hirdetés

Adókedvezmény pörgetheti az önkéntes pénztárakat

Egy adókedvezmény miatt megnövekedhet az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál az év végén, írja az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.
hirdetés

A Pénztárszövetség szerint az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést vonzóbbá teszi a pénztári megtakarításokat és várhatóan új belépőkkel is gyarapítja a kasszák tagságát.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a befizetések korábban is gyarapodtak: egyéni befizetések 16,8 százalékkal 28,8 milliárd forintra, az érintett egészségkasszáknál 25,6 százalékkal 10 milliárd forint fölé emelkedett. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van az pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Felértékeli a pénztári megtakarításokat az adó-visszatérítés

Még bízunk abban, hogy lesz nyugdíjunk
A magyarok felét aggasztja, hogy nem lesz elég nyugdíja idős korára – ezt állapítja meg az Aegon idei Nyugdíjfelkészültségi Kutatása. A megkérdezettek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy rosszabb anyagi helyzetben lesz, mint a jelenlegi nyugdíjasok, ennek ellenére a nyugdíj-felkészültségünk az egyik legalacsonyabb az egész világon.
Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke elmondta, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Ráadásul az adó-visszatérítéssel igénybe vehető megtakarítások felértékelődnek a magánszemélyek szemében. Az adó-visszatérítés kihasználása érdekében várhatóan az év végén megnövekszik az egyéni befizetések összege és ez a kedvezmény várhatóan új belépőkkel gyarapítja a pénztári tagságot. Az év utolsó hónapjai azért jelentenek különösen jó időszakot az egyéni befizetések és pénztárba történő belépés szempontjából, mert az érintettek így már jövőre igényelhetik az adó-visszatérítést. A Pénztárszövetség adatai is egyértelműen alátámasztják, hogy az év végi időszakban a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegeivel. Másként: a negyedéves befizetések megduplázódnak az év utolsó három hónapjában.

A Pénztárszövetség elnöke kiemelte: „Az adóvisszatérítés kedvez a családi pénzügyekért felelősséget érző családtagok megtakarítási hajlandóságának és adóoptimalizálási szempontból is jó lehetőség. A pénztári megtakarítások pedig segítséget jelentenek az öngondoskodást fontosnak tartó családoknak. A Pénztárszövetség idei kutatásából kiderült, hogy napi pár 100 forintos spórolással a pénztárakon keresztül a tagok megteremthetik az egyéni céljaikhoz szükséges anyagi fedezetet. Az egészségpénztárak pedig nem csak a pénztári tagnak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújtanak az egészségmegőrzésben és a váratlan helyzetekre való felkészülésben.”

Mit várnak a tagok?

A pénztárak teljesítményéről szólva azt mondta, hogy bár az alacsony környezet hatással van a kasszák teljesítményére, de ezt hosszú távon érdemes vizsgálni és ebből a szempontból kedvezőek az adatok:  másfél évtized alatt a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a Pénztárszövetség idei felmérése szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok jellemzően 4-6, illetve 7-9 százalék közé teszik az átlagos nyugdíjpénztári éves hozam mértékét, míg a nyugdíjpénztári megtakarítással nem rendelkezők többsége alacsonyabbra, tipikusan 6 százalék alatti szintre teszik a hozam nagyságát. A megkérdezettek legnagyobb része, 42 százaléka pedig minimum 6 éves átlaghozamban gondolkodna, a 30 év alattiak több, mint fele számolna ilyen időtávval.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo