hirdetés

Jelentősen növelték vagyonukat az önkéntes nyugdíjpénztárak

Jelentősen, 11 százalékkal 1214 milliárd forintra növelték a vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak – derült ki a Szövetség első féléves eredményeiből. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagok egyéni befizetései a munkáltatói szerepvállalás folyamatos visszaszorulása mellett az első félévben 35 milliárd forintra rúgtak, ami 21 százalékos emelkedést jelent. Ez egyértelműen mutatja, hogy a pénztártagok fontosnak tartják az öngondoskodást. Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztáraknál az egyéni befizetések esetében még ennél is jelentősebb, 49 százalékos gyarapodás tapasztalható. A magánszemélyek erőfeszítései mellett azonban egyre nagyobb szükség van a munkáltatói oldal szerepvállalásának kiemelt ösztönzésére, akár az adózási feltételek enyhítésén keresztül.
hirdetés

Jó teljesítményről tanúskodnak az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak első féléves adatai - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). A szervezettel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona idén június végén 1214 milliárd forintot tett ki, ez 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Kép: Pixabay

Egy főre 1,15 millió jut

Az egy tagra jutó vagyon átlagosan 1,15 millió forintra rúgott, ami 11 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Az önkéntes pénztártagok egyéni befizetéseinek összege az első félévben megközelítette a 35 milliárd forintot. Ez egyrészt kiemelkedő, 21 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben. Másrészt több évre visszatekintve rekordnak számít, az elmúlt öt évben ugyanis minden év első felében az egyéni befizetések összege 17-29 milliárd forint volt, ehhez képest a mostani 35 milliárd jóval magasabb érték.

Alkalmanként 5410 forint

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak is jól szerepeltek az idén. Június végén az összvagyonuk meghaladta a 49 milliárd forintot, ez közel 2 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ez az eredmény különösen annak fényében mondható kiemelkedőnek, hogy ebben a félévben a munkáltatói oldalról az egészségpénztári ágazatban 39 százalékos befizetéscsökkentés tapasztalható. Az egyéni befizetések itt is látványosan nőttek: az első félévben 7,63 milliárd forintot tett ki, ez pedig 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Dr. Kravalik Gábor szerint az egyéni befizetések kimagasló növekedése az egészségpénztáraknál is azt mutatja, hogy a tagok fontosnak tartják ezt a megtakarítási formát. Az egészségkasszák az idei első félévben több mint 3 millió alkalommal finanszíroztak különböző szolgáltatásokat a tagok számára összesen 16,6 milliárd forint értékben. Azaz alkalmanként átlagosan 5410 forintot fizettek a pénztárakon keresztül.

Hiányoznak a munkáltatók

Az ÖPOSZ adatai rámutatnak arra, hogy a pénztártagok egyéni befizetései nagyon fontos szerepet játszanak a pénztáraknál, amelyeknél a munkáltatói befizetések jelentősen visszaestek az adózási szabályok változása, azaz a pénztári befizetésekre vonatkozó magasabb idei elvonás miatt.

A munkáltatói hozzájárulások a szövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az idei első félévben 17 milliárd forintra rúgtak, ami 6 százalékos csökkenésnek felel meg. Az egészségpénztáraknál pedig a munkáltatók befizetései 39 százalékkal 7,48 milliárd forintra csökkentek. Dr. Kravalik Gábor kiemelte, hogy az egyéni befizetéseknél látott kiugró emelkedés a pénztárakba vetett bizalom mellett azt is mutatja, hogy a tagok tisztában vannak az adószabályok változásával és igyekeznek a munkáltatói kieséseseket saját forrásból kiegészíteni.

Szinte csak kenyérre, rezsire és gyógyszerre költünk 50 felett
A magyar idősek 31 százaléka egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, a családját mégis a nyugdíjasok 90 százaléka támogatja valamilyen módon – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az országos reprezentatív kutatás szerint az 50 felettiek havi jövedelmük több mint háromnegyedét költik rezsire, élelmiszerre és gyógyszerre, miközben szabadidős tevékenységre mindössze kilenc, megtakarításra pedig csupán bevételeik két százalékát fordítják. Készpénzben és takarékszámlán is sokan tartják félretett pénzüket, de a legnépszerűbb pénzügyi eszköz az életbiztosítás.
Szükség lenne az enyhítésre

Az ÖPOSZ szerint az öngondoskodási szektorban, azon belül is a pénztári ágazatban, a munkával rendelkező emberek jövőjének és egészségének biztosítása érdekében mindenképpen szükség van enyhítésre a munkáltatói befizetések terén. Dr. Kravalik Gábor utalt egy, nem túl kedvező jövőképet előrejelző kutatásra, amelyet a Századvég Gazdaságkutató készített. Ebből az derült ki, hogy nyugdíj összegének munkabérhez viszonyított arányát ismertető helyettesítési ráta 2040-ben 40 százalékos lehet, ami jelentősen elmarad a mostani 72 százaléktól. Ráadásul az úgynevezett függőségi ráta, amely az aktívakra jutó nyugdíjasok számát mutatja, a mostani szint kétszeresére emelkedhet.

Az ÖPOSZ szerint van megoldás a kedvezőtlen folyamatok megállítására és kedvező irányba való elmozdítására, de ehhez a munkáltatói szerepvállalást kell ösztönözni. „Szeretnénk elérni, hogy a munkáltatói befizetésekre egy speciális – a pénztártagnál jelentkező - adójóváírás vonatkozzon, ha azok tagi befizetésekkel párosulnak. Így azok is takarékoskodhatnának a pénztári megoldások segítségével, akik nem rendelkeznek annyi pénzzel, hogy önerőből jelentősebb összeget félre tudjanak tenni” – mutatott rá az ÖPOSZ elnöke.

A pénztári szektor bízik abban, hogy a jövőben változik a szabályozás, ennek eredményeként pedig az öngondoskodási piacon kulcsfontosságú szerepet betöltő önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak tovább növekedhetnek és a taglétszámuk nagyságrendekkel bővülhet. Kérdéses ugyanis, hogy meddig tudják a tagok átvenni a munkáltatói szerepet, azaz, hol húzódik teljesítőképességük határa. Szintén kérdés, hogy a munkáltatói visszaszorulás tendenciaszerű, vagy megáll ez a folyamat, hiszen ez alapvetően befolyásolja a pénztárak, a pénztártagok jövőjét.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo