hirdetés

Vége a halogén izzóknak – jó lesz a környezetnek és a pénztárcánknak is

Csaknem 60 év után fokozatosan eltűnnek a halogén fényforrások, helyüket a sokkal gazdaságosabb és környezetkímélő LED-ek veszik át. Szeptember 1-jén lép életbe az erre vonatkozó európai uniós rendszabály, amely fokozatos átmenetet jelent a korszerű fényforrásokra.
hirdetés

A raktáron lévő halogénizzókat még forgalomba lehet hozni, és maradhatnak ilyen világítótestek alacsony feszültségű berendezésekben, mint például a konyhai tűzhelyekben, de a halogénnek máshol bealkonyul.

Kép: Pixabay

A LED áramfogyasztása csak ötöde a halogénégőkének és kiiktatásukkal 15 millió tonnával lehet csökkenteni az uniós országok éves károsanyag-kibocsátását. A megtakarítás annyit jelent, mint Portugália egész éves áramfogyasztása, és a Philips számításai szerint az áttérés átszámítva évi 40 000 forinttal csökkenti egy átlagos háztartás villanyszámláját.

Itt sem igaz, amit ráírnak?
Megszoktuk, hogy megnézzük: mennyi energiát fogyaszt a készülék, ha háztartási gépet vagy szórakoztató elektronikai terméket készülünk vásárolni. Ez hasznos, csak nem biztos, hogy tényleg annyit fogyaszt majd a gép…

A brit szélsőjobb EU-ellenes pártja, az Ukip, ismét tiltakozik „Brüsszel diktatúrája” ellen, arra hivatkozva, hogy a LED-égők jóval drágábbak az (egyébként kínai) halogénnél. Ez jelenleg valóban így van, de az áramköltséget számítva a LED egy éven belül behozza az árát, arról nem is beszélve, hogy míg egy halogénizzó átlagban két évig működik, a LED élettartama 15-20 esztendő, tehát kétség nem fér hozzá, melyik a gazdaságosabb.

(Forrás: The Guardian)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo