelyzetre például a magas keresetű magyarok kétharmadának nincs terve.

Mit csinálna most egymillióval? 

A pályakezdő fiatalok 75 százaléka, ha váratlanul hozzájutna egymillió forinthoz, akkor az összeg nagyobb részét megtakarítaná – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves adataiból. Az átlagnál takarékosabbak a férfiak és a 26 évnél fiatalabbak, míg a leginkább költéspártiak a budapestiek és a GYES-en lévők. A legtöbben lekötött betétbe vagy megtakarítási számlára helyeznék el a pénzt.

Gondolnunk kellene a nyugdíjas éveinkre – de nem tesszük 

A 15 országban megkérdezettek 70 százaléka az államtól és a munkaadója befizetéséből várja a nyugdíját és csak 30 százalék kalkulál saját megtakarításával, ez az arány igaz Magyarországra is – derült ki az Aegon felméréséből.

Kire hallgatnak a befektetők? 

Befektetési ügyekben egyértelműen a banki tanácsadóké a főszerep, közvetlenül tőlük tájékozódnak leginkább, ugyanakkor egyre tudatosabbak, tájékozottabbak a hazai befektetők - derül ki a K&H friss befektetői felméréséből.

Így érdemes befektetni a lottóötöst! 

Nemcsak a nyertesnek, hanem a lakosság jelentős részének a fantáziáját megmozgatja egy lottófőnyeremény. A szakértő most elárulja, hogy mihez érdemes kezdeni, ha ekkora összeggel leszünk gazdagabbak.

A gyerekeinkre sem spórolunk 

A szülők többsége nem tesz félre pénzt gyermeke önálló életkezdésének támogatására, és a továbbtanulás költségeit is főként havi jövedelméből finanszírozza. Pedig a fiatalok becslése szerint több millió forintra van szükség ahhoz, hogy belépjenek a „nagybetűs életbe”.

Megtakarítás botrányok nélkül 

A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!

Nem vagyunk felkészülve egy hosszú betegségre 

Az NN Biztosító egészség-kutatása szerint a magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszantartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért.

Ha így megy tovább nyugdíjasként is dolgoznunk kell 

Annak ellenére, hogy nagyon optimista és határozott elképzeléseink vannak jövőnkkel kapcsolatban, mindig találunk fontosabbat a jelenben, mint hogy időskori önmagunk biztonságáról gondoskodjunk.

Előszeretettel szúrunk ki magunkkal 

A megtakarítások terén nem állunk olyan rosszul, mint első pillanatban gondolnánk, de a félretett fizetésünkből túl sokat tartunk készpénzben otthon a párnacihában, és így elesünk a kamatbevételektől.

A szüleiknél laknak, de lakásra gyűjtenek a fiatalok 

A K&H pályakezdők jóléti index első negyedéves adatai nem mutatnak jelentős változást a fiatalok önállósodási kedvében, többségük továbbra is a szülői házban él. Azok azonban, akik elköltöznének a szülőktől, az önállósodás első lépését saját lakás megszerzésével képzelik el. A megtakarítási célok között is első helyre lépett a lakásra gyűjtés.

Így kerüljük el a leggyakoribb befektetési hibákat 

A magyar befektetők egyik sajátossága, hogy rosszul mérik fel saját helyzetüket, illetve kevés információra alapozva, hirtelen hoznak döntéseket. Ezt elkerülendő a K&H alapkezelőjének szakemberei bemutatták a leggyakoribb befektetői buktatókat és azok elkerülésének lehetőségeit.

Nyugdíjpénztár: érdemes odafigyelni! 

A nyugdíjpénztár tagok több mint 87 százaléka biztosra megy a kockázatokat és várható hozamot illetően, amikor portfoliót választ. A legnépszerűbb az úgynevezett „kiegyensúlyozott portfolió”.

Az igazi rezsicsökkentés: az áramtermelő bojler 

Egy brit cég olyan bojlert fejlesztett amely hőt és áramot is előállít. A másfél millió forintot kóstáló találmány jelentősen csökkentheti a háztartások rezsiköltségeit. Négy-öt év alatt behozza az árát.

A többség érzi, hogy gond lesz a nyugdíjjal 

A 25-55 éves korosztály tagjainak 61 százaléka tekinthető megtakarítónak: ők azok, akik konkrét céllal takarékoskodnak és átlagban havi 20 ezer forintot tesznek félre. Az életkori tényezők erősen meghatározzák, hogy ki mire gyűjt.

Tényleg szívesen spórol az energiával a magyar 

A hazai fogyasztók jártasak az energiafogyasztást csökkentő tippek és a XXI. századi, energiatakarékos megoldások terén, sőt a takarékosság érdekében tenni is hajlandóak a mindennapokban.

A nők többet költenek, de többet is tesznek félre 

A a nők jobban törekednek arra, hogy rendszeresen félretegyenek, ugyanakkor saját bevallásuk szerint hajlamosabbak arra, hogy többet költsenek a tervezettnél, bár a férfiak még így is többet fordítanak szórakozásra és hobbira.

Nem készülnek a nyugdíjra a nők 

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjra való felkészülésben, mint a férfiak. A magyar nők 75 százaléka aggodalommal várja nyugdíjas éveit, ráadásul mindössze 2 százalékuk gondolja, hogy eleget tesz félre.

Tíz tipp, hogyan válaszunk jó bankot 

Bárkivel előfordulhat, hogy valamiért új bankot kell választania. Ilyenkor sokféle szempontot kell mérlegelni, hiszen hosszútávra szól döntése, ráadásul egy rossz választásnak zsebre menő következményei is vannak.

Csak rövidtávra terveznek a magyarok 

Bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Közép-Kelet-Európa középmezőnyébe tartozik hazánk, a hosszabb távú befektetések terén már a szomszédainkhoz képest is érzékelhető a lemaradásunk. A tervezettség hiánya és a rövid távú szemlélet miatt nemcsak a magasabb hozamlehetőségtől, de az állami kedvezményektől is sokan esnek el.

Világkörüli út és autóversenyzés a magyarok bakancslistáján 

Világkörüli útra menni, versenyautót vezetni, rászorulókon segíteni, vagy éppen a gyerekek példaképévé válni – egyebek között ezek szerepelnek a magyarok bakancslistáján. Az áhított célok elérésében a pénz és az idő a legfőbb akadály, de jó hír, hogy a válaszadók mintegy kétharmada rendszeresen félretesz a vágyai megvalósítására.

Érdemes időnként megversenyeztetni a bankokat 

A legtöbb cégvezető, a cég megalapításakor kiválasztja a bankszámlát, megcsináltatja a pecsétet, lejelenti a legszükségesebb helyekre. Telnek- múlnak az évek, és ezzel kapcsolatban nagyon kevesen gondolják, hogy időnként érdemes megversenyeztetni a bankokat. Szakértőnk szerint megéri!

Három szokatlan költségcsökkentési tipp 

A legtöbb vállalkozás úgy gondolja, hogy a válság során már ott spórolt ahol tudott és már nemigen szoríthatja lejjebb költségeit. Most azonban bemutatunk három tényezőt, amire csak kevesen gondolnak, pedig komoly megtakarítást jelenthet.

Kártékony az öntözőrendszerek állami támogatása 

A vízfogyasztás növekedéséhez vezetett az öntözőberendezések beszerzésének állami támogatás az USA-ban. Hogyan lehet hát víztakarékosságra szoktatni a lakosságot?

Lakástakarékon többet szakítunk az osztrákoknál is 

Van egy olyan terület, ahol magasan lekörözzük a legfejlettebb szomszédunkat is, ahol az elérhető pénzügyi előny többszöröse az osztrák szintnek; ez a lakástakarék. Nemzetközi kitekintés, meglepő pénzügyi különbségekkel.

A hasa miatt nem spórol a magyar 

A biztos munkahely, és a megfelelő jövedelem jelenti a fő biztonságot a magyarnak. Megtakarítani nem tudunk, a legtöbben az élelmiszerboltban csábulnak el, de még ha le is faragnánk minden kiadást, akkor is csak havi 20 ezret tudnánk félretenni.

Így tömje be a lyukakat a cégszámlán 

Tipikus hiba a kezdő vállalkozók életében, hogy olyan lelkesen hajóznak a kitűzött céljuk felé, hogy észre sem veszik, amikor süllyed alattuk a bárka. Ha nem akarja, hogy csúfos véget érjen a nagy reményű vállalkozása, nézze át néha a pénzügyeit, és keresse meg a lyukakat a cég költségvetésében.

Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte! 

A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét?

Hat egyszerű tipp, hogy jobban kezelje pénzét 

Felelősen működtetni egy vállalkozást és kezelni a pénzügyeket két nagyon különböző dolog. Adunk néhány tippet, hogyan növelheti megfelelően nagyra a bankszámláján lévő összeget a szorgos évek folyamán.

Bevált spórolási tippek, amire nem is gondolnánk 

Már ötlete sincs, hogy lehetne néhány forintot megtakarítani a cég működésén? Mutatunk néhány – olykor extrém – ötletet ihletadónak, a legnagyobbaktól.

Több magyarnak van hitele, mint megtakarítása 

Jól körülhatárolható azon országok köre, amelyek lakossága nagyobb arányban rendelkezik megtakarítással, mint hiteltartozással. A legtöbb régióbeli országban alacsony a banki megtakarítások hányada és ehhez képest nagyfokú a lakosság eladósodottsága.

Ön optimistább mint tavaly? 

Minden ötödik magyar gondolja úgy, hogy a következő egy évben jobb lesz az ország gazdasági helyzete, és minden harmadik megkérdezett optimistábban látja a saját háztartása anyagi helyzetét is - bár még mindig jócskán a negatív tartományban vagyunk.

Elviszi a pénzünket a kaja- és rezsidémon 

Mindennapi kiadásokra költik keresetük nagyobb részét a gazdasági szempontból aktív magyarországi felnőttek, és átlagosan annak mindössze 4 százalékát tudják félretenni. A megkérdezettek között 23% azok aránya, akik rendszeresen képesek megtakarítani, de közülük is legtöbben legfeljebb havi 50 ezer forintot – derült ki a Generali nemrég elkészült 1200 fős, reprezentatív kutatásából.

Így szórjuk el a fizetésünket 

A napi, apróságoknak tűnő, pár száz forintos vásárlási tételek éves szinten százezres kiadásokat jelentenek. Egy megspórolt kávé, péksüti vagy otthonról hozott ebéd akár a lakásfelújítás vagy az autóvásárlás alapja is lehet, éves szinten összesítve.

Az egyetlen járható út 

Egy felmérés szerint nagyon csekély azok aránya, akik szerint az állami nyugdíj- és egészségügyi rendszer harminc év múlva is képes lesz ellátni a feladatát. Ennek ellenére Magyarországon az öngondoskodás gyerekcipőben jár: keveset rakunk félre, rövid időre.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen 

Ilyen nem lesz többet - a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlása 2024. évben.

Cégblog

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén  

Nem feleltek meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo