Pénztár cikkek


A nyugdíjunk bánja, ha ezt elmulasztjuk

A nyugdíjunk bánja, ha ezt elmulasztjuk 

Évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le.
Adókedvezmény pörgetheti az önkéntes pénztárakat

Adókedvezmény pörgetheti az önkéntes pénztárakat 

Egy adókedvezmény miatt megnövekedhet az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál az év végén, írja az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.
Jól fogyott az online jegy a MÁV-nál

Jól fogyott az online jegy a MÁV-nál 

December 8-tól január 7-ig negyvenkettő százalékkal többen váltották meg online a vasúti jegyet, mint egy évvel korábban. Tizenkettő százalékkal emelkedett a jegykiadó automaták forgalma.
Szülésre is fizet az egészségpénztár

Szülésre is fizet az egészségpénztár 

Az idei évben jelentős változások léptek életbe a nyugdíj-kiegészítésként használt öngondoskodási formák szabályaiban, az egészségpénztárakban fölhalmozott megtakarítás felhasználhatósága pedig az önsegélyező szolgáltatásokkal bővült. Az önkéntes kasszákba érkező munkáltatói befizetések viszont drámaian visszaestek a cafeteriarendszer kedvezőtlen átalakításának hatására.
Jelentősen növelték vagyonukat az önkéntes nyugdíjpénztárak

Jelentősen növelték vagyonukat az önkéntes nyugdíjpénztárak 

Jelentősen, 11 százalékkal 1214 milliárd forintra növelték a vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak – derült ki a Szövetség első féléves eredményeiből. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagok egyéni befizetései a munkáltatói szerepvállalás folyamatos visszaszorulása mellett az első félévben 35 milliárd forintra rúgtak, ami 21 százalékos emelkedést jelent. Ez egyértelműen mutatja, hogy a pénztártagok fontosnak tartják az öngondoskodást. Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztáraknál az egyéni befizetések esetében még ennél is jelentősebb, 49 százalékos gyarapodás tapasztalható. A magánszemélyek erőfeszítései mellett azonban egyre nagyobb szükség van a munkáltatói oldal szerepvállalásának kiemelt ösztönzésére, akár az adózási feltételek enyhítésén keresztül.
Egészségünk: Az államnak is megéri

Egészségünk: Az államnak is megéri 

Az Országos Egészségpénztár (OEP) öt év alatt átlagosan 542 ezer forintot költött annak a betegnek az ellátására, aki nem tagja valamely egészségpénztárnak, 9 százalékkal többet, mint azokra, akik csatlakoztak valamely kasszához, rájuk ugyanis 497 ezer forintot fordított az állam a társadalombiztosítási hozzájárulásokból.
Reálhozam: "Technikai képtelenség az NGM felszólítása"

Reálhozam: "Technikai képtelenség az NGM felszólítása" 

Üdvözli a Stabilitás Pénztárszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi állásfoglalását, amelyben felszólítja a pénztárakat, hogy a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében a 2011. augusztus 31-ig ismét utalják ki a reálhozamokat. Ennek azonban fontos feltétele, hogy a Magyar Posta ne tartsa vissza 2011. szeptember 16-ig az elakadt utalásokat, ennek hiányában ugyanis a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.
Mindenki jól járna...

Mindenki jól járna... 

Az OECD nemrégiben elfogadott egy irányelvet, amely szerint a nyugdíjba vonulást megelőző átlagjövedelem 70 százalékának megfelelő havi bevételre lenne szüksége minden nyugdíjba vonulónak. Ehhez képest Magyarországon a 2011 és 2051 között nyugdíjba vonulók esetében az így kalkulált szükséges anyagiak és a jelenleg számukra várható nyugdíjösszegek közötti különbözet éves szinten átlagosan 532 ezer forint az Aviva felmérése szerint.
Az egészségmegőrzést megfojtja a kormány adóterve?

Az egészségmegőrzést megfojtja a kormány adóterve? 

Mind pénzpiaci, mind egészségpolitikai szempontból elhibázott döntés lenne a kormány részéről az időskori biztonság és az egészségcélú előtakarékosság már eddig kialakult szervezeteinek és kedvezményrendszerének lerombolása. -hangsúlyozza a Stabilitás Pénztárszövetség, reagálva a kormányzat a munkáltatói egészségpénztári befizetésekkel kapcsolatban megfogalmazott álláspontjára.
Vége az önkéntes egészségpénztáraknak?

Vége az önkéntes egészségpénztáraknak? 

A jövő évi adómódosításokról napvilágot látott elképzelések a pénztártagok felét kilépésre kényszerítené, áll a Patikapénztárnak a munkáltatói hozzájárulás megadóztatására vonatkozó legfrissebb felmérésében. A tagok annak ellenére számolnák fel önkéntes pénztári megtakarításaikat, hogy a kormány tervei szerint megmaradna az egyéni befizetésekre vonatkozó szja-kedvezmény. Ez a jelenleg 47 milliárdnyi, alapvetően állampapírokban tartott megtakarítás felszámolása mellett hatalmas bizalomvesztéssel is jár, hiszen jelenleg a cafeteriát újonnan választó 10 emberből legalább 9 voksol az egészségpénztári öngondoskodás egyetlen intézménye mellett.

Így készüljön a nyugdíjra: 10 év alatt 0 %-os a hozam 

A nyugdíjhoz közel állók jobban jártak a választható portfoliót bevezető pénztáraknál, mert életkoruknak megfelelőbb portfoliót kaptak. A tavalyi 420 milliárd forintos veszteség lenullázta a magánkasszák előző években elért befektetési nyereségét, tízéves reálhozamuk így -0,73 százalék.

Adóváltozások lerombolják az öngondokodást? 

A Stabilitás Pénztárszövetség álláspontja szerint az új adójavaslat elfogadása a munkáltatói hozzájárulás elmaradását, az önkéntes pénztári rendszer összeomlását, az emberek az elmúlt 15 év során kialakult öngondoskodásba vetett hitének elvesztését, és a gyengélkedő magyar állampapírpiac egy állandó vevőjének elvesztését vonja maga után.

Mínusz 12 százalék: gyengén teljesítenek a származtatott alapok 

Az idei Pénztárkonferencián Pillár Zsolt, az esemény támogatójaként fellépő Generali Alapkezelő igazgatósági tagja a pénztári szféra jövő évi kihívásairól és lehetőségeiről tartott előadást. A szakértő a befektetési politikával összefüggő kérdések bemutatása során hangsúlyozta: a pénztári rendszer legfontosabb szereplői, a pénztártagok, az elmúlt időszakban igencsak passzívak maradtak, és csak kis részük választott tudatosan a portfóliók között.

Megmarad a nyugdíjra félretett pénz 

A jelenlegi válság nem veszélyezteti a pénztári rendszer működését, a GDP közel 10 százalékát kitevő összeget kezelő pénztárak megbízhatóan működnek - fogalmazta meg több előadó hétfőn, a Stabilitás Pénztárszövetség által Siófokon megrendezett országos pénztárkonferencián.

Százezer forint ajándék az egészségpénztártól 

Most már százezer taggal rendelkezik az AXA Egészségpénztár. A mérföldkőhöz ért pénztár százezer forintot ajándékozott ezen alkalomból ügyfelének.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo